[rank_math_breadcrumb]

‘s nachts hoesten longontsteking

s’ nachts hoesten longontsteking. Als je s’nacht hoest kan dit verschillende oorzaken hebben, waaronder een longontsteking. Dit is een infectie van de longen en wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Deze infectie kan zich snel ontwikkelen en kan leiden tot complicaties. Vooral bij ouderen, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

De symptomen kunnen mild of ernstig zijn. Denk aan koorts, kortademigheid, pijn op de borst en vermoeidheid. Bij ‘s nachts hoesten kun je ook last hebben van benauwdheid of een piepende ademhaling. Zoek altijd snel hulp bij deze klachten. 

Pas ook op met risicofactoren zoals:

 • Roken
 • Een verzwakt immuunsysteem,
 • Chronische longziekten
 • Blootstelling aan bepaalde chemicaliën en stoffen. 

 

's nachts hoesten longontsteking

‘s nachts hoesten longontsteking

‘s nachts hoesten ⎜ ‘s nachts hoesten longontsteking

s Nachts hoesten is een veelvoorkomend probleem. Zoals gezegd kan dit veroorzaakt worden door een longontsteking, maar ook bij verkoudheid, bronchitis, kinkhoest en astma. Of door allergieën, huisstofmijt, of gastro-oesofageale refluxziekte.

Droge hoestbuien kunnen je ook wakker houden. Dat word natuurlijk ook in de hand gewekt door mondademhaling. Droge hoestbuien leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderde concentratie.

Oorzaken van s’nachts hoesten zijn:

 • Irriterende stoffen in de lucht zoals sigarettenrook, vervuiling en allergenen. Weet ook dat hier een relatie ligt met je ademhaling. Is er sprake van een hoge borstademhaling. Dan is dat een indicatie dat je meer lucht ademt dan goed voor je is. Je ademt dan onnodig veel irriterende stoffen in.
 • Een droge keel kan leiden tot kriebelhoest. Vooral wanneer er in een omgeving met een lage luchtvochtigheid wordt geslapen. Deze kriebelhoest wordt verergerd bij mondademhaling omdat de lucht hierbij niet gefilterd wordt zoals dat bij neusademhaling wel het geval is.
 • Hoesten door vastzittend slijm kan ‘s nachts verergeren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Maar ook slijmvorming kan verergeren door mondademhaling. Je luchtwegen worden dan onnodig geïrriteerd waarbij er extra slijmvorming kan ontstaan.
 • Lage luchtvochtigheid in de slaapkamer.
 • In een ongemakkelijke positie liggen.
 • Teveel eten of drinken voordat je gaat slapen. (Vet en zuur voedsel).
 • Medicatie met hoesten als bijwerking.

  Gaat ‘s nachts hoesten gepaard met koorts, kortademigheid, een piepende ademhaling, of pijn op de borst? Dan zou dit een longontsteking kunnen zijn. 

Symptomen van ‘s nachts hoesten
‘s nachts hoesten longontsteking

Mensen die ‘s nachts hoesten, kunnen last hebben van verschillende symptomen. Hieronder staan enkele symptomen die hierboven nog niet genoemd zijn:

 • Sufheid – Een gevoel van vermoeidheid en slaperigheid dat optreedt als gevolg van een gebrek aan slaap als gevolg van het hoesten.
 • Verwardheid – Een verward gevoel dat kan optreden als gevolg van slaapgebrek en de stress die gepaard gaat met het hoesten.
 • Snelle ademhaling – Een verhoogde ademhalingssnelheid die kan optreden als gevolg van het hoesten. De snelle ademhaling als gevolg van het hoesten is tegelijk ook een oorzaak van het hoesten. Vooral bij mondademhaling.

