Aderverkalking

Aderverkalking is de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Meer dan een derde van de van de sterfgevallen in Nederland zijn toe te schrijven aan aderverkalking. Vaak kun je jaren last hebben van aderverkalking zonder het zelf door te hebben.

Soms geeft aderverkalking pas na tientallen jaren klachten die opgemerkt worden. Aderverkalking is een sluipend ziekteproces, met vergaande gevolgen. Maar wat is aderverkalking precies? Hoe ziet de behandeling van de ziekte eruit? En wat kun je zelf doen om deze ingrijpende aandoening te voorkomen?

Aderverkalking wordt ook atherosclerose genoemd

Wat is aderverkalking? Atherosclerose betekenis

Aderverkalking, in medische termen atherosclerose genoemd, wordt gezien als  een verouderingsziekte. Bij je geboorte zijn je slagaders aan de binnenkant glad. Bloed kan probleemloos en ongestoord door de aders worden gepompt. In de jaren die volgen kan de wand van de slagaders beschadigd raken.

De ontsteking die dit veroorzaakt zal verschillende stoffen aantrekken. Onder andere ontstekingscellen en cholesterol worden aangetrokken en zullen zich aan de wand van de slagader hechten. Dit veroorzaakt een verdikking in de slagader, waardoor het bloed minder goed rondgepompt kan worden.

Zo’n verstopping in een slagader wordt ook wel plaque genoemd. Als deze te groot wordt kan het gebeuren dat bepaalde organen te weinig bloedtoevoer krijgen. Ze krijgen dan dus ook geen voedingsstoffen en zuurstof meer en dat veroorzaakt problemen. Ook kan het gebeuren dat de plaque scheurt. Hierdoor ontstaat een bloedstolsel, dat de ader volledig afsluit. Een longembolie, beroerte of hartinfarct kan hier een gevolg van zijn.

Ten slotte is er nog een risico van aderverkalking. Het is namelijk ook mogelijk dat door de aderverkalking de vaatwand verslapt. Dit zorgt ervoor dat het bloedvat juist wijder en slapper wordt. Hierdoor kan de vaatwand scheuren, met een inwendige bloeding tot gevolg. Een verslapte vaatwand heet een aneurysma.

Aderverkalking behandeling, atherosclerose

Aderverkalking kan in verschillende delen van je lichaam ontstaan. De behandeling is afhankelijk van de plaats van de aderverkalking, van de ernst van de plaque en het aantal risicofactoren dat aanwezig is.

Medicatie aderverkalking

Als je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, kun je via de huisarts soms preventief medicatie krijgen. Het gaat dan meestal om medicijnen zoals bloedverdunners, cholesterolverlagers of bloeddrukverlagers. Ook als je al een hart- of vaatziekte hebt kunnen deze medicijnen ingezet worden om een tweede aanval te voorkomen.

Dotterbehandeling, dotteren hart

Een andere behandeling die kan worden uitgevoerd is een dotterbehandeling. Bij een dotterbehandeling wordt de slagader opgerekt met een ballonnetje. Hierdoor kan het bloed weer beter door de ader stromen. Soms is het na het dotteren nodig om een stent te plaatsen. Een stent geeft de vaatwand extra ondersteuning, waardoor de ader na het dotteren beter open blijft.

Bypass Operatie hart

Als je last hebt van meerdere vernauwingen in de kransslagaders, kan een operatie nodig zijn. Bij een bypassoperatie maakt de chirurg een soort omleiding om de vernauwingen heen. Een bypass is een ingrijpende operatie.

Wat is trombolyse, trombolyse betekenis

Als je de eerste verschijnselen van een herseninfarct hebt, kan er soms trombolyse worden uitgevoerd. Hierbij krijg je via een infuus trombolyse  medicatie toegediend. Het doel daarvan is het oplossen van de afsluiting. Voor er trombolyse wordt toegepast kijkt de arts of er niet teveel risicofactoren zijn. Het is dus lang niet altijd mogelijk om trombolyse toe te passen.

Een arts zal dus altijd eerst een goede inschatting van jouw situatie moeten maken. Zo wordt er op basis van een trombolyse protocol een behandelplan opgesteld. Er wordt gekeken naar de plaats van de aderverkalking en naar de ernst van de plaque. Daarnaast zijn er ook nog verschillen bij het ontstaan en het verloop van slagaderverkalking tussen mannen en vrouwen.

Zo zitten de vernauwingen bij vrouwen vaak over een groter oppervlakte en in de kleine vertakkingen, terwijl bij mannen de plaque vaak in een grotere tak van de kransslagader zit. Ook is de plaque bij vrouwen stabieler, waardoor deze minder snel scheurt. Bij een behandeling zal hier dus ook rekening mee worden gehouden.

