[rank_math_breadcrumb]

Reutelende ademhaling, oorzaak en mogelijke oplossing

Een reutelende ademhaling is een symptoom dat vaak gepaard gaat met longziekten en andere aandoeningen van de luchtwegen. Het is een geluid dat ontstaat wanneer er sprake is van een opeenhoping van vocht, slijm en pus of etter in de longen. Dit kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een longontsteking of infectie.

Het geluid kan verschillen van persoon tot persoon. Het kan ook worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden. Bijvoorbeeld tijdens het stervensproces. Het is belangrijk om een reutelende ademhaling te laten beoordelen door een arts. Dan is de oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling te krijgen. 

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar zoals medicijnen, inhalers, fysiotherapie en de Buteyko ademtherapie.

reutelende ademhaling

reutelende ademhaling

Wat is een reutelende ademhaling?

Dit geluid wordt tijdens de ademhaling gemaakt en wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van slijm, bloed of andere vloeistoffen in de luchtwegen. Het kan worden gehoord zonder stethoscoop en kan wijzen op verschillende aandoeningen van de luchtwegen.

Reutelende ademhaling bij platliggen

Dit ademhalingsgeluid kan bij platliggen worden veroorzaakt door congestie in de longen. Het kan ook optreden als gevolg van hartfalen, waarbij de vloeistoffen zich ophopen in de longen. Dit kan worden verergerd door het liggen op de rug, omdat dit de druk op de longen verhoogt. Het kan ook worden veroorzaakt door een obstructie in de luchtwegen, zoals bij slaapapneu

Het kan ook wijzen op verschillende aandoeningen van de luchtwegen, zoals longontsteking, bronchitis, astma, COPD of tracheitis. Een reutelende ademhaling kan ook optreden bij stervende mensen. Dit als gevolg van een ophoping van vocht in de keel. Het is belangrijk om een arts te raadplegen als de reutelende ademhaling aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen.

Reutelende ademhaling bij uitademen

Een reutelende ademhaling bij het uitademen kan worden veroorzaakt door een obstructie in de luchtwegen. Dit kan worden veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen, zoals bij astma of COPD. Het kan ook worden veroorzaakt door een anatomische afwijking, zoals een tumor in de luchtwegen.

Wist je dat een vernauwing van de luchtwegen ook ontstaat door een chronische stressvolle ademhaling? Een andere term hiervoor is ademen buiten de medische norm, of chronische hyperventilatie. Hierbij blaas je teveel koolzuurgas af. En dat koolzuurgas ontspant nu net het gladde spierweefsel om je luchtwegen. Via de Buteyko adem methode leer je weer te ontspannen in je ademhaling. Je leert om rustig en regelmatig via de buik te ademen. Niet eventje, maar als gewoonte.

Oorzaken van een reutelende ademhaling

Een reutelende ademhaling, ook wel bekend als rhonchi, – is een geluid dat ontstaat wanneer de luchtstroom in de luchtwegen wordt belemmerd door slijm, vocht of vernauwing van de luchtwegen. De oorzaken hiervan kunnen variëren van milde aandoeningen tot ernstige ziekten.

Reutelende ademhaling bij verkoudheid

Een veelvoorkomende oorzaak is een verkoudheid. Bij een verkoudheid raken de slijmvliezen in de luchtwegen geïrriteerd en produceren extra slijm. Dit kan de luchtwegen blokkeren en leiden tot reutelende ademhaling.

Andere oorzaken zijn onder meer:

 • Astma
 • Chronische obstructieve longziekte (COPD)
 • Longontsteking
 • Bronchitis
 • Emfyseem
 • Allergieën
 • Roken
 • Hartfalen
 • Verstikking

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je last hebt van een reutelende ademhaling. Vooral als het gepaard gaat met andere symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst of stijfheid op de borst. 

Symptomen 

Deze ademhaling kan verschillende symptomen veroorzaken die kunnen variëren in ernst en duur. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende symptomen beschreven:

 • Reutelende geluiden: Een van de meest voorkomende symptomen is het hoorbare reutelende geluid dat tijdens de ademhaling wordt geproduceerd. Dit geluid kan variëren in intensiteit en kan worden veroorzaakt door slijm of vloeistof in de luchtwegen.

 • Kortademigheid: Kortademigheid is een ander veelvoorkomend symptoom. Dit kan variëren van een lichte kortademigheid tot ernstige ademhalingsproblemen die levensbedreigend kunnen zijn. Kortademigheid kan worden veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen of door een gebrek aan zuurstof in het bloed.

