[rank_math_breadcrumb]

De Herxheimer reactie kan voor vervelende extra klachten zorgen

Tijdens het gebruik van bepaalde geneesmiddelen en supplementen komt de Herxheimer reactie voor. De Herxheimer reactie is een medische reactie die ervoor zorgt dat klachten die behoren bij een aandoening tijdelijk eerst toenemen. Dit hoeven niet per se dezelfde klachten te zijn als die je eerder ervaren hebt. Hoewel het nog niet helemaal duidelijk is waardoor de Herxheimer reactie zich voordoet lijkt het gekoppeld te zijn aan infecties met spirocheten, een vorm van bacteriën. Primair wordt de Herxheimer reactie veroorzaakt doordat jouw lichaam te snel gifstoffen afbreekt en jouw lever en nieren overbelast raken.

herxheimer reactie

herxheimer reactie

De reactie doet zich soms al binnen een paar uur vol maar dit duurt soms ook een aantal weken. Je kunt je tijdens de herxheimer reactie flink beroerd voelen. Al helemaal als je al niet zo lekker was. De voornaamste oorzaken van de herxheimer reactie zijn dat bacteriën afsterven, dat een ontgiftigingsproces te snel verloopt of dat er in 1 keer te veel gifstoffen vrijkomen in het lichaam. Het kan dus niet gekwalificeerd worden als een bijwerking. We gaan hier in op de verschillende vormen van de herxheimer reactie bij verschillende aandoeningen en geven eerst nog wat achtergrondinformatie over dit verschijnsel.

Door wie werd de Herxheimer reactie ontdekt?

De Jarisch-Herxheimer reactie werd ontdekt door de wetenschappers Jarisch en Herxheimer. Tegenwoordig wordt het in het kort de Herxheimer reactie genoemd. Einde negentiende eeuw herkende zij de klachten bij patiënten die aan het genezen waren van geslachtsziekten en deden hier verder onderzoek naar. Inmiddels wordt het algemeen erkend in de medische wetenschap.

Zoals we verderop bespreken kun je veel doen om de Herxheimer reactie verminderen. Helaas is het wel een kwaal die je niet zomaar kunt tegenhouden omdat er geen wondermiddel bestaat om de werking van de lever en nieren te ondersteunen. Lang niet iedereen krijgt bij gebruik van bepaalde medicatie of andere aandoeningen last van Herxheimer want de een is er nu eenmaal gevoeliger voor dan de ander.

De herxheimer reactie bij detox

Bij een detox kun je last krijgen van een heftige herxheimer reactie. Een detox is bedoeld om jouw lichaam door het gebruik van de juiste levensmiddelen te ontdoen van gif- en afvalstoffen. Het is daarom niet opmerkelijk dat je snel last krijgt van klachten zoals duizeligheid, misselijkheid en moeheid. Het lichaam is in hoog tempo bezig om het lichaam te reinigen.

Het is daarom verstandig om een detox altijd uit te voeren in overleg met een arts of deskundige en om niet zomaar zelf aan de slag te gaan met middelen op het internet. Probeer dus niet met verstand op nul door te zetten terwijl de verergering van klachten aanblijft, of zelfs nog erger wordt. Ik heb cursisten gehad waarvan het opvallend is dat ze na het volgen van een vastenkuur de Buteyko cursus kwamen volgen. 

Wat je tijdens deze klachten kunt doen is variëren in de middelen die je gebruikt om zo te kijken of de klachten afnemen en gebruik veel vitamines en mineralen. Eventueel kun je je laten ondersteunen door supplementen. Drink daarnaast heel veel water omdat dit de afvoer van gifstoffen bevordert en sowieso een heilzame werking heeft. Een detox is op de lange termijn zeker bevorderlijk voor jou gezondheid dus zorg dat je deze klachten doorstaat en weet dat je daarna weer gezonder wordt. Laat je niet verleiden om toch iets ongezonds te eten uit frustratie.

Herxheimer reactie en candida

Bij candida, of wel een vaginale schimmel kan ook een herxheimer reactie voor komen. Onderling worden dit ook wel de Candida Die-off symptomen genoemd. Deze effecten zijn bij iedereen verschillend omdat ze ook worden bepaald door de ernst van de infectie. Candida is een schimmelinfectie die ontstaat door een snelle vermenigvuldiging van een schimmel die in een gezond lichaam in lage mate voor komt. Deze infectie kan zorgen voor nare klachten zoals jeuk, een irritatie van de huid en een witte, korrelige afscheiding en kan voor sommige vrouwen een terugkerend probleem zijn. 

