[rank_math_breadcrumb]

Kortademigheid bij ouderen, alles wat je wilt weten.

Als je kortademigheid ervaart, kan dit een beangstigende en verontrustende ervaring zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben, variërend van lichte tot ernstige aandoeningen. Het kan een symptoom zijn van verschillende medische aandoeningen, zoals astma, longontsteking, chronische bronchitis en COVID-19.

Kortademig zijn kan op verschillende manieren worden ervaren. Sommige mensen het als een gevoel van verstikking, terwijl anderen het beschrijven als een gevoel van benauwdheid op de borst. Het kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals hoesten, piepende ademhaling en vermoeidheid. Het is belangrijk om de onderliggende oorzaak van kortademigheid vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen krijgen.

kortademigheid

kortademigheid

Image by brgfx on Freepik

Als je kortademig bent, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Je huisarts kan je helpen om de oorzaak vast te stellen en een geschikte behandeling voor te stellen. In sommige gevallen kan je worden doorverwezen naar een specialist, zoals een longarts of cardioloog. Door de oorzaak vast te stellen, kan je de juiste behandeling krijgen en je symptomen onder controle houden.

Oorzaken 

Kortademig zijn kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je enkele veelvoorkomende oorzaken en bij welke situaties deze zich vaak voordoen.

Kortademigheid bij ouderen

Bij ouderen kan kortademigheid ontstaan door een verminderde longfunctie, een verminderde hartfunctie of door andere aandoeningen zoals COPD of longontsteking. Ook kan het ontstaan door een verminderde lichamelijke conditie.

Kortademig bij traplopen

Kortademigheid bij traplopen kan veroorzaakt worden door een slechte conditie, overgewicht, astma, COPD of hartfalen. Ook kan het bij traplopen ontstaan.

Kortademig en stress

Stress kan een kortademig gevoel veroorzaken doordat het de ademhaling versnelt en oppervlakkiger maakt. Dit kan leiden tot een gevoel van benauwdheid.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Kortademig na ablatie

Na een ablatie kan het ontstaan doordat het hart nog niet volledig hersteld is van de ingreep. Het kan ook na een ablatie veroorzaakt worden als gevolg van complicaties zoals vochtophoping rond het hart of een longembolie.

Kortademig na open hart operatie

Na een open hart operatie kan het ontstaan doordat het lichaam nog moet herstellen van de ingreep. Ook kan het kortademige gevoel na een open hart operatie veroorzaakt worden door complicaties zoals een longontsteking of een longembolie.

Kortademig na plaatsen stent

Na het plaatsen van een stent kan kortademigheid ontstaan doordat het lichaam nog moet herstellen van de ingreep. Ook kan kortademigheid na het plaatsen van een stent veroorzaakt worden door complicaties zoals een bloeding of een longembolie.

Dit zijn slechts enkele oorzaken. Raadpleeg altijd een arts als je last hebt van kortademigheid, zeker als dit gepaard gaat met andere klachten zoals pijn op de borst, duizeligheid of flauwvallen.

Symptomen 

Als je last hebt van kortademigheid, kan het zijn dat je ook andere symptomen ervaart. Hieronder vind je een aantal mogelijke symptomen.

Kortademig en moe

Als je kortademig bent, kan het zijn dat je ook snel vermoeid raakt. Dit kan komen doordat je lichaam extra moeite moet doen om voldoende zuurstof binnen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met traplopen of andere dagelijkse activiteiten.

Maagpijn, rugpijn en kortademig

Sommige mensen ervaren maagpijn, rugpijn of andere pijnklachten in combinatie met kortademigheid. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een longaandoening, hartproblemen of een maagzweer. Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om dit te bespreken met een arts.

Kortademig en hoofdpijn

Hoofdpijn kan ook een symptoom zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je lichaam niet voldoende zuurstof krijgt. Het is belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de kortademigheid en hoofdpijn, zodat dit behandeld kan worden.

