[rank_math_breadcrumb]

Astmatische kinderen en gamers

Astma bij kinderen

Astma bij kinderen. Een informatiegebrek kan je levenskoers bepalen. Dat gaat ook op voor kinderen. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel. Zojuist sprak ik een aardige leerkracht die met ziel en zaligheid een prachtig boekje over kinderen met astma heeft geschreven. Er stonden mooie prenten in en het verhaaltje dat erin stond voelde ik wel.

Astma bij kinderen

Ik denk dat veel kinderen met astma zich in dat boekje zouden herkennen. Dat kan een geruststellende werking hebben. Terwijl ik het las werd ik enthousiast en kreeg ideeën om het boekje onder de aandacht te brengen. Daarmee zou ik gelijk dichterbij een punt op m’n bucket list zijn. Dat is kinderen sportles geven in combinatie met ademtraining. Een gave manier om m’n passie voor sport en een gezonde ademhaling uit te dragen. Dat veranderde helaas toen ik het eind van het verhaaltje naderde. Toen werden er namelijk puffers voorgedragen als oplossing. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen medicatie. Dat heb ik onlangs nog beschreven in de mail over het astma medicatie protocol.

Maar actief puffers aanraden zonder eerst de natuurlijke oplossing te proberen? Daar sta ik niet achter. Ik wil niet bijdragen aan een mindset waarbij de gedachte is dat een puffer de enige oplossing is. Als dat leuke boekje nu ook gesproken werd over ademtraining en het verhelpen van astma… Dan was het anders geweest.

Astma bij kinderen

Nu hoor ik wel eens van mensen dat ze als kind astma hadden en over de puffer heen zijn gegroeid. Dat kan zo zijn, maar bij degenen die mij dat verteld hebben zie ik altijd kenmerken van chronische hyperventilatie. Ik heb ook echt cursisten die vroeger astmatisch waren, maar als volwassene toch de Buteyko cursus komen volgen.

De astma is er dan niet meer, maar er is nog wel sprake van een chronische borstademhaling ademhaling. In dat geval is het heel waarschijnlijk at er sprake is van chronische hyperventilatie. Professor Konstantin Pavlovich Buteyko ontdekte overigens dat chronische hyperventilatie de oorzaak is van astma.En chronische hyperventilatie kan de koers van je leven bepalen. Op vele manieren, maar ik blijf even in deze context.

Kinderen en sporten ⎢ astma bij kinderen

Veel kinderen denken door astma, of chronische hyperventilatie niet sportief te zijn. Dat komt omdat ze snel buiten adem zijn. Zij worden daardoor bijvoorbeeld niet als eerste gekozen tijdens gym. Ik denk dat veel kinderen daardoor te weinig bewegen en bijvoorbeeld gaan gamen. Dat kan de ademhaling overigens ook weer verzwaren, maar daar staat niet de juiste lichamelijke activiteit tegenover.

En dat allemaal door een gebrek aan informatie over hoe het ook kan. Heb jij, of ken je een astmatisch kind? Then spread the message.

Astma bij kinderen

Gerelateerde blogartikelen

Astma door stress
Astma vermoeidheid
Kinesiotaping

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537