[rank_math_breadcrumb]

Kriebel in keel verhelpen

Kriebel in de keel. Een kriebel in de keel kan een vervelend en hinderlijk gevoel zijn. Het kan variëren van een lichte irritatie tot een hevige hoestbui. Meestal is het onschuldig en gaat het vanzelf over, maar soms kan het een symptoom zijn van een onderliggende aandoening.

Er zijn verschillende oorzaken zoals een verkoudheid, allergieën, infecties van de luchtwegen, giftige rook, luchtvervuiling, weersveranderingen en onvoldoende water drinken. Het kan ook ontstaan door stress, wat een verhoogde spierspanning kan veroorzaken en een brokgevoel in de keel kan geven.

kriebel in de keel

kriebel in de keel

Image by brgfx on Freepik

Als de kriebel in de keel aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts, pijn op de borst, of kortademigheid, dan is het belangrijk om medische hulp te zoeken. In de meeste gevallen kan het echter worden verholpen met eenvoudige huismiddeltjes, zoals het drinken van voldoende water, het eten van een theelepel honing, en het vermijden van prikkelende stoffen zoals rook en stof.

Wat is kriebel in de keel?

Het is een veelvoorkomend probleem dat zich manifesteert als een vervelende jeuk of irritatie in de keel. Het kan leiden tot hoesten, keelpijn en andere ongemakken. In deze sectie worden de symptomen en oorzaken van kriebel in de keel besproken.

Symptomen

Het kan zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van het probleem. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Jeuk of irritatie in de keel
 • Droge hoest
 • Pijn bij het slikken
 • Gevoel van een brok in de keel
 • Keelpijn
 • Geïrriteerde stembanden

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken waaronder:

 • Luchtweginfecties: een virale of bacteriële infectie van de luchtwegen kan leiden tot een irritatie van de keel en kriebel.
 • Allergieën: allergieën voor pollen, stof, schimmels of andere stoffen kunnen leiden tot een ontsteking van de neus en keel. 
 • Reflux: maagzuur dat terugvloeit in de slokdarm kan irritatie van de keel.
 • Droge lucht: droge lucht kan de slijmvliezen van de keel irriteren en leiden tot kriebel in de keel.
 • Overbelasting van de stem: veel praten of schreeuwen kan leiden tot irritatie van de stembanden en kriebel in de keel.

Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen om de juiste behandeling te kunnen bepalen. Raadpleeg altijd een arts als de symptomen aanhouden of verergeren.

Mondademhaling als oorzaak 

Voor deze oorzaak een apart kopje. Het is eigenlijk een heel voor de hand (of neus) liggende oorzaak. Als je via je mond ademt wordt de lucht namelijk niet gefilterd zoals dat bij neusademhaling wel het geval is. Droge lucht en irriterende stoffen zullen dan eerder leiden tot kriebel in de keel. En als we nog een stapje verder gaan is de hoeveelheid lucht die je ademt ook nog eens essentieel voor je gezondheid. 

Weet voor nu dat veel gapen in de regel via de mond wordt gedaan. Daarmee vergroot je dan ook de kans dat je last krijgt van kriebel in de keel. Hetzelfde gaat eigenlijk op voor veel zuchten. Na een diepe zucht volgt namelijk vaak een diepe inademing via de mond. Ga er maar eens op letten 🙂

Kriebel in keel behandelen

Wanneer je hier last van hebt dan kan dat erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit probleem te behandelen. In dit artikel wordt besproken hoe je een kriebel in de keel kunt wegkrijgen, wat te doen bij een kriebel in de keel bij liggen en hoe je een kriebel in de keel kunt verminderen zonder te hoesten.

Wegkrijgen van kriebel in de keel

Er zijn verschillende manieren om een kriebel in de keel weg te krijgen. Hier zijn enkele opties:

 • Drink voldoende water om de keel gehydrateerd te houden.
 • Zuig op een snoepje of een zuurtje om de speekselproductie te stimuleren en de keel te verzachten.
 • Gorgel met zout water om de keel te reinigen en te verzachten.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.

Kriebel in keel bij liggen

Een kriebel in de keel kan vooral ‘s nachts erg vervelend zijn, vooral als je probeert te slapen. Hier zijn enkele tips om een kriebel in de keel bij het liggen te verminderen:

 • Gebruik extra kussens om het hoofd hoger te houden dan het lichaam.
 • Drink een glas water voor het slapengaan om de keel te hydrateren.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verhogen.