Er zijn nog veel meer symptomen die kunnen wijzen op kortademigheid. Het is belangrijk om bij aanhoudende klachten contact op te nemen met een arts. Zij kunnen onderzoeken wat de oorzaak is en welke behandeling het beste is.

Behandeling 

Als je last hebt van kortademigheid, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. De behandeling van deze klacht is namelijk afhankelijk van de onderliggende oorzaak. In sommige gevallen is het voldoende om de oorzaak weg te nemen, terwijl in andere gevallen medicatie of andere behandelingen nodig zijn.

Behandeling van kortademigheid bij hart- en longaandoeningen

Als dit probleem wordt veroorzaakt door een hart- of longaandoening, zal de behandeling gericht zijn op het behandelen van de onderliggende aandoening. Bijvoorbeeld door medicatie, fysiotherapie of een operatie. Bij chronische longaandoeningen, zoals COPD, is het belangrijk om te stoppen met roken en voldoende te bewegen om de longfunctie te verbeteren.

Behandeling van kortademigheid bij overgewicht

Als deze klacht wordt veroorzaakt door overgewicht, is het belangrijk om af te vallen. Dit kan bijvoorbeeld door gezonder te eten en meer te bewegen. Een diëtist kan helpen bij het opstellen van een gezond eetpatroon. Het is ook belangrijk om voldoende te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen of te fietsen. Lees in dit kader ook het blogartikel:  emotioneel eten overwinnen.

Behandeling van kortademigheid bij angst en stress

Als het wordt veroorzaakt door angst of stress, kan het helpen om ontspanningsoefeningen te doen. Bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen of yoga. Ook kan het helpen om te praten met een psycholoog of therapeut om de angst of stress te verminderen.

Behandeling van kortademigheid bij andere oorzaken

Als kortademigheid wordt veroorzaakt door andere oorzaken, zal de behandeling afhankelijk zijn van de onderliggende oorzaak. Bijvoorbeeld door medicatie of een operatie. Het is belangrijk om altijd een arts te raadplegen als je last hebt van kortademigheid, zodat de oorzaak kan worden achterhaald en de juiste behandeling kan worden gestart.

Specifieke situaties

Als je kortademigheid ervaart, kan het zijn dat dit veroorzaakt wordt door specifieke situaties. In dit gedeelte zullen we kort ingaan op dit probleem tijdens de menstruatie, zwangerschap en bij honden.

Kortademigheid tijdens menstruatie

Veel vrouwen ervaren deze klacht tijdens de menstruatie. Dit kan veroorzaakt worden door hormonale veranderingen in het lichaam. Tijdens de menstruatie kan het niveau van het hormoon progesteron dalen, wat kan leiden tot kortademigheid. Daarnaast kan bloedverlies tijdens de menstruatie leiden tot een lager zuurstofgehalte in het bloed, wat het ook kan veroorzaken.

Als je kortademigheid ervaart tijdens de menstruatie, is het belangrijk om voldoende rust te nemen en je ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast is het verstandig om voldoende water te drinken en gezond te eten om je lichaam te ondersteunen. 

Kortademigheid tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan deze klacht ook voorkomen. Dit kan veroorzaakt worden door de groeiende baarmoeder die druk uitoefent op de longen en het middenrif. Daarnaast kan het zwangerschapshormoon progesteron ervoor zorgen dat je ademhaling oppervlakkiger wordt.

Als je dit ervaart tijdens de zwangerschap, is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Daarnaast is het verstandig om voldoende water te drinken en gezond te eten om je lichaam te ondersteunen. Als het ernstig is of gepaard gaat met andere symptomen, is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts.

Kortademigheid bij honden

Bij honden kan deze klacht door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder overgewicht, hartproblemen, longproblemen of stress. Als het veroorzaakt wordt door overgewicht, is het belangrijk om het dieet van je hond aan te passen en meer beweging te stimuleren. Als het veroorzaakt wordt door hartproblemen of longproblemen, kan de dierenarts medicatie voorschrijven om de symptomen te verlichten.

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537