Etalagebenen klachten, aderverkalking benen

Aderverkalking in de slagaders naar de benen komt vaak voor en kan voor veel problemen zorgen. Door de verminderde bloedtoevoer krijgen de beenspieren minder zuurstof. Dit leidt tot pijn tijdens het lopen en bewegen. Dit heet etalagebenen. De term etalagebenen is ontstaan, omdat de pijnklachten verdwijnen als je stilstaat, bijvoorbeeld om een etalage te bekijken.

In het begin zul je van etalagebenen nog niet heel veel merken. Langzamerhand zullen pijnklachten en krampen ontstaan bij het lopen, fietsen of rennen. Vaak zit de pijn in de kuit, maar het kan ook hoger in het been optreden. De plaque zit boven de plek waar je pijn voelt. Hoe erger de vernauwing, hoe sneller de pijnklachten zullen optreden. Soms zul je na slechts tientallen meters lopen al veel pijn voelen. Ook kunnen er niet-genezende wondjes op de benen ontstaan. Als je dit merkt, is het verstandig om contact op te nemen met je arts.

Looptherapie, behandeling etalage benen

Afhankelijk van de plaats van de plaque, geeft het problemen in andere delen van het lichaam. Zo kan aderverkalking flinke problemen veroorzaken in de benen. Als dat het geval is, kan looptraining deel uitmaken van de behandeling.

Aderverkalking hersenen

Een aderverkalking in de slagader naar de hersenen kan een beroerte of herseninfarct tot gevolg hebben. Dit komt doordat delen van de hersenen dan geen bloed meer krijgen. Aderverkalking in de aders naar de hersenen komt bij erg veel mensen voor. Maar liefst 80% van de bevolking heeft in meer of mindere mate last van aderverkalking in de aders richting de hersenen.

Hoe dichter bij de hersenen de plaque zich bevindt, hoe groter de invloed van de aderverkalking is. Dit kan leiden tot kleine infarcten en een kleiner hersenvolume. Ook heeft het invloed op je verstandelijke vermogen en verhoogt het het risico op dementie. Voor het verhoogde risico op dementie maakt de plaats van de aderverkalking niet per se uit. Als er ergens anders in het lichaam een aderverkalking aanwezig is, verhoogt dit de kans op dementie ook al.

Welke invloed heeft aderverkalking in de hartslagaders?

In welke aders de aderverkalking optreedt, heeft invloed op de gevolgen die het heeft. Bij aderverkalking in de hartslagaders heb je een groot risico op een hartinfarct. De aders rondom je hart worden ook wel de kransslagaders genoemd. Dat je last hebt van vernauwing in deze aders kan je merken doordat je last krijgt van pijn op de borst. Als je last hebt van deze klachten kun je antistolling medicijnen voorgeschreven krijgen.

De pijn op de borst doet zich voor op momenten dat het hart meer zuurstof nodig heeft. Dat is bijvoorbeeld tijdens het sporten, bij heftige emoties of bij de overgang van een warme naar een koude omgeving.

Als je last hebt van deze klachten is de kans aanwezig dat er iets mis is met je hart. Neem dan dus altijd contact op met je huisarts.  Krijg je last van pijn op de borst die veel erger is dan je gewend bent of die langer dan vijf minuten duurt? Of gebruik je medicijnen, maar vermindert de pijn in rust niet? Of heb je last van pijn die voelt als een strakke band om de borst en heb je ook last van misselijkheid en zweten? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk 112 te bellen. Deze klachten kunnen op een hartinfarct wijzen.

Aderverkalking in de buik

Minder bekend dan aderverkalking in de benen, hart of hersenen is aderverkalking in de buik. Toch kan dit ook vergaande gevolgen hebben. Vooral kort na het eten kun je last krijgen van krampen in je buik. Als de vernauwing ernstiger wordt, kun je ook last krijgen van braken en diarree. Ook zal je buik dan flink kunnen opzwellen.

Ook bestaat het risico dat er een aneurysma in je buik ontstaat. Van een kleine verwijding van de buikslagader zul je weinig merken. Bij een flinke verwijding ontstaat echter de kans op het scheuren van de ader. Als dit gebeurt kan er een levensgevaarlijke bloeding ontstaan. Als je opeens last krijgt van ernstige pijn in je buik en/of rug en je bent bekend met een verwijding van de buikslagader, moet je zo snel mogelijk 112 bellen.

