[rank_math_breadcrumb]

Cupping Set: Gids voor Beginners

Cupping sets zijn al eeuwenlang een populaire vorm van alternatieve geneeskunde. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit China en hebben zich wereldwijd verspreid als een veelgebruikte therapie voor het verlichten van pijn, het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van algehele ontspanning. Deze sets bestaan uit holle cups van glas, siliconen of plastic die op bepaalde punten op het lichaam worden geplaatst. Door een vacuüm te creëren, wordt de huid in de cup getrokken, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd en spierspanning wordt verminderd.

cupping set

cupping set Image by xb100 on Freepik

Voordat je met cupping begint, is het belangrijk om te weten hoe je de juiste set kiest en hoe je deze op de juiste manier kunt gebruiken. In dit artikel krijg je inzicht in de verschillende soorten cupping sets die op de markt verkrijgbaar zijn, en bespreken we tips voor het gebruik ervan,-  zodat de beste resultaten behaald worden. Cupping kan zowel thuis als bij een professionele therapeut worden uitgevoerd. Het is wel belangrijk om een goede techniek aan te leren. Dan haal je het meeste uit de behandeling en voorkom je eventuele complicaties.

Belangrijke Punten

 • Cupping sets zijn een vorm van alternatieve geneeskunde waarmee pijn verlicht wordt en ontspanning bevordert wordt.
 • Het is essentieel om een goede techniek te hanteren en de juiste set te kiezen die bij je behoeften passen.
 • Cupping kan thuis of bij een professionele therapeut worden uitgevoerd.

Wat Is Een Cupping Set

Een cupping set is een verzameling van verschillende formaten cups die gebruikt worden voor de traditionele Chinese geneeskundige techniek van cupping. Cupping is een techniek die al duizenden jaren wordt toegepast en heeft als doel het stimuleren van de bloedcirculatie, het verminderen van pijn en het ontspannen van spieren.

Wij gebruiken cupping sets gemaakt van glas, siliconen of kunststof, en ze worden op de huid geplaatst om zo het weefsel eronder te stimuleren en beter doorbloeden. De cups worden bevestigd op de huid door middel van zuigkracht, die kan worden gecreëerd door verwarmde lucht, handmatig te knijpen in de cups, of via een pompje.

Kruidvat cupping set

Bij een cupping set van het kruidvat bijvoorbeeld worden de cups op de huid geplaatst, op verschillende belangrijke acupunctuur- en pijnpunten om een breed scala aan kwalen te behandelen. Deze techniek wordt vaak ingezet voor klachten zoals spierpijn, stress, vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs verkoudheid.

Beroemdheden en sporters

We zien tegenwoordig dat de populariteit van cupping sets sterk toeneemt, vooral door beroemdheden en sporters die deze techniek hebben ontdekt om lichamelijke klachten te behandelen. Daardoor zijn cupping sets nu ook gemakkelijker verkrijgbaar. Deze set kan eenvoudig thuis worden gebruikt en biedt de mogelijkheid om op een natuurlijke manier pijn en ongemak te verlichten.

Bijwerkingen en complicaties

Het is wel belangrijk om voorzichtig en voorbereid te werk te gaan bij het gebruik van een cupping set. Hoewel het voor velen effectief is gebleken, kan het in sommige gevallen ook bijwerkingen of complicaties veroorzaken. Daarom is het aan te raden om eerst deskundig advies in te winnen alvorens met een cupping set aan de slag te gaan.

Hoe een Cupping Set te Gebruiken

Wanneer we een cupping set willen gebruiken voor bijvoorbeeld een kruidvat behandeling, is het belangrijk om te weten hoe deze op de juiste manier toe te passen. In deze sectie leggen we kort uit hoe je een cupping set kunt gebruiken.

Cupping: op welke ondergrond?

Allereerst zorgen we voor een schone en comfortabele ondergrond waarop we de behandeling uitvoeren. Dit kan een massagetafel zijn, maar ook een bed of zelfs de vloer, zolang er maar voldoende ruimte is om te bewegen.

