[rank_math_breadcrumb]

Onregelmatige ademhaling

Onregelmatige ademhaling: dit kan voor velen een punt van zorg zijn, vooral als het zich voordoet tijdens de slaap. Dit artikel verkent de nuances en biedt inzicht in de mogelijke oorzaken en gevolgen, evenals de relatie met slaappatronen.

Onregelmatige ademhaling

Onregelmatige ademhaling

Onregelmatige Ademhaling in de praktijk

Via de online Buteyko cursus en de offline Buteyko cursus heb ik inmiddels duizenden mensen geholpen met hun ademhaling. Ik hoor tal van varianten van een onregelmatige ademhaling. Dit zijn er een aantal:

  • Er wordt teveel spanning op de buik gezet tijdens het inademen.
  • De buik wordt teveel ingetrokken op de uitademing. 
  • Niet rustig uitademen omdat op de helft van de uitademing je alweer inademt.
  • Op de uitademing lijkt er een ‘zet je schrap’ situatie te ontstaan.
  • Er wordt lucht uitgedrukt vanuit het idee dat je uitademing langer moet zijn dan de inademing.

Symptomen onregelmatige Ademhaling

Ademhaling is een vitaal proces dat het lichaam van zuurstof voorziet en koolstofdioxide verwijdert. Een onregelmatige ademhaling kan variëren van kleine afwijkingen in het ademhalingsritme tot ernstige verstoringen die medische aandacht vereisen. Dit fenomeen kan meerdere oorzaken hebben, waaronder stress, lichamelijke inspanning, medische aandoeningen zoals astma of COPD, en zelfs slaapstoornissen.

Symptomen van onregelmatige ademhaling kunnen onder meer zijn: kortademigheid, een versnelde ademhaling, of het gevoel niet genoeg lucht te krijgen. Het is belangrijk om op te merken dat incidentele onregelmatigheden vaak onschadelijk zijn en kunnen voortkomen uit natuurlijke reacties van het lichaam op bijvoorbeeld lichaamsbeweging of emotionele stress. Echter, gaat een onregelmatige ademhaling frequent voorkomt of gepaard gaat met andere symptomen? Dan kan dit wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat medisch onderzoek vereist.

onregelmatige ademhaling tijdens de slaap

onregelmatige ademhaling tijdens de slaap

Onregelmatig ademen tijdens de slaap

Slaap is een tijd waarin het lichaam herstelt en verjongt, maar het kan ook een periode zijn waarin ademhalingsproblemen zich manifesteren of verergeren. Een onregelmatige ademhaling tijdens de slaap kan variëren van licht snurken tot slaapapneu, een ernstige aandoening waarbij de ademhaling tijdelijk stopt of ernstig vertraagt tijdens de slaap.

Deze verstoringen kunnen de slaapkwaliteit beïnvloeden en leiden tot vermoeidheid overdag, concentratieproblemen, en zelfs hart- en vaatziekten. Risicofactoren voor een onregelmatige ademhaling in de slaap omvatten overgewicht, ouderdom, roken, en het gebruik van alcohol of slaapmiddelen. Bovendien kunnen anatomische afwijkingen zoals vergrote amandelen of een afwijkende structuur van de kaak of het zachte gehemelte bijdragen aan ademhalingsproblemen tijdens de slaap.

onregelmatige ademhaling tijdens de slaap

Diagnose en Behandeling

Voor de diagnose onregelmatig ademen kan een arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis bekijken. Of eventueel aanvullend onderzoek zoals een longfunctietest of een slaaponderzoek aanbevelen. Behandelingen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak en kunnen bestaan uit ademhalingstherapieën, medicatie, of in sommige gevallen chirurgische ingrepen.

Voor diegenen die lijden aan onregelmatige ademhaling tijdens de slaap, kan een CPAP-apparaat (Continuous Positive Airway Pressure) helpen om de luchtwegen open te houden. Andere behandelingsmethoden omvatten levensstijlveranderingen zoals gewichtsverlies, het vermijden van alcohol en slaapmiddelen, en het aanpassen van slaapposities.

Preventie en Zelfzorg

Preventieve maatregelen tegen een onregelmatige ademhaling kunnen zo simpel zijn als regelmatig sporten, het handhaven van een gezond gewicht, en het vermijden van tabak en alcohol. Ontspanningstechnieken zoals mindfulness en ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om het ademhalingsritme te reguleren. Voor zelfzorg is het van belang om een regelmatig slaapschema te handhaven en een slaapomgeving te creëren die bevorderlijk is voor rust. Dit omvat ook het minimaliseren van geluid en licht.  

Gerelateerde blogartikelen

Piepende ademhaling 
Reutelende ademhaling

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537