Aderverkalking in de nek

Aderverkalking in de halsslagader komt redelijk vaak voor. De vernauwing van de halsslagader zal in eerste instantie geen grote problemen veroorzaken, omdat er meerdere slagaders naar de hersenen lopen. De hersenen worden dus nog steeds van bloed en zuurstof voorzien. Wat wel gevaarlijk is, is dat er bij de vernauwing een bloedstolsel kan ontstaan. Als er van dit bloedstolsel een klein stukje losschiet en in de hersenen terecht komt, kan het vastlopen in een van de vertakkingen. Dit veroorzaakt een TIA of herseninfarct.

Vernauwingen in de halsslagaders zijn vanaf de buitenkant eenvoudig te onderzoeken. Als er een vernauwing wordt geconstateerd wordt, krijg je medicijnen en leefstijl adviezen. Deze zullen verdere aderverkalking tegen moeten gaan.

Wat kun je zelf doen om aderverkalking te voorkomen?

Aderverkalking is dus een aandoening waar een groot deel van de bevolking vroeg of laat mee te maken krijgt. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen, om de kansen op slagaderverkalking te verkleinen. Het belangrijkste is dat je gezond leeft. Dat houdt in dat je moet stoppen met roken en gezond en gevarieerd moet gaan eten. Vooral op de hoeveelheid vet en zout moet je goed letten.

Stress, emotioneel eten en ademhaling

Voor veel mensen is stress een obstakel tot gezond eten. Stress leidt vaak tot stressvol, of emotioneel eten. Dan wordt er eerder gegrepen naar ongezonde voeding. Stress leidt bovendien tot stressvol ademen. Zodra er sprake is van chronische stress, dan ontstaat er een chronisch stressvolle, hoge ademhaling. Dat betekent ademen via de borst en mond, maar ook een gespannen onregelmatige snelle en diepe ademhaling. 

Deze manier van ademen kan bovendien leiden tot druk op de maag, veel boeren en winderigheid.

Snel buiten adem en beweging

Ook voldoende beweging, minstens een half uur per dag, kan veel bijdragen aan je gezondheid. Het probleem voor veel mensen is echter dat zij snel buiten adem zijn. Dat is een belemmerende factor om in beweging te komen. Snel buiten adem zijn, of kortademigheid kan ook demotiverend werken. 

Wat weinig mensen weten is dat een ontspannen ademhaling in rust de sleutel is tot rustiger ademen tijdens beweging. Dat is iets wat je kunt leren. Via o.a.  ademhalingsoefeningen kun je leren om rustiger te ademen als gewoonte. Een rustige ademhaling in rust vertaald zich in minder kortademigheid tijdens bewegen. Op deze manier is de belemmerende factor van kortademigheid op te heffen. 

Ontspanning ⎢ voorkomen van stress

Ook voldoende ontspanning en het voorkomen van stress is erg belangrijk. Ten slotte kun je je huisarts regelmatig je cholesterolgehalte en bloeddruk laten controleren. Zo weet je goed hoe je gezondheid ervoor staat en kun je tijdig ingrijpen als dat nodig is. 

Ook hier heeft stress weer te maken met de ademhaling. Door stress gaan we dieper en sneller ademen. Dat is een ingebouwd mechanisme in de mens. Zodra stress chronisch wordt dan ontstaat er een probleem. Dan ontstaat er namelijk een chronische stressvolle ademhaling. Dat is chronische hyperventilatie.

Daarbij wordt er continu hoog en gespannen geademd. Bovendien adem je daarbij te veel koolzuurgas uit. Koolzuurgas ontspant het gladde spierweefsel om de bloedvaten. Zonder dit koolzuurgas kunnen de bloedvaten vernauwen en gaan verkrampen.

Een gezonde leefstijl belangrijk. Dat wist je natuurlijk al. Maar realiseer je nu ook steeds meer wat het belang van een goede ademhaling is? Een gezonde leefstijl begint bij een medisch gezien gezonde ademhaling.

Buteyko ademtherapie

De Buteyko ademtherapie helpt o.a bij klachten als aderverkalking, een hoge bloeddruk en stress. Deze methode is ontwikkeld door longarts Konstantin Pavlovich Buteyko. Deze arts heeft tien jaar lang aan het hoofd gestaan van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Als je meer wilt weten over de Buteyko therapie lees dan de homepagina.
 
Mijn naam is René van den Heuvel en ik ben Buteyko therapeut sinds 2014. 
Ik kan je de Buteyko adem methode leren via de individuele cursus, of via een de online cursus. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Hoge bloeddruk hoofdpijn nekpijn
Hyperventilatie test
Hartoverslagen door stress
Druk op het borstbeen
Trillend lichaam tijdens slaap
Chronische hyperventilatie symptomen
Cyanose
IJzertekort
Astma moeite met uitademen

 

 

 

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537