Voorbereiden huid

Bij het gebruik van een cupping set is het belangrijk om de huid goed voor te bereiden. We reinigen de huid eerst met een geschikt ontsmettingsmiddel en brengen daarna een dunne laag massageolie aan. Hierdoor wordt het gemakkelijker om de cups over de huid te laten glijden zonder ongewenst wrijving of irritatie te veroorzaken.

Vervolgens plaatsen we de cups op de gewenste locatie op het lichaam. We beginnen meestal met de grotere cups en werken dan toe naar de kleinere cups,- voor meer specifieke gebieden. Soms kan het nodig zijn om meerdere cups tegelijk te gebruiken, afhankelijk van het te behandelen gebied en de persoonlijke voorkeur.

Gebruik vacuümpomp

Om de cups stevig op de huid te laten hechten, kan bv een vacuümpomp gebruikt worden die bij de cupping set wordt geleverd. De vacuümpomp wordt op de cup geplaatst en pompt de lucht eruit tot de gewenste zuigkracht is bereikt. De zuigkracht van de cup moet stevig zijn, maar mag geen ongemak of pijn veroorzaken. Indien nodig kunnen we de zuigkracht aanpassen door de vacuümpomp opnieuw te gebruiken of het ventiel in de cup lichtjes los te draaien.

Eenmaal bevestigd laten we de cups enkele minuten zitten of bewegen ze langzaam over de huid in een specifiek patroon. Dit hangt af van het gewenste resultaat en de te behandelen klachten. Na de behandeling verwijderen we voorzichtig de cups door het vacuüm op te heffen en de huid te reinigen.

Na het gebruik van een cupping set kruidvat is het normaal om enige verkleuring of blauwe plekken op de huid te zien. Dit is een gevolg van de verhoogde doorbloeding en duurt meestal slechts enkele dagen. We raden aan om de behandelde plek met rust te laten herstellen en indien nodig een koud kompres te gebruiken om eventuele zwelling of ongemak te verlichten.

Hoe kies je de beste cupping set?

Bij het kiezen van een cupping set, zijn er verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden. Ten eerste is het belangrijk om te weten welk type cupping set we willen aanschaffen. Er zijn verschillende sets beschikbaar voor zowel droog als nat cuppen. Daarnaast kan een set uit verschillende materialen bestaan, zoals glas, siliconen, bamboe of kunststof.

Een ander belangrijk aspect om te overwegen is het aantal cups in de set. Sommige sets bevatten slechts enkele cups, terwijl anderen een uitgebreide selectie van verschillende maten en vormen bieden. We willen ervoor zorgen dat we een set kiezen die voldoende variatie biedt voor onze behoeften.

De kwaliteit van de cups is ook van groot belang. We moeten letten op de dikte en duurzaamheid van het materiaal. Hoogwaardige cups zijn meestal gemaakt van dikker materiaal en zullen langer meegaan. Bovendien is het essentieel dat de randen van de cups goed afgewerkt zijn om ongemak tijdens het gebruik te voorkomen.

Prijs speelt natuurlijk ook een rol bij het kiezen van een cupping set. We willen een set vinden die binnen ons budget valt, maar we moeten er rekening mee houden dat goedkopere sets soms van mindere kwaliteit kunnen zijn. Een optie is om te kijken naar een cupping set kruidvat, die betaalbaar is en toch aan de nodige kwaliteitseisen voldoet.

Tot slot moeten we rekening houden met de gebruiksvriendelijkheid en het onderhoud van de cupping set. Het is belangrijk dat de set gemakkelijk te gebruiken en schoon te maken is. We willen geen uren besteden aan het reinigen van de cups na elk gebruik.

Door deze factoren in overweging te nemen, kunnen we een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van een cupping set die bij onze behoeften en voorkeuren past.