 • Hoesten: Hoesten is een andere veelvoorkomende klacht bij een reutelende ademhaling. Dit kan variëren van een droge hoest tot een hoest waarbij slijm wordt opgehoest.

  Vermoeidheid: Vermoeidheid is een veelvoorkomend symptoom. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in het bloed of door de extra inspanning die nodig is om te ademen.

 • Pijn op de borst: Pijn op de borst kan ook voorkomen. Dit kan worden veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in het bloed en ook hier de extra inspanning die nodig is om te ademen.

 • Andere symptomen: Andere symptomen die kunnen optreden bij reutelende ademhaling zijn onder meer blauwe lippen, oedeem (vochtretentie), een snelle pols en duizeligheid.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de symptomen van reutelende ademhaling kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Behandeling

Een reutelende ademhaling kan verschillende oorzaken hebben, zoals longontsteking, bronchitis, astma, COPD, emfyseem of hartfalen. In sommige gevallen kan de behandeling medicijnen omvatten om ontstekingen te verminderen of de luchtwegen te openen, of zuurstoftherapie om te helpen bij het ademen.

Reutelende ademhaling wat te doen

Als deze ademhaling wordt veroorzaakt door een infectie, dan kan de arts antibiotica of antivirale medicijnen voorschrijven. Als de patiënt een allergie heeft, kan de arts antihistaminica of steroïden voorschrijven. Voor patiënten met astma kan de arts inhalatiecorticosteroïden voorschrijven om ontstekingen te verminderen en de luchtwegen te openen.

Naast medicatie kan de behandeling van een reutelende ademhaling ook bestaan uit het veranderen van de levensstijl. Roken kan bijvoorbeeld de symptomen van reutelende ademhaling verergeren, dus het stoppen met roken kan helpen om de ademhaling te verbeteren. 

In sommige gevallen kan het nodig zijn om zuurstoftherapie te gebruiken om te helpen bij het ademen. Dit kan worden gedaan via een neusbril of een masker. In ernstige gevallen kan een patiënt worden opgenomen in het ziekenhuis en worden aangesloten op een ventilator om te helpen bij het ademen.

Reutelende ademhaling en hoesten

Een reutelende ademhaling en hoesten zijn symptomen die vaak samen voorkomen en kunnen wijzen op verschillende aandoeningen van de luchtwegen. Deze ademhaling wordt veroorzaakt door het verdwijnen van de normale hoest- en slikprikkels, waardoor slijm zich ophoopt in de keelholte of de luchtpijp. Dit kan leiden tot een reutelend of krakend geluid bij het ademen.

Een droge hoest ‘s nachts of overdag kan ook een oorzaak zijn. Dit kan het gevolg zijn van een allergie, irritatie van de luchtwegen door bijvoorbeeld roken of luchtvervuiling, of een infectie van de bovenste luchtwegen.

Als deze ademhaling en hoest gepaard gaan met andere symptomen zoals koorts, kortademigheid, pijn op de borst of vermoeidheid, kan dit wijzen op een ernstigere aandoening zoals longontsteking, bronchitis, astma of COPD.

Reutelende ademhaling stervende

Deze ademhaling is een veelvoorkomend symptoom bij stervende patiënten. Het wordt veroorzaakt door een opeenhoping van vocht in de keel, waardoor een naar klinkend geluid ontstaat bij de ademhaling. Vaak zit het slijm vast tussen de luchtpijp en de stembanden, waardoor de stervende geen kracht meer heeft om te hoesten en/of de prikkels om te hoesten niet meer aanwezig zijn.

Hoewel het kan lijken dat de stervende ernstig benauwd is, is het iets waar hij of zij zelf geen last van heeft. De fase van onregelmatige ademhaling en reutelen wordt gevolgd door steeds langere adempauzes, oppervlakkiger ademhaling en ten slotte de laatste adem, in veel gevallen niet meer dan een zuchtje na een (heel) lange stilte.

Het is belangrijk om te weten dat een reutelende ademhaling bij een stervende verre van een aangenaam geluid is. Doordat opgedroogd slijm in de keelholte bij de stembanden blijft vastplakken, geeft dit bij de inademing een rochelend geluid. Soms denken mensen dat een stervende stikt. Dit is echter niet waar! (vraag je verpleegkundige of arts meer uitleg).

Er is geen bewijs dat medicatie helpt bij het verminderen van reutelende ademhaling bij stervende patiënten. Het is belangrijk om te zorgen voor een comfortabele en rustige omgeving voor de stervende, waarbij naasten en/of zorgverleners aanwezig zijn om de stervende te ondersteunen en te begeleiden tijdens deze fase.

Gerelateerd blogartikel

Cheyne stokes ademhaling
Onregelmatige ademhaling

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537