[rank_math_breadcrumb]

Wat is PCOS

Wat is PCOS? PCOS is de afkorting voor het Polycysteus Ovarium Syndroom. Maar wat is PCOS? In de eerste helft van de menstruatiecyclus groeien er in de eierstokken een paar follikels (vochtblaasjes). In deze follikels liggen eitjes die aan het groeien zijn. De follikel die het hardst groeit, knapt uiteindelijk. Daarbij komt het eitje vrij. Dit is de eisprong. Het eitje gaat via de eileider naar de baarmoeder.

Bij vrouwen met PCOS groeien de follikels moeilijker. Daardoor vindt er minder vaak een eisprong plaats. Je menstrueert minder vaak of helemaal niet. Als er niet zo vaak een eitje vrijkomt, ben je als vrouw minder vruchtbaar. De onderontwikkelde follikels die bij PCOS ontstaan, heten cysten. Daarom de naam: poly betekent meerdere, cysteus betekent vochtblaasjes en ovarium betekent eierstok. Bij PCOS heb je dus meerdere vochtblaasjes in je eierstokken. Naar schatting heeft 5 tot 10% van de vrouwen een meer of minder ernstige vorm van PCOS. 

Wat is PCOS

Wat is PCOS

PCOS tijdens zwangerschap ⎜ Wat is PCOS?

PCOS tijdens zwangerschap geeft een grotere kans op problemen. Vrouwen met PCOS hebben een grotere kans op een miskraam. Daarnaast is er tijdens de zwangerschap een verhoogd risico op:

 • Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap en mogelijk eiwitverlies via de urine.
 • Zwangerschapsdiabetes.
 • Voortijdig bevallen.

De bevalling van een vrouw met PCOS gebeurt vaak via een keizersnede. Bespreek met je arts of en wanneer dit voor jou nodig zou zijn. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Dit vermindert de kans op de hierboven genoemde zwangerschapsproblemen.

In dit blogartikel leer je ook hoe gezond eten en voldoende beweging met de ademhaling te maken heeft.

Gezond eten, voldoende bewegen en ademhaling

Het advies van gezond eten en voldoende bewegen kan lastig zijn om op te volgen. Helemaal wanneer er sprake is van een slechte nachtrust. Door het gebrek aan energie en snel buiten adem te zijn wordt er al snel ingeleverd op de nodige lichaamsbeweging.

Deze drie problemen: ongezond eten (emotioneel eten overwinnen), onvoldoende bewegen en slecht slapen worden beïnvloed door de kwaliteit van je ademhaling. Door weer binnen de medische norm te leren ademen wordt je veel relaxter. Eten uit stress komt dan nog nauwelijks voor. 

De nachtrust verbetert en snel buiten adem bij inspanning zijn is geen beperkende factor meer. Zodra je binnen de medische norm ademt wordt het veel makkelijker om een dieet of sportprogramma met plezier vol te houden. En vooral dat stukje plezier is natuurlijk van belang.

PCOS en endometriose ⎜ Wat is PCOS?

Als je PCOS hebt, wordt je minder vaak of niet ongesteld. Hierdoor wordt je baarmoederslijmvlies (endometrium) niet of nauwelijks afgebroken. Bij een menstruatie laat je baarmoederslijmvlies namelijk los. Dat komt, samen met het bloed, mee naar buiten. Bij PCOS heb je een verhoogde kans op verdikt baarmoederslijmvlies. Dat maakt de kans op een (boosaardig) gezwel in je baarmoederslijmvlies groter. 

Bij endometriose zit het slijmvlies ook aan de buitenkant van de baarmoeder. Bijvoorbeeld in de eierstokken of in het onderste gedeelte van de buikholte. Veel vrouwen hebben endometrioseplekjes in de baarmoeder zonder klachten. Tijdens de menstruatie bloeden de endometrioseplekjes vaak. Als deze plekjes in de eierstokken zitten, blijft het bloed daar vaak hangen. Zo ontstaan er cysten die gevuld zijn met bloed in de eierstokken. En die cysten horen weer bij PCOS.

PCOS na zwangerschap ⎜Wat is PCOS?