Conclusie

Wij zijn ervan overtuigd dat een cupping set een waardevol hulpmiddel kan zijn voor mensen die op zoek zijn naar alternatieve vormen van o.a. pijnverlichting en ontspanning. Cupping-therapie heeft al eeuwen bewezen bij te dragen aan het verminderen van spierspanning en het bevorderen van een betere doorbloeding.

De cupping set die wij aanbevelen, is gemaakt van veilige, niet-giftige materialen en kan gemakkelijk thuis worden gebruikt. Hierdoor is het een ideale keuze voor zowel beginners als ervaren cupping-beoefenaars. Bovendien stellen de verschillende groottes van cups gebruikers in staat om de therapie aan te passen aan hun specifieke behoeften.

Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat cupping-therapie geen wondermiddel is en dat de resultaten per individu kunnen verschillen. Een verantwoorde benadering is altijd aan te raden, en indien nodig, raadpleeg een professional voor begeleiding of advies.

Wij hopen dat dit artikel u een duidelijk beeld heeft gegeven van wat cupping-therapie inhoudt en je heeft geholpen bij het maken van een weloverwogen keuze over het gebruik van een cupping set.

Veelgestelde vragen

Hoe gebruik je een cuppingset voor cellulitis?

Om een cuppingset te gebruiken voor cellulitis, volg je deze stappen:

 1. Zorg ervoor dat je huid schoon en droog is, vrij van olie of lotion.
 2. Kies een geschikte cuppinggrootte voor het te behandelen gebied.
 3. Breng een beetje massageolie aan op het huidoppervlak om het glijden van de cups te vergemakkelijken.
 4. Knijp in de cup en plaats deze op het huidoppervlak. Laat de cup los om een vacuüm te creëren.
 5. Beweeg de cup langzaam en voorzichtig in een rechte lijn of met een zigzagbeweging over het te behandelen gebied.
 6. Herhaal dit proces gedurende ongeveer 5-10 minuten per dag.

Welke cuppingsets worden het meest aanbevolen?

Er zijn veel verschillende cuppingsets op de markt, en het kiezen van de juiste set is belangrijk voor een effectieve behandeling. Enkele van de meest aanbevolen cuppingsets zijn:

 • Bellabaci cuppingset: deze set bestaat uit zachte siliconen cups die gemakkelijk te gebruiken zijn voor beginners.
 • Lure Essentials Cuppingset: deze set bevat cups van verschillende groottes en sterktes, geschikt voor verschillende lichaamsdelen en behoeften.
 • Acu-Point Cuppingset: deze set is ideaal voor mensen die geïnteresseerd zijn in acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde, omdat de cups speciale acupunctuurpunten stimuleren.

Hoe kies je de juiste cuppingset?

Bij het kiezen van de juiste cuppingset, houd rekening met de volgende aspecten:

 • Materiaal: Kies een set gemaakt van siliconen, glas of kunststof, afhankelijk van je voorkeur en ervaring. Siliconen zijn zachter en flexibeler, terwijl glas en kunststof een sterker vacuüm kunnen creëren.
 • Grootte: Zorg ervoor dat de set verschillende cupformaten bevat, zodat je de juiste grootte kunt kiezen voor het te behandelen gebied.
 • Vacuümtechniek: Sommige sets vereisen een zuigpomp om een vacuüm te creëren, terwijl andere sets zelfzuigend zijn. Kies een vacuümtechniek die voor jou comfortabel en gemakkelijk te gebruiken is.
 • Materiaal: cupping sets vereisen een zuigpomp om een vacuüm te creëren, terwijl andere sets zelfzuigend zijn. Kies een vacuümtechniek die voor jou comfortabel en gemakkelijk. Zoals eerder besproken zijn ook het aantal cups, de kwaliteit en de gebruikersvriendelijkheid en het onderhoud van belang.

Gerelateerde blogartikelen

Cupping massage
Waarom niet douchen na acupunctuur?
Cupping gezicht
Cupping cursus

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537