Diagnose van ‘s nachts hoesten

‘S nachts hoesten kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals een longontsteking. Het is belangrijk om de oorzaak van het hoesten vast te stellen. Dan kun je de juiste behandeling krijgen. Hieronder zijn enkele methoden die artsen gebruiken om ‘s nachts hoesten te diagnosticeren:

Fysiek onderzoek
‘s nachts hoesten longontsteking

Een arts kan een fysiek onderzoek doen om te bepalen of er tekenen van een longontsteking zijn. Er wordt dan met een stethoscoop naar de longen geluisterd om te horen of er abnormale geluiden zijn.

Röntgenfoto van de borstkas

Een röntgenfoto van de borstkas kan helpen bij het diagnosticeren van een longontsteking. In zo’n foto is te zien of er sprake is van een ophoping aan vocht, of pus. Met een röntgenfoto kunnen andere aandoeningen ook uitgesloten worden.

Bloedonderzoek

Een bloedonderzoek kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van de longontsteking. Het kan bijvoorbeeld aantonen of er sprake is van een bacteriële of virale infectie. Dit kan helpen bij het bepalen van de juiste behandeling.

Sputumkweek ⎜ ‘s nachts hoesten longontsteking

Een sputumkweek is een test waarbij een monster van het slijm dat uit de longen wordt opgehoest wordt onderzocht op bacteriën of virussen. Dit kan helpen bij het bepalen van de oorzaak van de longontsteking en het kiezen van de juiste behandeling.

CT-scan ⎜ ‘s nachts hoesten longontsteking

Een CT-scan kan worden gebruikt om een gedetailleerder beeld te krijgen van de longen dan een röntgenfoto. 

Behandeling van ‘s nachts hoesten
‘s nachts hoesten longontsteking

‘s Nachts hoesten kan erg vervelend zijn en je nachtrust verstoren. Alleen daarom is het al heel belangrijk om deze klacht goed te behandelen. De behandeling van ‘s nachts hoesten als gevolg van een longontsteking omvat meestal het nemen van antibiotica. Neem de antibiotica conform de instructies van de arts, zelfs als de symptomen verbeteren voordat de kuur is voltooid.

Naast antibiotica kan de arts ook hoestdempende middelen voorschrijven. Dit om het hoesten te verminderen zodat de slaap kan verbeteren. Het is belangrijk om de medicatie precies volgens de instructies van de arts in te nemen en geen andere medicatie te gebruiken zonder overleg met de arts.

Preventie van ‘s nachts hoesten

Er zijn verschillende preventieve maatregelen om ‘s nachts hoesten te voorkomen:

1. Een goede luchtvochtigheid

Een droge lucht kan leiden tot irritatie van de keel en luchtwegen, wat kan leiden tot hoesten. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid in de slaapkamer op peil te houden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een luchtbevochtiger.

2. Vermijd allergenen

Allergieën kunnen ook leiden tot hoesten. Vermijd daarom allergenen. Dit kan bijvoorbeeld door het regelmatig stofzuigen van de slaapkamer, het op hoge temperaturen wassen van beddengoed en het vermijden van huisdieren in de slaapkamer.

3. Stop met roken ⎜ ‘s nachts hoesten longontsteking

Roken kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en dus hoesten. 

4. Eet gezond

Een gezond dieet kan helpen om de luchtwegen gezond te houden en hoesten te voorkomen. Eet voldoende groenten en fruit en vermijd teveel alcohol en cafeïne.

5. Regelmatig ventileren

Een slechte ventilatie leidt tot een opeenhoping van stof en andere deeltjes in de slaapkamer. Dit kan leiden tet hoesten. wat kan leiden tot hoesten. Zorg daarom voor voldoende ventilatie in huis.

Hoesten bij kinderen
‘s nachts hoesten longontsteking

Hoesten is een veelvoorkomend symptoom bij kinderen, vooral tijdens een verkoudheid of griep. In de meeste gevallen is hoesten onschuldig en gaat het vanzelf over. Echter, als een kind ‘s nachts hoest, kan het de slaap verstoren en vermoeidheid veroorzaken.

Gerelateerde blogartikelen

Stresshoest
Slijm in longen
Longemfyseem levensverwachting
Pijn bij diep inademen
Longziekte copd

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537