[rank_math_breadcrumb]

Wat doe je ná het mediteren? 🧘

Transcedente meditatie. Onlangs had ik een prettig gesprek met een vrouw die op dit moment de online Buteyko cursus volgt. We hadden het o.a. over meditatie. Ze heeft namelijk ontdekt dat haar bloeddruk na het mediteren zo’n tien punten daalt. Dat is mooi, want ze heeft een hoge bloeddruk. In ons gesprek maakte ze een opmerking die de spijker op z’n kop sloeg. 

…”Ze leren je bij meditatie niet wat je daarna moet doen”…

Daarmee doelde ze op de ademhaling. Want ja, even mediteren is lekker. Maar wat gebeurd er daarna? Er wordt je niet geleerd wat een goede ademhaling voor de rest van de dag is.

Transcedente meditatie

Meditatie kan fijn zijn en helpen bij stress. Ik heb bijvoorbeeld een paar jaar transcedente meditatie gedaan. Ik heb daar destijds een cursus voor gevolgd. Daarbij deden we o.a. een ritueeltje met bloemetjes, vervolgens leerden we een mantra en hebben we een aantal bijeenkomsten gehad om oefenen. Bij transcedente meditatie doen ze ook aan ‘hoppen’ in kleermakerszit. Dat heb ik overgeslagen, maar de rest vond ik wel geloofwaardig. Dat was ook wetenschappelijk onderbouwd. Transcedente meditatie maakte me rustig, maar heeft destijds niet m’n chronische hyperventilatie verholpen. Dat is niet alleen mijn ervaring, dus lees verder.. 

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Meditatie verhelpt geen chronische hyperventilatie

Meditatie en mindfullness helpen om rustiger te worden, maar het her-trainen van automatische ademhalingspatronen is echt iets anders. Je leert in meditatie namelijk niet hoe je daarná het beste kunt ademen. Aan het einde van een yoga les wordt vaak een ontspanningsoefening, of een meditatie oefening gedaan. In die oefening wordt soms nog de intentie gezet om wat van die ontspanning mee de dag in te nemen. Mijn vraag zou dan zijn: “Hoe doe je dat dan? De Buteyko Methode biedt daar oplossingen in.

Als ik het zo uit m’n hoofd moet doen heeft misschien de helft van m’n cursisten wel aan Yoga, meditatie, of mindfullness gedaan. Ik zal een paar concrete voorbeelden geven.

Astma en burnout

Ik heb twee cursisten bij me gehad die aan transcedente meditatie deed. Bij één daarvan was er sprake van een burn-out. Transcedente medidatie heeft haar geholpen om daar deels uit te komen. Ze had echter ook astma en chronische hyperventilatie. Daar heb ik haar verder mee geholpen. Via de Buteyko ademtherapie heeft ze al haar astma medicatie kunnen afbouwen.

Versnelde hartslag

Deze cursist, een drukke ondernemer, had ook transcedente meditatie gedaan. Ook doet hij regelmatig aan Yin Yoga. Ik ben overigens in India opgeleid tot Yoga docent. Daarom weet ik dat Yin Yoga een hele goede Yoga stijl is voor wie weinig energie, of een chronische aandoening heeft. Mijn advies daarbij zou zijn om instructies om diep te ademen, niet op te volgen. Ok, weer terug naar de cursist. Zijn primaire doel was om zijn versnelde hartslag omlaag te krijgen. Dat is gelukt sinds hij de Buteyko Methode is gaan toepassen. Via de oura ring hebben we dit meetbaar gemaakt.

Doe jij aan medatie, Yoga, of mindfullness?

Wil je ook na het beoefenen van deze disciplines rustig en ontspannen blijven ademen? En ook je gezondheid verder verbeteren? Dan is de Buteyko Methode zéker iets voor jou. Verscheidene Yoga docenten hebben deze cursus al gevolgd. Als je de Buteyko methode wilt leren kun de de online cursus of de indviduele cursus bekijken.

👇Laat je hieronder een berichtje achter?🍃

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Yoga ademhaling en de Buteyko Methode
Qigong en de Buteyko Methode

 

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537