[rank_math_breadcrumb]

Cupping massage: Wat is het en hoe werkt het?

Cupping massage is een oude techniek en wordt in verschillende culturen gebruikt voor het behandelen van gezondheidsproblemen. Het is een vorm van alternatieve therapie waarbij glazen (of plastic) cups op de huid worden geplaatst om vacuüm te creëren. Dit vacuüm trekt de huid en spieren omhoog en stimuleert de doorbloeding. Naast een trekkend gevoel kan dit ook een trillende sensatie opwekken. Dat maakt cupping massage onderscheidend van de meer reguliere massage waarbij er gedrukt wordt met handen, vingers, ellebogen en soms ook gewerkt wordt met hulpmiddelen zoals stenen of rollers. 

Cupping massage kan worden gebruikt om pijn te verlichten, spanning te verminderen en het immuunsysteem te versterken. De basis van cupping massage is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde waarmee blokkades in de energiestroom opgeheven kunnen worden zodat de energiestroom kan herstellen. Het kan worden gebruikt als een op zichzelf staande behandeling of in combinatie met andere therapieën.

Cupping massage wordt steeds populairder voor het behandelen van verschillende gezondheidsproblemen. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele bijwerkingen waar je op moet letten. Daarover straks meer. Weet voor nu dat het belangrijk is om een gekwalificeerde professional te raadplegen voordat je met cupping massage begint.

Belangrijke punten

 • Cupping massage is een eeuwenoude techniek waarmee verscheidene gezondheidsproblemen behandeld kunnen worden.
 • Het is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde en wordt gebruikt om de energiestroom in het lichaam te herstellen.
 • Cupping massage kan veilig zijn, maar het is belangrijk om een gekwalificeerde professional te raadplegen en op mogelijke bijwerkingen te letten.

Wat is Cupping Massage

Bij deze massagevorm worden cups op de huid geplaatst waarmee er vacuüm wordt gezogen. Hierdoor wordt de huid en het onderliggende weefsel omhoog worden getrokken. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en stimulatie van het lichaamseigen herstelproces.

Cupping massage kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kan het worden gebruikt om spierpijn en -spanning te verminderen, de doorbloeding te verbeteren, het immuunsysteem te stimuleren en zelfs om cellulite te verminderen. Het kan ook helpen bij de behandeling van astma, hoesten en verkoudheid.

Er zijn verschillende soorten cups die kunnen worden gebruikt voor cupping massage, waaronder glazen cups, siliconen cups en plastic cups. Elk type cup heeft zijn eigen voor- en nadelen, en het is belangrijk om de juiste cups te kiezen voor de specifieke behandeling.

Bij cupping massage worden de cups meestal op de rug, schouders, nek en benen geplaatst, maar ze kunnen ook op andere delen van het lichaam worden gebruikt. De cups worden vaak gecombineerd met andere massagetechnieken, zoals diepe weefselmassage en acupressuur.

Cupping massage is een veilige en effectieve behandeling die kan helpen bij het verminderen van pijn en spanning, het verbeteren van de doorbloeding en het stimuleren van het lichaamseigen herstelproces. Het is belangrijk om een ​​gekwalificeerde en ervaren massagetherapeut te vinden die de juiste technieken en cups kan gebruiken om de beste resultaten te bereiken.

YouTube video

Cupping Behandeling  ⎜ Hoe werkt cupping

Tijdens een cupping behandeling, zal de therapeut eerst een olie of lotion op de huid aanbrengen om de cups gemakkelijker te laten glijden. Vervolgens wordt de cup op de huid geplaatst en wordt er een vacuüm gecreëerd door de lucht uit de cup te zuigen. Dit kan worden gedaan met behulp van een pomp of door de lucht uit de cup te trekken met een vlam.

cupping massage met vlam

cupping massage met vlam

De cups worden meestal op de rug, nek of schouders geplaatst, maar kunnen ook op andere delen van het lichaam worden gebruikt. (zoals het gezicht) De cups blijven meestal ongeveer 10-15 minuten op hun plaats, afhankelijk van de behoefte van de cliënt en expertise van de therapeut. Cupping behandeling kan helpen bij het verminderen van spierkrampen, het verbeteren van de bloedstroom, het verlichten van pijn en het bevorderen van ontspanning. Het kan ook helpen bij de behandeling van aandoeningen zoals fibromyalgie, rugpijn, nekpijn en hoofdpijn.

Het is belangrijk om te weten dat cupping behandeling enige bijwerkingen kan hebben, zoals tijdelijke roodheid of blauwe plekken op de huid. Dit is normaal en verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Het is ook belangrijk om een gekwalificeerde therapeut te vinden die getraind is in jouw cupping behandeling en om ervoor te zorgen dat de behandeling veilig en effectief is.

cupping massage met pomp

cupping massage met pomp

Cupping voor en na

Cupping massage is een eeuwenoude therapie die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het wordt gebruikt om pijn en spanning te verminderen, de bloedcirculatie te verbeteren en het lichaam te ontgiften. In deze sectie zullen we enkele voorbeelden van cupping voor en na behandelingen bespreken.

Voorbeelden van Cupping voor en na

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van cupping voor en na de behandeling:

 • Rugpijn: Een persoon met rugpijn kan cupping ondergaan om de pijn te verminderen. Mijn ervaring is dat dit absoluut verlichting biedt. Daarbij moet ik zeggen dat ik vooral een stijve rug had en slechts een klein beetje pijn ervaarde. Overleg bij jouw klachten vooraf met een fysiotherapeut.

