info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Wim Hof Methode en Buteyko bij ziekte

Wim Hof Methode en Buteyko bij ziekte

Er wordt me regelmatig gevraagd wat het verschil is tussen de Wim Hof Methode en de Buteyko Methode. De meeste volgers van de Wim Hof Methode hebben geen chronische aandoening. Deze groep is enthousiast over de Wim Hof Methode. Ze krijgen bijvoorbeeld meer energie, slapen beter en kunnen zich beter concentreren. Dat is waardevol, maar hier richt ik me op de Wim Hof Methode bij ziekte.

Wim Hof

Wim Hof

Bij reuma en de ziekte van lyme zien mensen bijvoorbeeld verbetering via de Wim Hof Methode. De WHM kan onder voorwaarde van afwezigheid van chronische hyperventilatie een goed advies zijn. Je leest zo eerst over het onderzoek naar de WHM. Daarna heb ik over hoe de Wim Hof Methode zich verhoudt tot de Buteyko Methode.

Onderzoek WHM

PNAS | May 20, 2014 | vol. 111 | no. 20 | 7379–7384 IMMUNOLOGY

Samenvatting
Een overmatige of aanhoudende pro-inflammatoire cytokineproductie speelt een centrale rol bij auto-immuunziekten. Uit onderzoek naar de Wim Hof Methode blijkt dat bij een acute activering van het sympathische zenuwstelsel de aangeboren immuunrespons verzwakt kan worden.

In het onderzoek werden gezonde vrijwilligers willekeurig ingedeeld in een interventiegroep en een controle groep. Beide groepen bestonden uit 12 personen. De controle groep was niet getraind.

De vrijwilligers in de WHM groep werden 10 dagen getraind in meditatie, cyclische hyperventilatie gevolgd door retentie van de ademhaling en blootstelling aan koude.

De Wim Hof Ademhalingstechniek bestaat uit

  • Hyperventileren voor de duur van 30 ademhalingen
  • Vervolgens uitademen en de ademhaling 2 / 3 minuten stoppen. (retentiefase)
  • De duur van de ademstop beoordeelt de beoefenaar zelf
  • Na de ademstop vind er een diepe inhalatie plaats en wordt de ademhaling gedurende 10 seconden vastgehouden.
  • Daarna wordt er gestart met een nieuwe cyclus van hyper / hypoventilatie.

Vervolgens ondergingen alle proefpersonen experimentele endotoxemie (toediening van 2 ng / kg endotoxine).

De symptomen van griep bleken lager in de interventiegroep. Vrijwillige activatie van het sympathische zenuwstelsel resulteert in epinefrine-afgifte waardoor de aangeboren immuunrespons wordt onderdrukt. Deze resultaten kunnen belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van aandoeningen die gepaard gaan met overmatige of aanhoudende ontstekingen, zoals auto-immuunziekten.

Biologische therapieën die pro-inflammatoire cytokines tegengaan zijn zeer effectief en hebben een revolutie teweeggebracht in de behandeling van auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en inflammatoire darmaandoeningen. Medicatie echter, is duur en heeft ernstige bijwerkingen.

Deze studie toont aan dat, door het aanleren van deze technieken via een korte-termijn trainingsprogramma, het sympathische zenuwstelsel en immuunsysteem vrijwillig kunnen worden beïnvloed.

Deze studie kan belangrijke implicaties hebben voor de behandeling van verschillende aandoeningen die gepaard gaan met overmatige of aanhoudende ontstekingen. Vooral bij auto-immuunziekten waarbij therapieën die pro-inflammatoire cytokines tegengaan grote voordelen hebben getoond.

Hoe verhoudt de Wim Hof Methode zich tot Buteyko?

Heb je wel eens van een hyperventilatie provocatie test (HPT) gehoord? Het wordt straks duidelijker wat de HPT te maken heeft met de WHM.

Het doel van een HPT is om een patiënt te laten realiseren dat er een relatie is tussen de ademhaling en de symptomen van chronische hyperventilatie. Bij de HPT wordt de patiënt gevraagd om diep en veel in en uit de ademen. De HPT kan symptomen van chronische hyperventilatie veroorzaken zoals een licht gevoel in het hoofd, pijn op de borst en hoesten. Voor iedere persoon met chronische hyperventilatie kunnen deze symptomen verschillend zijn. Via de HPT werden patiënten bewust gemaakt van de samenhang tussen chronische hyperventilatie en hun klachten.