Wil je niet meer zwanger worden? Dan is het verstandig om een Mirena-spiraal te laten plaatsen of de pil te gaan gebruiken. Dit zorgt er niet alleen voor dat je niet zwanger wordt. Door het hormoon progesteron in deze voorbehoedsmiddelen blijft het slijmvlies van je baarmoeder dun. Dit voorkomt een verhoogd risico op baarmoederkanker. Je kunt ook eens in de drie of vier maanden een bloeding opwekken met een medicijn waar progesteron in zit. Het volgende hierover is wel belangrijk om te weten.

Ademhaling, progesteron en menstruatie

Het hormoon progesteron verzwaart de ademhaling. Je gaat dus sneller en dieper ademen. Vooral tijdens de luteale fase van de menstruele cyclus vind er een piek plaats in de productie van progesteron.

Het verzwaren van de ademhaling gaat samen met een hoge ademhaling en mond-ademen. Maar ook constant het gevoel te moeten zuchten en gapen. Dan is er sprake van verkeerd ademen, ofwel ademen buiten de medische norm. Dit wordt ook wel chronische hyperventilatie genoemd. Dat veroorzaakt, of verergert verscheidene  chronische hyperventilatie symptomen

Doe deze doe-het-zelf ademtest om de kwaliteit van je ademhaling te meten

Kijk daarom goed naar de hoeveelheid progesteron in de hiervoor genoemde voorbehoedsmiddelen. Maar wordt ook bewust van hoe je ademt en leer om weer ontspannen te ademen als gewoonte. Om de piek in progesteron productie kun je niet heen. Maar door rustig te ademen als gewoonte ga je met meer rustigere ademhaling je cyclus in. Daarmee voorkom je onnodige spanningsklachten.

 • Buteyko online cursus

  Online Buteyko cursus

   247,00
  Bestel Nu!

PCOS overbeharing ⎜ Wat is PCOS?

Als je PCOS hebt, kun je last krijgen van overbeharing. Vaak zit dit extra haar op je kin, je borsten of onderbuik. Bij je slapen en je kruin kun je juist last krijgen van haaruitval. Overbeharing is één van de symptomen van PCOS. 

PCOS NHG richtlijn

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) heeft veel verschillende richtlijnen. Eén daarvan gaat over amenorroe, dit is het uitblijven van menstruatie bij vrouwen. Een oorzaak die daarin genoemd wordt, is PCOS. Daarbij moet volgens de richtlijn sprake zijn van twee van de drie volgende kenmerken: 

 • Uitblijven van menstruatie of onregelmatige menstruatiecyclus.
 • Een afwijkende hormoonproductie, waarbij de vrouw teveel mannelijk hormoon heeft (hyperandrogenisme). Een symptoom hiervan is overmatige lichaamsbeharing.
 • Tijdens een echoscopisch onderzoek moeten er cysten in de eierstokken zichtbaar zijn.

PCOS behandeling kinderwens

Er zijn veel dingen die invloed hebben op PCOS. De behandeling richt zich met name op het verminderen van de zaken die het risico verhogen. Zelf kun je daarvoor de volgende dingen doen: 

 • Heb je last van overgewicht? Een gezonde leefstijl kan je helpen om een gezond gewicht te krijgen. Als bij vrouwen met PCOS het overgewicht toeneemt, krijgen ze vaak meer klachten van PCOS. Afvallen kan helpen om de klachten te verminderen. Stress kan hierbij een obstakel zijn. Door je automatische ademhalingspatronen te hertrainen kun je eerst de rust in je lijf terugkrijgen. 
 • Heb je een kinderwens? Stel je eerste zwangerschap dan niet te lang uit. Het kan namelijk een tijd duren voordat je zwanger wordt.
 • Wil je niet zwanger worden? Gebruik dan een voorbehoedmiddel. Ook met PCOS bestaat de kans dat je zwanger wordt.

PCOS medicatie

Als je de pil gebruikt, worden de puistjes en haargroei vaak minder. Het gebruik van een Mirena-spiraal of de pil voorkomt bovendien dat je een grotere kans hebt op baarmoederkanker. 1

Als je zwanger wilt worden, kunnen hormonen helpen om een eisprong op gang te brengen. Dit kan met hormoonpillen of prikken waar hormonen in zitten. Dit gebeurt onder begeleiding van een gynaecoloog. 

Gerelateerde blogartikelen

Opgetrokken schouders afleren
Benzodiazepinen en je ademhaling
IJzertekort oorzaak stress

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537