 • Cellulitis: Cupping kan ook worden gebruikt om cellulitis te verminderen. Voor de behandeling kan de huid onregelmatig en hobbelig zijn. Na de behandeling voelt de huid strakker en gladder aan.

 • Stress en angst: Vanwege de ontspannende werking kan cupping kan ook helpen om stress en angst te verminderen. 

Bijwerkingen van Cupping

Als je overweegt om een ​​cupping-massage te ondergaan, wees dan bewust van de mogelijke bijwerkingen. Hoewel de meeste mensen geen problemen ondervinden tijdens of na een cupping-massage, zijn er enkele risico’s verbonden aan deze vorm van therapie.

Cupping massage blauwe plekken

Eén van de meest voorkomende bijwerkingen van cupping-massage is het ontstaan ​​van blauwe plekken op de huid. Dit komt doordat de zuigkracht van de cups de bloedvaten onder de huid kan beschadigen. Hierdoor ontstaan er kleine bloedingen. Hoewel deze blauwe plekken meestal geen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze er wel onaantrekkelijk uitzien en enkele dagen tot enkele weken aanhouden.

Voor zover mogelijk streeft een therapeut ernaar om blauwe plekken te voorkomen. Bijvoorbeeld door de cups niet te lang op één plek laten staan en de zuigkracht aan te passen aan de gevoeligheid van de huid van de patiënt. Het is ook belangrijk om na het cuppen voldoende water te drinken. Dit helpt het lichaam bij het afvoeren van afvalstoffen.

Cupping massage gevaarlijk ⎪ Contra indicaties cupping massage

Over het algemeen is cupping-massage voor de meeste mensen compleet veilig. Er zijn echter enkele situaties waarin het gevaarlijk kan zijn om deze therapie te ondergaan. Als je bijvoorbeeld een bloedstollingsstoornis hebt, kan cupping-massage leiden tot ernstige bloedingen en moet je deze vorm van therapie vermijden.

Bovendien kan cupping-massage gevaarlijk zijn als je zwanger bent.
De zuigkracht van de cups kan de baarmoeder stimuleren en vroegtijdige bevalling veroorzaken.

Cupping kan leiden tot huidbeschadiging, blaren en brandwonden. Om dat te voorkomen is het belangrijk dat de therapeut de cups juist plaats en controleert. Wil je zelf cupping therapie geven, zorg dan voor een gedegen opleiding.

Hierboven las je al wanneer je beter geen cupping massage kunt ondergaan. Bij twijfel is het natuurlijk altijd goed om een arts te raadplegen. Hieronder zie je een overzicht van de contra indicaties van cupping massage:

 • Open wonden
 • Huiduitslag
 • Huidinfecties
 • Koorts
 • Spataderen
 • Zwangere vrouwen
 • Voorzichtig zijn bij een lage bloeddruk.

  Cupping massage prijs

  De prijzen van een cupping massage kunnen sterk variëren. Ze zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals locatie, duur van de sessie en ervaring van de therapeut. Gemiddeld kan een sessie ergens tussen de 30 en 100 euro kosten, hoewel luxere spa’s of gerenommeerde klinieken soms hogere tarieven hanteren.

  Het is ook relevant om op te merken dat sommige therapeuten pakketten aanbieden. Dan kan er vooraf betaald worden tegen een gereduceerd tarief per sessie. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de behandeling alle kosten begrijpt. Check ook of je zorgverzekering mogelijk een deel van de kosten dekt.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van cupping massage?

Cupping massage helpt bij het verminderen van spierpijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van stress. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering.

Kan cupping massage helpen bij cellulite?

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cupping massage helpt bij het verminderen van cellulite. Sommige mensen beweren echter dat het kan helpen door de doorbloeding te stimuleren en de huid te verstevigen.

Wat zijn de beste plekken om een cupping massage te doen?

Cupping massage kan op verschillende plekken op het lichaam worden gedaan, afhankelijk van de klachten die je wilt behandelen. De meest voorkomende plekken zijn de rug, nek, schouders en benen.

Hoe vaak moet ik een cupping massage doen om resultaten te zien?

Het aantal behandelingen dat nodig is om resultaten te zien, hangt af van de klachten die je wilt behandelen. Sommige mensen ervaren al na één behandeling verlichting, terwijl anderen meerdere behandelingen nodig hebben. We raden aan om te beginnen met één behandeling per week en te kijken hoe je lichaam hierop reageert.

Wat is het effect van cupping?

Cupping kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen en de afvoer van afvalstoffen te stimuleren. Het kan ook helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen.

Wat doet een cupping massage?

Een cupping massage kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het losmaken van verkrampte spieren. Het kan ook helpen bij het verminderen van cellulite en het verbeteren van de huidtextuur.

Wat mag je niet doen na cupping?

Na een cupping massage is het belangrijk om voldoende water te drinken om de afvoer van afvalstoffen te stimuleren. Vermijd het nemen van een warme douche of bad gedurende ten minste 4 uur na de massage, omdat dit de huid kan irriteren.

Wat zijn de ervaringen met cupping massage?

Sommige mensen ervaren direct na de massage een verlichting van spierspanning en pijn. Anderen merken pas na enkele dagen een vermindering van klachten. Het is belangrijk om te onthouden dat de ervaringen per persoon kunnen verschillen.

Gerelateerde blogartikelen

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537