De HPT is geen prettige test als er sprake is van een chronische aandoening zoals hartklachten, zware astma, een hoge bloeddruk, angstklachten, borstpijn, of migraine. In Nederland wordt de HPT test niet door Buteyko therapeuten gebruikt. In Rusland werd de HPT in een klinische setting uitgevoerd.

De Wim Hof ademhalingsoefening is vergelijkbaar met de HPT en kan verschillende symptomen veroorzaken. Voordat ik deelnam aan de workshop van Wim Hof moest ik een formulier tekenen waarin ik verklaarde geen last te hebben van hartklachten, of astma. Daardoor lijkt het dat Wim Hof deze aandoeningen ook ziet als een contra indicatie voor zijn methode. Tijdens zijn workshop zat er een vrouw naast me die niet goed werd. Ze werd draaierig en duizelig van de ademhalingsoefening. Ik zag ook dat ze in rust via haar borst ademde en door de mond. Tekenen van chronische hyperventilatie.

Staan Buteyko en de WHM lijnrecht tegenover elkaar?

Verschillende ademtechnieken kunnen ingezet worden voor verschillende toepassingen. Er zijn situaties waarin de Buteyko Methode en de WHM samen gaan.

De Buteyko Methode leert je om 24 uur per dag gezond te ademen. De Wim Hof ademoefening kun je niet 24 uur per dag doen. Dan zou je flauwvallen. Zodra je je automatische ademhalingspatronen genormaliseerd hebt kun je best een paar keer per dag de Wim Hof ademhalingsoefening doen. Let er wel op dat je de rest van de dag rustig en gelijkmatig via je neus blijft ademen. Deze ideeën worden ook ondersteund door ademexperts die niet gespecialiseerd zijn in de Buteyko Methode. (Stans van der Poel / Koen de Jong)

Via de Buteyko adem methode is chronische hyperventilatie te verhelpen. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Mijn advies is om chronische hyperventilatie niet te voeden met een Wim Hof hyperventilatie oefening. Vooral niet bij zware astma, een hoge bloeddruk migraine, hartklachten, of paniekklachten. Voor je besef, dit is een lijst met symptomen van chronische hyperventilatie. Deze kunnen symptomen kunnen aangewakkerd worden door zwaarder te gaan ademen.

De Buteyko Methode kan je automatische (onbewuste) ademhalingspatronen normaliseren. Chronische hyperventilatie verdwijnt dan. Bij gezonde automatische ademhalingspatronen kun je prima de WHM toepassen. De mensen die bij mij komen hebben echter altijd last van een verstoort automatisch ademhalingspatroon. Daarom leer ik hen de WHM niet.  Dat voedt de chronische hyperventilatie en het ziektebeeld dat ze willen verbeteren.

Reuma, de Wim Hof Methode én de Buteyko Methode?

Er zijn mensen met reuma die baat hebben bij de WHM methode. Als je bijvoorbeeld Googled op Henk van den Bergh dan lees je dat de WHM hem geholpen heeft met zijn reuma. Het onderzoek van Wim Hof ondersteunt deze resultaten. Het Reumafonds ondersteund zelfs het onderzoek naar de WHM.

Vrouwen met reuma > 60 jaar met chronische hyperventilatie

Volgens een rapportage van de Food and Drug Administration (FDA) in de verenigde staten hebben de meeste mensen met reuma geen last van chronische hyperventilatie. Toch is er een groep reumapatiënten waarbij er wel sprake is van chronische hyperventilatie. Dat zijn vooral vrouwen met een hoge bloeddruk van boven de 60 jaar die het medicijn Humira innemen. Veel voorkomende symptomen bij reumatische arthritis zijn:

• Stress en angst
• Moeilijkheden met ademen
• Misselijkheid
• Borstpijn

Dat zijn ook symptomen van chronische hyperventilatie. Kan het zijn dat een aantal symptomen aan de verkeerde oorzaak (reuma) toegerekend wordt? Deze symptomen verminderen meestal als er geen sprake meer is van chronische hyperventilatie. Bij de hierboven genoemde symptomen kan de Wim Hof ademhalingsoefening een vergelijkbaar effect als de HPT veroorzaken. De symptomen kunnen verergeren. 

Aan deze groep vrouwen boven de 60 jaar raad ik aan om eerst de chronische hyperventilatie te verhelpen. Daarna kan de WHM helpen om de gezondheid verder te verbeteren.

