info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Wearables in de zorg ⎢chronische vermoeidheid

Vandaag sprak ik een student die me wilde interviewen. Hij deed een opdracht met medestudenten in het kader van e-health. 

Smartwatches ⎢ fitness trackers ⎢apps

Hij was met name geïnteresseerd in de ‘markt’ van de ademhaling en de trends die ik daarin zag. Een andere vraag van hem was of ik smartwatches, apps en fitness trackers als concurrentie zag voor de Buteyko therapie.

Bewustwording ⎢wearables in de zorg

Ik denk juist dat die vormen van technologie heel goed zijn. Iedereen weet bijvoorbeeld dat gezond eten goed is voor de gezondheid. Relatief weinig mensen weten dat een gezonde ademhaling eigenlijk belangrijker is dan voeding, slapen en nachtrust bij elkaar. Je kunt namelijk best een nacht zonder te slapen, 30 dagen zonder eten en zonder beweging houd je het ook wel even uit. We kunnen echter geen drie minuten zonder te ademen. De kwaliteit van je ademhaling is belangrijk. Smartwatches, apps en fitness trackers leiden mijn inziens tot bewustzijn van het belang van een gezonde ademhaling. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot een betere interpretatie van data uit wearables in de zorg.

Wearables in de zorg ⎢Buteyko cursus

Daardoor gaat men eerder onderzoeken wat de Buteyko therapie inhoudt en realiseert men wat de waarde daarvan is. Mensen die bij me komen hebben vaak al allerlei wearables gebruik, apps geprobeerd en Youtube filmpjes bekeken. Onlangs had ik iemand bij me met een coole ring die verschillende gezondheidsfuncties in kaart brengt, – waaronder zijn ademfrequentie. Wel prijzig, maar zeer nuttig en ook cool als gimmick. De data van deze gadget gaf aan dat zijn ademfrequentie was afgenomen sinds het toepassen van de Buteyko Methode. Daar kijk ik niet van op, maar het was wel interessant dat het met behulp van deze data inzichtelijk werd. De volgende Buteyko groepscursus start trouwens op 27 februari om 10:30 in Utrecht.

Polar Vantage M Sporthorloge

Onlangs heb ik zo’n belachelijk duur sporthorloge gekocht, vind ik. Maar zoals jullie weten ga ik voor het doel Right to Play de halve Marathon in Siberië lopen. Vanwege de weersomstandigheden wil ik me daar gedegen op voorbereiden. En hoeveel ik materieel gezien een minimalist ben vind ik eigenlijk wel gaaf om deze gadgets in het kader van gezondheid te onderzoeken.

Wearables in de zorg ⎢
chronische vermoeidheid

Ik heb dat horloge ook gekocht om daar iets mee uit te testen. Ik hoorde namelijk dat een huisarts het advies gaf om bij chronische vermoeidheid de hartslag onder de 130 seconden te houden. Iemand met chronische vermoeidheid gaat geen halve marathon rennen. Daarom heb ik het hierna over het laag houden van de rusthartslag bij chronische vermoeidheid.

Opslomen ⎢wearables in de zorg

Opslomen betekent dat je alle bewegingen van de dag langzaam, mindfull en met een rustige ademhaling uitvoert. Een wearable meet je ademhaling en je hartslag. Daarmee kun je concreet invulling geven aan opslomen. Als ik hele dag vrij ben ga ik meestal intensief sporten. Totdat ik brak ben. Soms houd ik ervan om maximaal te trainen. M’n staat daarna komt daarna een klein beetje overeen met hoe iemand met chronische vermoeidheid en burnout zich iedere dag voelt.  Vervolgens houd ik m.b.v. het horloge m’n hartslag de rest van de dag laag. Hoewel ik niet chronisch vermoeid ben kan dat hopelijk leiden tot inzichten om te delen en m’n trainingen mee uit breiden. Het zou natuurlijk ideaal zijn om dit met andere chronische vermoeiden te onderzoeken.

Dat was het voor nu. Wellicht dat ik dit blogartikel op een later moment zal aanvullen. 

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie behandeling
Normale ademhalingsfrequentie
Oppervlakkige ademhaling gevolgenBij het openen van deze pagina in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Credits auteur: Background vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info

Groepscursus Utrecht

22 feb 10:30 – 13:30
29 feb 10:30 – 13:30

€ 275,-
Inhoudelijk hetzelfde als de individuele Buteyko cursus

Info@gezondeademhaling.nl