[rank_math_breadcrumb]

Wearables in de zorg ⎢bij chronische aandoeningen⎢Praktijkvoorbeelden

Wearables in de zorg: De huidige techniek biedt mogelijkheden voor nieuwe behandelmethoden bij chronische aandoeningen. In sommige situatie’s combineer ik dan ook de Buteyko ademtherapie met het gebruik van wearables.

Bewustwording ⎢ wearables in de zorg

Ik denk dat mensen met chronische aandoeningen veel baat kunnen hebben bij deze technologische ontwikkeling. Wearables leiden tot meer bewustzijn over de gezondheid.

Iedereen weet bijvoorbeeld dat gezond eten goed is voor de gezondheid, maar relatief weinig mensen weten dat een gezonde ademhaling belangrijker is dan voeding, slapen en nachtrust bij elkaar. Je kunt namelijk 30 dagen zonder te eten. Zonder slaap en beweging houd je het ook wel even vol, maar tien minuten zonder te ademen overleef je niet. 

De ademfrequentie geeft een indicatie van de kwaliteit van de ademhaling. Smartwatches, apps, of fitness trackers helpen je om daar bewust van te worden. 

Wearables in de zorg ⎢Oura ring wearable

Bewustwording van de kwaliteit van de ademhaling kan ertoe leiden dat men gaat onderzoeken wat de Buteyko adem therapie inhoudt. Mensen die bij me komen hebben vaak al een wearable en apps geprobeerd, of Youtube video’s bekeken.

Onlangs had ik iemand bij me met de Oura ring die verschillende gezondheidsfuncties in kaart brengt, – waaronder de ademfrequentie. De data van deze gadget gaf aan dat zijn ademfrequentie was afgenomen sinds het toepassen van de Buteyko Methode. Het was leuk om dat concreet te kunnen zien.

Versnelde hartslag ⎢oura ring wearable

Met een wearable krijg je inzicht in je gezondheid. Op basis daarvan kun je besluiten nemen om je gezondheid te verbeteren. De cursist in de bovenstaande alinea had last van een versnelde hartslag. Daar wilde hij rust in aanbrengen. Dat is gelukt via de Buteyko therapie.

In week 47 is hij de Oura ring gaan gebruiken. Tussen week twee en drie is hij de Buteyko therapie gaan volgen. Deze grafiek maakt zichtbaar dat zijn rusthartslag is gedaald sinds hij de Buteyko therapie volgt. Deze ervaring is consistent met de ervaring van andere cursisten. Dit zijn slechts de begin resultaten, want er is nog veel meer mogelijk.

Versnelde hartslag ⎢Buteyko Methode

Versnelde hartslag ⎢Buteyko Methode

Polar Vantage M Sporthorloge

Onlangs heb ik een activity tracker  van Polar gekocht. Zoals jullie weten ga ik voor de organisatie Right to Play de halve Marathon in Siberië lopen. Vanwege de weersomstandigheden wil ik me daar gedegen op voorbereiden. Bijwerking artikel: helaas corona heeft dit plan om zeep geholpen. Jammer, maar er is volop werk te doen.

Wearables in de zorg ⎢
chronische vermoeidheid

De activity tracker gebruik ik ook voor m’n praktijk. Ik hoorde namelijk van een cursist dat haar huisarts het advies gaf om bij chronische vermoeidheid de hartslag onder de 130 seconden te houden. Om uitputting en vermoeidheid te voorkomen is het van belang om niet te hoog in je hartslag te zitten. De inspanningsfysiologe Stans van der Poel schrijft daar bijvoorbeeld over in haar boek “Chronische vermoeidheid, nooit meer”. 

Opslomen ⎢wearables in de zorg

Opslomen is een term die in burn-out land gebruikt wordt. Het betekent dat je alle bewegingen van de dag langzaam en mindfull uitvoert. Met het meten van de hartslag en de ademfrequentie kun je concreet invulling geven aan opslomen. Dat helpt om de energie in balans te houden bij burnout en chronische vermoeidheid.

Zelf testen ⎢wearables in de zorg

De vermoeidheid van iemand van iemand met burn-out is compleet anders dan een sporter die uitgeput is na een zeer intensieve training. Iemand met zware burn-out herstelt heel langzaam. De sporter is normaal gesproken binnen een paar dagen hersteld. Toch heeft iemand met burn-out, of chronische vermoeidheid iets gemeenschappelijk met de sporter.

Om het herstel te bespoedigen is een lage hartslag van belang. Daarom train ik af en toe bewust heel zwaar en totdat ik uitgeput ben. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar dan ervaar ik tijdelijk een vermoeidheid die een beetje vergelijkbaar is met burn-out. Vervolgens houd ik met behulp van de smartwatch m’n hartslag lager dan normaal door op te slomen. Door het zelf te ervaren kan ik anderen beter leren om op te slomen. 

Hartritme variabiliteit, ademhalingsfrequentie, Rem slaap

Naast het meten van de hartslag meet de Polar Vantage M ook de hartritme variabiliteit, ademhalingsfrequentie, REM slaap en nog veel meer. Daarmee kan de belastbaarheid van iemand beter bepaald worden om vervolgens een beweegprogramma af te stemmen. Dit wordt al gedaan bij topsporters.

Deze metingen kunnen ook onderdeel zijn van een behandelplan bij burnout. Daarmee is te achterhalen wat werkt en wat niet. Dat maakt het mogelijk om gerichter leefstijl interventies in te zetten.

Pucshop, medische webshop

Onlangs ben ik met Pucshop een online samenwerking aangegaan. Dit is een webshop in medische artikelen. Wij versterken elkaar in de vindbaarheid van Google. Hoewel ik (nog) geen aankopen heb gedaan bij deze webshop, – heb ik de website goed doorgenomen. Het assortiment geeft mij de indruk dat er sprake is van degelijke merken en producten. Het lijkt me dan ook zeker de moeite waard om deze webwinkel te bezoeken.

Gerelateerde blogartikelen

Chronische hyperventilatie behandeling
Normale ademhalingsfrequentie
Oppervlakkige ademhaling gevolgen

 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Bij het openen van deze pagina in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Credits auteur: Background vector created by pikisuperstar – www.freepik.com

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537