[rank_math_breadcrumb]

Elektrolyten drank: alles wat je moet weten

Binnen een minuut leer je hier iets nieuws over elektrolyten. Want bekend is dat elektrolyten dranken steeds populairder worden bij sporters en mensen met een actieve levensstijl. Deze dranken bevatten elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium, maar gaan verloren tijdens intensieve activiteiten. 

Minder bekend is dat je deze elektrolyten ook kwijtraakt  tijdens nachtzweten.  Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Via mondademhaling verlies je ook onnodig elektrolyten. Daar kom ik straks op terug.

Elektrolyten drank

Elektrolyten drank

Elektrolyten zijn ontzettend belangrijk voor het behoud van een goede vochtbalans en spierfunctie. Ze spelen een rol in het voorkomen van uitdroging, spierkrampen en een trillend gevoel.

Mondademhaling en opname elektrolyten

Alle elektrolyten worden als mineralen beschouwd, of meer specifiek,- als elektrolyt-mineralen. En volgens het wetenschappelijk werk van professor Konstantin Pavlovich Buteyko worden mineralen niet optimaal opgenomen wanneer er sprake is van een ademhaling buiten de medische norm. Dit is het geval bij een hoge borstademhaling waarbij er veel via de mond wordt geademd. Denk hierbij aan het nemen van een diepe teug lucht, of veel gapen, of zuchten.

Chronische hyperventilatie is een vorm van ademen buiten de medische norm. Hierbij wordt er continu teveel geademd. Hyper betekent dan ook teveel en ventilatie betekent ademen. Dit is een vorm van chronische interne stress. Het lichaam staat dan continu in een vecht, of vlucht stand waarbij de opname van mineralen (als onderdeel van de spijsvertering als minder belangrijk wordt gezien.

Het bovenstaande wordt ook onderbouwd door dit artikel van de Harvard Universiteit. Daarin wordt ook gesproken over emotioneel eten waarover je meer informatie vind in dit artikel op deze website. Bij emotioneel eten zijn we geneigd naar zoete en ongezonde elektrolytarme voeding te grijpen.

Wat is een elektrolyten drankje?

Dit is een drinkbare vloeistof waarbij verloren elektrolyten als gevolg van zweten en andere vormen van uitdroging aangevuld worden. Elektrolyten zijn mineralen zoals natrium, kalium, calcium en magnesium. Deze zijn belangrijk zijn voor het behoud van een gezonde balans in het lichaam.

Wanneer we zweten, verliezen we niet alleen water, maar ook elektrolyten. Dit kan leiden tot uitdroging en een onbalans in het lichaam. Een elektrolyten drankje kan helpen om deze elektrolyten aan te vullen en de balans te herstellen. Er zijn verschillende soorten dranken op de markt, elk met hun eigen unieke samenstelling van elektrolyten en andere ingrediënten. Sommige hiervan bevatten ook koolhydraten en/of cafeïne. Dat geeft wat extra energie tijdens het sporten, of andere activiteiten.

Het is belangrijk om te onthouden dat elektrolyten dranken geen vervanging zijn voor water en dat het drinken van te veel elektrolyten dranken schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het is belangrijk om de aanbevolen hoeveelheden te volgen en alleen elektrolyten dranken te gebruiken als aanvulling op een gezond dieet en voldoende hydratatie.

Belang Van Elektrolyten drank

Het drinken van elektrolyten drank helpt om het evenwicht van elektrolyten in ons lichaam te behouden. Elektrolyten zijn mineralen met een elektrische lading en zijn essentieel zijn voor verschillende functies in ons lichaam. Bijvoorbeeld het reguleren van de bloeddruk en het handhaven van de vochtbalans. Wanneer we zweten, verliezen we elektrolyten zoals natrium, kalium en magnesium. Dit kan leiden tot uitdroging en vermoeidheid. 

Elektrolyten drank is vooral belangrijk voor mensen die regelmatig sporten of fysiek actief zijn. Tijdens het sporten verliezen we veel vocht en elektrolyten, en het drinken van elektrolyten drank kan helpen om ons energieniveau op peil te houden en ons lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Controleer wel altijd op toegevoegde suikers en kunstmatige ingrediënten in elektrolyten dranken. Deze kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wat zit er in elektrolyten drank?

Deze drankjes bevatten vaak een combinatie van elektrolyten en koolhydraten. Koolhydraten worden gebruikt als brandstof voor het lichaam en kunnen helpen om de opname van elektrolyten te verbeteren.

Bovendien bevatten ze vaak ook water. Dit is belangrijk omdat uitdroging kan leiden tot een verlies van elektrolyten en kan leiden tot uitputting en vermoeidheid. Het is belangrijk om te onthouden dat elektrolyten drankjes niet bedoeld zijn als vervanging voor water. Het drinken van voldoende water blijft essentieel voor het behoud van een goede gezondheid.

Hieronder staan enkele voorbeelden van elektrolyten drankjes en de hoeveelheid elektrolyten die ze bevatten:

Merk Elektrolyten per portie
Gatorade 160 mg natrium, 45 mg kalium, 30 mg magnesium
Powerade 150 mg natrium, 35 mg kalium, 20 mg magnesium
Coconut Water 600 mg kalium, 252 mg natrium, 60 mg magnesium

 

Het is belangrijk om te onthouden dat de hoeveelheid elektrolyten in een drankje kan variëren op basis van het merk en de smaak. Het is daarom belangrijk om de etiketten van elektrolyten drankjes te lezen om er zeker van te zijn dat u de juiste hoeveelheid elektrolyten binnenkrijgt.

In het algemeen kan het drinken hiervan nuttig zijn voor mensen die zware lichamelijke activiteit verrichten of die in een warm klimaat leven. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die last hebben van uitdroging als gevolg van ziekte of diarree. Raadpleeg altijd een arts als u zich zorgen maakt over uitdroging of als u vragen heeft over het gebruik ervan.

Gerelateerde blogartikelen

Drinkvoeding bestellen, medische voeding
Vegan eiwitpoeder
CBD olie en astma

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537