[rank_math_breadcrumb]

Kinesiotaping: waarvoor wordt het gebruikt en hoe werkt het?

Kinesiotaping: waarvoor wordt het gebruikt en hoe werkt het?

Als het gaat om het verzorgen van wonden, is kinesiotaping (ook wel medisch tapen) een onmisbaar hulpmiddel. Het wordt gebruikt om verbanden op hun plaats te houden en om wonden te beschermen tegen vuil en bacteriën. Kinesiotape (medische tape) is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Soms kan het een uitdaging zijn om de juiste voor je specifieke behoeften te vinden.

Kinesiotaping

Kinesiotaping

Eén van de belangrijkste factoren bij het kiezen van kinesiotape tape is de kleefkracht. Sommige tapes zijn ontworpen om stevig op hun plaats te blijven, terwijl andere gemakkelijk kunnen worden verwijderd, zonder de huid te beschadigen. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de gevoeligheid van de huid van de patiënt, omdat sommige tapes irriterend kunnen zijn voor mensen met een gevoelige huid. Andere factoren om te overwegen zijn de grootte en vorm van de tape, evenals de mate van waterbestendigheid.

Wat is kinesiotaping?

Medische tape is een soort plakband die speciaal is ontworpen om rechtstreeks op de huid te worden gebruikt om wondverbanden of andere medische hulpmiddelen op hun plaats te houden. Het moet huidveilig zijn, gemakkelijk te gebruiken en sterk genoeg zijn om goed te werken wanneer de huid beweegt, buigt of vochtig is.

Hoe werkt kinesiotaping?

Medische tape werkt door een kleverige laag op de huid aan te brengen om het verband of het medische hulpmiddel op zijn plaats te houden. Het kan ook worden gebruikt om druk uit te oefenen op een bepaald gebied van de huid om zwelling te verminderen of om een ​​bepaalde beweging te beperken.

Wat zijn de voordelen van kinesiotaping?

Kinesio tape heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Het is gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen zonder de huid te beschadigen.
 • Het is verkrijgbaar in verschillende maten en vormen om aan verschillende behoeften te voldoen.
 • Het is waterdicht en kan worden gebruikt tijdens het douchen of zwemmen.
 • Het kan worden gebruikt om wonden te beschermen tegen vuil en bacteriën.

Wat zijn de verschillende soorten kinesiotape?
Kinesiotaping

Er zijn verschillende soorten kinesiotape beschikbaar, waaronder:

 • Papieren medische tape: lichtgewicht en ademend, ideaal voor gevoelige huid.
 • Plastic medische tape: waterdicht en duurzaam, geschikt voor langdurig gebruik.
 • Elastische medische tape: rekt uit om beweging mogelijk te maken, ideaal voor gewrichtsverbanden.
 • Kinesiologie tape: ontworpen om spiervermoeidheid te voorkomen en te helpen bij fysiotherapie.

Waarvoor wordt kinesiotaping gebruikt?

Medische tape wordt gebruikt om wondverbanden of medische hulpmiddelen op hun plaats te houden, zoals katheters, slangen en buizen. Het kan ook worden gebruikt om druk uit te oefenen op bepaalde delen van de huid om zwelling te verminderen of om beweging te beperken.

Hoe wordt kinesiotape aangebracht?

Om medische tape correct aan te brengen, moet je ervoor zorgen dat de huid schoon en droog is. Knip de tape op maat en breng het voorzichtig aan op de huid, zorg ervoor dat het verband of het medische hulpmiddel goed is bedekt. Druk stevig op de tape om ervoor te zorgen dat het goed blijft zitten.

Als je last hebt van hooikoorts, kun je ook kinesiotape tape gebruiken om verlichting te bieden. Kinesiotape voor hooikoorts kan helpen om allergenen te blokkeren en de symptomen van hooikoorts te verminderen. Het wordt meestal aangebracht op de neus of rond de ogen.

In het algemeen is medische tape een belangrijk hulpmiddel bij eerste hulp en medische behandelingen. Het is gemakkelijk te gebruiken, veilig en effectief bij het op zijn plaats houden van verbanden en medische hulpmiddelen.

Wanneer gebruik je kinesiotaping?

Kinesiotape is een veelzijdige tape die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Hieronder vind je een aantal situaties waarin medische tape kan worden gebruikt.