Kriebel in de keel zonder hoesten

Soms kan een kriebel in de keel optreden zonder hoesten. Hier zijn enkele manieren om dit probleem aan te pakken:

 • Zuig op een snoepje of een zuurtje om de speekselproductie te stimuleren en de keel te verzachten.
 • Gorgel met zout water om de keel te reinigen en te verzachten.
 • Gebruik een luchtbevochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verhogen.
 • Drink voldoende water om de keel gehydrateerd te houden.

Het is belangrijk om te onthouden dat een kriebel in de keel meestal geen ernstige aandoening is en vaak vanzelf verdwijnt. Als de kriebel echter aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of pijn bij het slikken, is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Kriebel in keel door slijm

Mensen die last hebben van kriebel in de keel, kunnen daar erg veel last van hebben. Een veelvoorkomende oorzaak van kriebel in de keel is slijm. Slijm in de keel kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals een verkoudheid, allergieën, roken, of een droge lucht.

Slijm in de keel kan zorgen voor een vervelend gevoel en kan soms ook leiden tot hoesten. Het kan ook voorkomen dat het slijm vastzit in de keel, wat kan leiden tot een kriebelend gevoel. Ook hier kan mondademhaling een rol spelen. Adem je vaak door je mond? Gaap en zucht je veel? Hierdoor overprikkel je onnodig je keel. Sterker nog, via mondademhaling in rust overprikkel je al je lichaamssystemen. Lees in dit kader ook het blogartikel over neusademhaling.

Kriebel in keel s nachts

Kriebel in de keel kan vooral ‘s nachts erg vervelend zijn. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Zo kan een droge lucht in de slaapkamer ervoor zorgen dat de keel geïrriteerd raakt en dat er meer slijm wordt geproduceerd. Ook kan het zijn dat er sprake is van allergieën die ‘s nachts erger worden, waardoor er meer slijm wordt geproduceerd.

Om kriebel in de keel te verminderen, kan het helpen om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door een luchtbevochtiger te gebruiken. Ook kan het helpen om ‘s avonds geen alcohol of koffie te drinken, omdat deze dranken de keel kunnen irriteren en meer slijm kunnen produceren.

Kortom, kriebel in de keel door slijm kan erg vervelend zijn. Het is belangrijk om de oorzaken van slijm in de keel te achterhalen en deze aan te pakken om de kriebel in de keel te verminderen.

Kriebel in de keel en andere aandoeningen

Een kriebel in de keel kan verschillende oorzaken hebben, waaronder aandoeningen zoals schildklierproblemen, hartklachten en hooikoorts. In dit artikel worden deze aandoeningen kort besproken.

Schildklier

Een kriebel in de keel kan soms worden veroorzaakt door een probleem met de schildklier. Dit komt doordat de schildklier hormonen produceert die de stofwisseling regelen en een teveel of tekort aan deze hormonen kan leiden tot verschillende klachten, waaronder een kriebel in de keel. Andere symptomen van een schildklierprobleem zijn onder andere gewichtsveranderingen, vermoeidheid en haaruitval.

Hartklachten

Deze kriebel kan ook een teken zijn van hartklachten. Dit komt doordat het hart en de keel met elkaar verbonden zijn via zenuwen. Als het hart niet goed functioneert, kan dit leiden tot een verstoring van deze zenuwen, wat zich kan uiten in een kriebel in de keel. Andere symptomen van hartklachten zijn onder andere kortademigheid, pijn op de borst en duizeligheid.

Hooikoorts

Een andere veel voorkomende oorzaak is hooikoorts. Hooikoorts is een allergische reactie op pollen en kan leiden tot verschillende klachten, waaronder een kriebel in de keel, niezen en tranende ogen. Mensen met hooikoorts hebben vaak meer last van deze klachten in het voorjaar en de zomer, wanneer er veel pollen in de lucht zijn.

Hoewel een kriebel in de keel vaak onschuldig is, kan het soms een teken zijn van een onderliggend probleem. Als de kriebel in de keel lang aanhoudt of gepaard gaat met andere symptomen, is het daarom verstandig om een arts te raadplegen.

Andere mogelijke oorzaken van een kriebel in de keel zijn onder andere hoesten en irritatie van het slijmvlies in de keel door bijvoorbeeld roken of luchtvervuiling.

Gerelateerde blogartikelen

Wakker worden met verstopte neus
Neustussenschot scheef door klap
Neussprayverslaving
Neusholte ontsteking
Korstjes in neus
Poliepen neus
Loopneus en niet verkouden

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537