info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Hoofdpijn, duizeligheid verhelpen én mogelijk afvallen.

Onlangs heb ik de vierde ademsessie met een cursist afgerond. Ze kwam bij mij na doorverwijzing van haar mensendieck therapeut. Het is leuk om te merken dat er meer vanuit de reguliere zorg wordt doorverwezen naar de Buteyko Methode. Niet alleen naar de Buteyko methode in het algemeen, maar ook naar mij persoonlijk!

Informatiebijeenkomst voor zorgverleners

Deze doorverwijzing had er wellicht mee te maken dat ik een keer ben uitgenodigd om over de Buteyko methode te vertellen aan een groep Mensendieck therapeuten. Deze therapeuten heb ik toen onder andere de CP test geleerd waarmee je de conditie van je ademhaling kunt meten. Deze CP test staat op video aan de rechterzijde van deze website.

Hoofdpijn en duizeligheid

M’n cursist kwam voor haar duizeligheid klachten en hoofdpijn. Zoals altijd herken ik al bij binnenkomst dat mensen beter kunnen ademen. De uitkomst van de CP test bevestigde dat. Ze had namelijk een CP onder de 15 seconden en daarbij ervaren mensen gezondheidsklachten waar ze wat aan willen doen. Voor mensen met een lage CP kan ik het meeste betekenen. Ik ben blij dat ik de juiste mensen weet aan te trekken en zij mij ook weten te vinden.

Van sceptisch naar positief.

Aanvankelijk zei m’n cursist eerlijk dat ze sceptisch tegenover de Buteyko Methode stond. Na de eerste twee ademsessies zei ze dat ze wel dacht dat ze meer aan de Buteyko methode kon hebben. Dat voelde voor mij weer als een doorbraak momentje. Na de vierde sessies vertelde ze dat de Buteyko Methode heeft geholpen bij het verminderen van haar hoofdpijnklachten. Ze was ook nog in behandeling bij haar mensendieck therapeut die een aantal manipulaties heeft gedaan waardoor haar duizeligheid klachten zijn verminderd.

De Buteyko adem Methode

De Buteyko Methode helpt ook bij duizeligheidsklachten. Ik kan theoretisch uitleggen hoe de Buteyko Methode kan helpen bij deze klachten, maar dit keer wil ik dat op een meer praktische manier doen;

Stel dat je nu heel zwaar zou gaan ademen. (niet doen hoor) Dat weet je waarschijnlijk dat je duizeligheidsklachten zullen verergeren. Daarbij kun je het gevoel krijgen dat je flauw gaat vallen. Tijdelijk zwaar ademen is in essentie de hyperventilatie provocatie test die in ziekenhuizen wordt toegepast. Daarbij krijgen mensen inzicht in de relatie tussen hun ademhaling en hun ziektesymptomen. Als je weet dat je snel duizelig wordt door zwaarder te ademen lijdt je waarschijnlijk aan chronische hyperventilatie.

De hyperventilatie provocatie is echter niet zo’n fijne manier om chronische hyperventilatie vast te stellen. Via de CP test kun je er ook achter komen of je chronisch hyperventileert. Deze test is veel prettiger omdat het een ontspannen test is die je niet belast.

Twee kilo afgevallen

Een andere positieve bijwerking voor deze cursist was dat ze twee kilo was afgevallen. Dit is weliswaar niet heel veel, maar toch netjes in een maand. Bovendien was deze vrouw al heel slank. Dit kwam naar haar zeggen doordat ze door de Buteyko Methode bewuster op haar voeding was gaan letten. In dit kader vind je het volgende blogartikel wellicht nog interessant: Emotie eten en jezelf volproppen met lucht.

Effecten van een gezond en automatisch ademhalingspatroon

Vraag je jezelf wel eens af wat er zou gebeuren als je rustiger zou ademen als gewoonte? Als je rustig ademt als gewoonte:

  • Worden je hersens optimaal voorzien van zuurstof
  • Activeer je je zelf helend vermogen
  • Kunnen verschillende klachten verminderen of verdwijnen
  • Waaronder hoofdpijn en duizeligheid
  • Kan je hele lijf meer ontspannen
  • Kun je zelfs dieper gelegen spanning tot in de bloedvaten, darmen en bronchien tegengaan.

In het kader van ontspannen ademhalen vind je de volgende video misschien nog interessant.

Wil je meer leren over de Buteyko adem methode? Dan kun je tijdelijk de online Buteyko training tegen een sterk gereduceerd tarief volgen. Dit aanbod geldt tm 5 mei. Daarna vervalt het. Klik voor meer informatie op de aanmeld knop.

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Eerst overleg voordat je een besluit maakt? Neem gerust contact op.

Naam *

Email *

Bericht

Test om hyperventilatie vast te stellen.

Symptomen hyperventilatie (zie ook blog)

17280 X meer ontspannen per dag.

Het missende puzzelstukje bij burnout

Een les uit de online training.