Medische Tape voor blessures

Medische tape kan helpen bij het verminderen van pijn en het ondersteunen van het gewricht na een blessure. Bijvoorbeeld, als je een verstuikte enkel hebt kun je medische tape gebruiken om de enkel te ondersteunen en de pijn te verminderen. Het kan ook gebruikt worden bij een tennisarm om de spieren te ondersteunen en de pijn te verminderen.

Kinesiotaping bij hooikoorts

Medische tape kan ook gebruikt worden bij hooikoorts. Door de tape op bepaalde punten op het lichaam te plakken, kan het helpen bij het verminderen van de symptomen van hooikoorts, zoals niezen en jeukende ogen.

Kinesiotaping voor spieren

Medische tape kan ook gebruikt worden voor het ondersteunen van spieren en het verbeteren van de bloedcirculatie. Bijvoorbeeld, als je last hebt van een overbelaste onderarm, kun je medische tape gebruiken om de spieren te ondersteunen en de pijn te verminderen. Het kan ook gebruikt worden bij een slijmbeursontsteking in de schouder om de spieren te ondersteunen en de pijn te verminderen.

Kortom, medische tape kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, van het ondersteunen van gewrichten en spieren tot het verminderen van hooikoorts-symptomen. Het is belangrijk om te weten hoe je de tape correct aanbrengt om de gewenste resultaten te bereiken. Raadpleeg altijd een professional als je niet zeker weet hoe je medische tape moet gebruiken.

Hoe lang mag kinesiotape blijven zitten?

Medische tape, ook bekend als kinesiologie tape, is een therapeutische tape die gebruikt wordt om pijn te verlichten, de bewegingsvrijheid te verhogen en de spierfunctie te verbeteren. Een veelgestelde vraag over medische tape is hoe lang het op de huid kan blijven zitten.

Over het algemeen kan medische tape tussen de vier en tien dagen op de huid blijven zitten, afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid van de patiënt. Intensief gebruik kan de duur van de tape verkorten. Het is belangrijk om te weten dat de tape ademend is en vocht afvoert, waardoor het geen weke huid onder de tape veroorzaakt.

Er zijn echter uitzonderingen waarbij de tape langer op de huid mag blijven zitten. Bijvoorbeeld bij patiënten die veel zweten of bij patiënten met een gevoelige huid. In deze gevallen kan de tape tot twee weken op de huid blijven zitten.

Het is belangrijk om te weten dat het niet aanbevolen wordt om medische tape langer dan twee weken op de huid te laten zitten. Dit kan leiden tot huidirritatie, jeuk en andere huidproblemen.

Als je medische tape gebruikt, is het belangrijk om de instructies van je fysiotherapeut of arts op te volgen. Zij kunnen je adviseren over hoe lang de tape op de huid kan blijven zitten en hoe je de tape moet verwijderen.

In het kort, medische tape kan tussen de vier en tien dagen op de huid blijven zitten, afhankelijk van de techniek en huid van de patiënt. Bij patiënten die veel zweten of een gevoelige huid hebben, kan de tape tot twee weken blijven zitten. Het is echter niet aanbevolen om de tape langer dan twee weken te laten zitten om huidproblemen te voorkomen. Volg altijd de instructies van je fysiotherapeut of arts op.

Conclusie

In dit artikel heb je geleerd over de verschillende soorten medische tape en hun toepassingen. Het is belangrijk om de juiste tape te kiezen voor de specifieke situatie waarin het zal worden gebruikt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te onthouden:

 • Niet-elastische tape is het meest geschikt voor het vastzetten van verbanden en het stabiliseren van gewrichten.
 • Elastische tape is beter geschikt voor het ondersteunen van spieren en het verminderen van zwelling.
 • Transparante tape is handig voor het vastzetten van verbanden en het bevestigen van slangen en katheters.
 • Papieren tape is geschikt voor mensen met een gevoelige huid en voor het vastzetten van verbanden op een plaats waar veel beweging is.
 • Waterbestendige tape is ideaal voor het vastzetten van verbanden op plaatsen waar veel vocht aanwezig is.

Het is belangrijk om de juiste tape te kiezen voor de specifieke situatie waarin het zal worden gebruikt. Als je niet zeker weet welke tape het beste is voor jouw situatie, vraag dan advies aan een medische professional. Vergeet niet om de tape regelmatig te controleren en te vervangen indien nodig. Met de juiste tape en zorgvuldig gebruik kun je snel herstellen van verwondingen en ongemakken.

Gerelateerde blogartikelen

Wondermiddel tegen hooikoorts
Veel niezen
Nekpijn en sternocleidomastoideus
Pijn nek en schouder

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537