[rank_math_breadcrumb]

Zo kom je met de fiets een berg op zonder buiten adem te raken

Sportfiets. Fietsen is een fantastische manier om in vorm te blijven, de wereld te verkennen en even aan de dagelijkse sleur te ontsnappen. Maar wat als je pad je naar een steile berg leidt? Voor velen van ons kan het vooruitzicht van bergop fietsen ontmoedigend zijn, en de angst om halverwege buiten adem te raken is echt. Maar vrees niet, want met de juiste voorbereiding, techniek, ademhaling en mindset kun je die bergtop bereiken zonder het gevoel te hebben dat je longen het begeven.

Sportfiets

Sportfiets

Waarom is bergop fietsen zo zwaar? | Sportfiets

Eerst moeten we begrijpen waarom bergop fietsen in de eerste plaats zo’n uitdaging is. Wanneer je een helling op fietst, werk je niet alleen tegen de zwaartekracht in, maar je lichaam moet ook meer energie leveren om de toegenomen weerstand te overwinnen. Je hartslag versnelt, je ademhaling wordt dieper, en je spieren worden harder aan het werk gezet. Dit alles samen maakt bergop fietsen een intensieve oefening, zowel fysiek als mentaal.

De beste soort fietsen voor bergop | Sportfiets

Niet alle fietsen zijn gelijk gemaakt, vooral als het gaat om bergop fietsen. Racefietsen en mountainbikes zijn over het algemeen de beste keuzes voor dit type inspanning, zoals de populaire Pinarello Dogma F. Racefietsen zijn licht en ontworpen voor snelheid en efficiëntie, wat ze ideaal maakt voor lange beklimmingen op de weg. Mountainbikes, met hun robuuste bouw en versnellingen die zijn afgestemd op steil terrein, zijn beter geschikt voor ruigere paden. Het belangrijkste is een fiets te kiezen met voldoende versnellingen om je aan te passen aan de steilte van de beklimming zonder dat dit ten koste gaat van je ritme of energie.

Trainingstechnieken voor bergop fietsen | Sportfiets

Nu we weten welke fietsen geschikt zijn, laten we het hebben over hoe je jezelf kunt trainen om die bergen te bedwingen:

  • Intervaltraining: Korte bursts van hoge intensiteit gevolgd door rustperiodes helpen je lichaam wennen aan de inspanning van het klimmen.
  • Krachttraining: Sterke benen zijn cruciaal voor het bergop fietsen. Focus op oefeningen die je quadriceps, hamstrings, en kuiten versterken.
  • Lange, rustige ritten: Deze bouwen uithoudingsvermogen op en wennen je lichaam aan langere periodes van fietsen, wat essentieel is voor lange beklimmingen.
  • Ritme en ademhaling: Leer een consistent trapritme te houden en focus op je ademhaling. Gecontroleerde ademhalingen helpen om zuurstof efficiënter naar je spieren te transporteren.

Technieken op de fiets | Sportfiets

Naast de fysieke voorbereiding zijn er ook technieken op de fiets die je kunnen helpen efficiënter te klimmen:

  • Gebruik van je versnellingen: Leer hoe en wanneer je door je versnellingen moet schakelen om een consistent en comfortabel trapritme te behouden.
  • Zithouding: Een lichte voorovergebogen houding helpt om je gewicht goed te verdelen en efficiënter kracht op de pedalen over te brengen.
  • Rustig aan doen: Start je klim op een rustig tempo dat je lang kunt volhouden, in plaats van te snel van start te gaan en halverwege uitgeput te raken.

Dus pak je fiets, zet je zinnen op die heuvels en ontdek de voldoening die komt van het overwinnen van elke beklimming. Met elke rit zul je sterker worden, en die bergen zullen steeds meer aanvoelen als vrienden dan als vijanden.

Gerelateerde blogartikelen

Snel buiten adem bij inspanning
Inspanningsastma op latere leeftijd
Disfunctioneel ademen
Piepende ademhaling en hoesten

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537