Buteyko Methode bij Lyme, astma (Daniëlle)

Bij de ziekte van Lyme zijn er goede ervaringen met de Buteyko Methode. Zoals bij Daniëlle die ik verder heb mogen helpen;

“Bij aanvang van de cursus vond ik het al vermoeiend om een paar uur rechtop te zitten. Vanwege de ziekte van Lyme lag ik veel op bed. Nu kan ik weer makkelijk een eind lopen en ben onlangs zelfs een stukje gaan joggen. In zes jaar heb ik me niet zo goed gevoeld als nu. Ik heb meer energie en slaap beter. Ook hoef ik in de ochtend geen astmapuffer meer te nemen vanwege m’n kortademigheid. Ik heb regelmatig coachings gesprekken gehad met René. Daarin gingen we op zoek naar wat werkt. Zo heb ik bijvoorbeeld tijdelijk de ademhalingsoefeningen in een Yoga houding gedaan waarin ik beter kon ontspannen. Ik begon met een CP van 17 seconden, inmiddels is dat 30 seconden.”

Ze had Lyme én astma. Je las net al dat astma een contra-indicatie is voor de WHM. In dat geval  kun je beter eerst je astma onder controle krijgen. Dat kan ruimte bieden om verder te gaan met de WHM. Maar dan nog heel voorzichtig en onder begeleiding.

WHM en Lyme

In de praktijk zijn er Lyme patienten die baat hebben bij de WHM. Coen van Veenendaal begeleidt Lyme patienten bij staatsbosbeheer via de WHM. Hij heeft nauwkeurig het klachtenbeeld van de medewerkers geregistreerd. Dit waren zijn bevindingen op basis van vragenlijsten die door de lyme patiënten zijn ingevuld.

• Binnen een maand een afname van 25% van Lyme gerelateerde klachten
• Na 2,5 maand was er sprake van 42% reductie in klachten
• Na een half jaar was er sprake van een reductie van ongeveer 60% in klachten. Dat is na een jaar ongeveer gelijk gebleven.

Dit is weliswaar geen wetenschappelijk onderzoek, maar het lijkt me waardevol.

Een concreet succesverhaal is van een advocaat uit Leeuwarden (Jack Egberts) Na de training in de WHM waren al zijn symptomen van Lyme verdwenen. Een aantal symptomen van lyme komen overeen met de symptomen van chronische hyperventilatie;

• ernstige vermoeidheid
• sinusitus / luchtweginfecties
• hartkloppingen
• pijn in de borstkas
• duizeligheid
• angstigheid, piekeren
• slaapproblemen
• moeite met concentratie
• stijfheid in de spieren

Het is afhankelijk van de symptomen of de WHM passend is. Bij luchtweginfecties, duizeligheid, hartkloppingen en pijn in de borstkas zou ik de WHM niet aanbevelen. Ook hier kun je je afvragen of een aantal symptomen onterecht wordt toegerekend aan de ziekte van Lyme. Het zijn namelijk weer dezelfde symptomen van chronische hyperventilatie.  Chronische hyperventilatie is overigens eenvoudig vast te stellen. 

Chronische aandoeningen gaan vaak samen met symptomen van chronische hyperventilatie.  Je weet nu dat dit het geval kan zijn bij reuma en lyme. Volgens dr. Buteyko is er ook sprake van chronische hyperventilatie bij astma, hartklachten, een hoge bloeddruk, COPD, burnout, snurken, angstklachten en paniekaanvallen. Hij genas zijn patiënten van chronische hyperventilatie. Het gevolg was een indrukwekkende verbetering in de leefkwaliteit bij verschillende chronische ziekten.

Bij ziekte kan het best een uitdaging zijn om de juiste informatie te vinden. Je hebt een verminderde hoeveelheid energie. Vervolgens moet je ook nog eens al die informatie begrijpen en verwerken. Het kan lastig zijn om dan een keuze te maken. Als je meer wilt weten kun je me bellen, of mailen. (06-52519537 of mail info@gezondeademhaling.nl)

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Longverzorging via de online Buteyko cursus

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Op jouw moment te volgen en in eigen tijd.
1 op 1 coaching is inbegrepen.
€ 197,-
Meer info

Individuele Buteyko cursus

Dit is de fysieke, offline variant.
Wordt gegeven in de stad Utrecht.
Tarief € 375,-.
Info, of aanmelden:
info@gezondeademhaling.nl.

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.