Hoewel er medicatie beschikbaar is kan het bij langdurige candida verstandig zijn om een zogeheten candida dieet te volgen. Met zo’n dieet kun je ervoor zorgen dat jouw lichaam weer in balans komt. Aan het begin van dit dieet kun je last krijgen van klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, braken en misselijkheid. Belangrijk is dat je je door de klachten niet laat verleiden om met het dieet te breken. De klachten gaan voorbij en je zult moeten volhouden. Meestal zijn de ergste klachten na een week verdwenen. Wel kan het, vooral als de symptomen langer houden, belangrijk zijn om jouw medicatiegebruik in combinatie met het dieet te verminderen. Overleg hiervoor met de arts.

De Herxheimer reactie bij lyme

De Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Het kan jouw leven flink op de kop zetten en daarbij ernstige vermoeidheidsklachten en pijn veroorzaken. De Herzheimer reactie bij Lyme kan heel pittig zijn omdat er zelfs nieuwe klachten kunnen ontstaan die je eerder nog niet had.  Hierbij kun je denken aan rillingen, depressies, een temperatuurverhoging en uitslag op de huid. Helaas komt de reactie hierbij wel bovengemiddeld vaak voor omdat de ziekte van invloed is op jouw bloedbanen en daar afval- en gifstoffen worden afgevoerd.

Bij de ziekte van lyme is de Herzheimer reactie helaas een kwestie van doorstaan maar je kunt dingen doen om de klachten te verlichten. Het is in feite een teken van het lichaam dat het extra ondersteuning nodig heeft. Zo is het allereerst van belang om genoeg water te drinken, zodat je afvalstoffen kunt afvoeren. Daarnaast kan het heilzaam zijn om een ontgiftend bad te nemen met badzout. Tenslotte is het belangrijk om lichaamsvreemde stoffen zo veel mogelijk te mijden omdat die opnieuw de hoeveelheid gifstoffen in jouw lichaam kunnen opbouwen.

Hoe lang duurt de Herxheimer reactie?

Vaak nemen de klachten bij een Herzheimer reactie binnen een week af. Bij langdurige klachten is professionele hulp nodig omdat het kan zijn dat jouw lichaam gewoon te heftig reageert op de specifieke behandeling. Een Herzheimer reactie van enkele weken behoort ook tot de mogelijkheden en de klachten beginnen meestal binnen een paar uur.

Ondersteun zo jouw lichaam bij de Herxheimer reactie

We zetten tenslotte nog een aantal extra tips voor jou op een rij die ondersteuning bieden tijdens de Herxheimer reactie. Weet dat als de klachten lang aanhouden of ernstiger worden, je altijd contact op moet nemen met een huisarts. Het kan dan zijn dat jouw medicatie moet worden aangepast of dat je bepaalde levensstijl veranderingen moet doorvoeren.

  • Wees voorzichtig met het eten van kruiden. Deze kunnen de hoeveelheid gifstoffen in jouw lichaam verhogen en daarnaast van invloed zijn op jouw bloeddoorvoer en bloeddruk. Probeer gebruik daarom zo veel mogelijk te verminderen.
  • Verder is het ook belangrijk om te erkennen dat je gewoon ziek bent en je je rust pakt. Ga, als je je niet lekker voelt, gewoon even liggen en geef je lichaam de kans om te herstellen.
  • Zorg voor een gezond lichaam en eet goed. Kies voor groentes en fruit met veel vitamine C en eten met veel vocht. Eet daarmee zo puur mogelijk en dus weinig vet en suiker. Beweeg regelmatig en drink dus heel veel water of kruidenthee.
  • Emotionele kwesties kunnen ook een rol gaan spelen. Je kunt last krijgen van onzekerheid en jouw lichaam laat als het ware een hoop ellende los. Weet ook hier dat de klachten van voorbijgaande aard zijn.
  • Vermijd de zon omdat dit je bloedvaten verwijdt en daardoor bijvoorbeeld jouw hoofdpijn kan verergeren. Wel kan zweten bevorderlijk zijn om gif- en afvalstoffen kwijt te raken en als je de energie kunt opbrengen kun je zeker naar de sauna gaan.

Buteyko reinigingsreactie

In de Buteyko therapie is er iets dat vergelijkbaar is met de herxheimer reactie. Daarbij kunnen er ook afvalstoffen vrijkomen. Weliswaar niet door medicatie, maar door de Buteyko ademtherapie. De klachten daarvan zijn vergelijkbaar als met de herxheimer reactie, maar meestal wat milder. Op de homepagina vind je een gratis ebook waar dit uitgebreid in beschreven wordt.

Gerelateerde blogartikelen

Extreme vermoeidheid en spierpijn
Wim Hof ademhaling bij Lyme?
Duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien
Benauwd gevoel door stress
Pijn op de borst
Piepende ademhaling en hoesten
Bijwerkingen prednison

 

Image by Freepik

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537