Ontspannen leren ademen met mondkapje

Mondkapje benauwd. Per 1 december wordt het mondkapje verplicht. Inmiddels zijn veel mensen erachter gekomen dat een mondkapje benauwdheid, hoofdpijn, spanningsklachten, een gebrek aan concentratie en hyperventilatie veroorzaakt.Mondkapje benauwd

Uitleg is vaak niet nodig als men iets al ervaren heeft. Dat is nu precies het geval bij het mondkapje. Ik kan je een technisch verhaal vertellen over het ontstaan van benauwdheid tijdens het dragen van een mondkapje. In de uitgeademde lucht zit namelijk ongeveer 100 keer meer koolzuurgas dan in de buitenlucht. Dat koolzuurgas reguleert je ademhaling. Doordat je jouw uitgeademde lucht (rijk aan koolzuurgas) weer inademt ontstaan er onnodig veel ademprikkels. Dat veroorzaakt een gevoel van benauwdheid.

Bovendien zorgt de warme lucht ook voor benauwdheid. Je hoort namelijk gewoon frisse en schone lucht in te ademen. Dan hebben we het nog niet over de situatie waarbij de mondkapjes wekenlang in iemands jas zitten.

Via de gratis online cursus ga ik daar dieper op in. Feit is dat je waarschijnlijk benauwdheid ervaren hebt tijdens het dragen van een mondkapje. En daar wil je misschien vanaf.

Gevolg benauwdheid ⎜Mondkapje benauwd

Omdat je het gevoel hebt dat je niet genoeg lucht binnen krijgt via neusademhaling schakel je (onbewust) over op mondademhaling. In eerste instantie lijkt het ademen dan makkelijker te gaan. Het grote probleem hiervan is dat we niet gemaakt zijn om in rust door de mond te ademen. Dit kan wel gebeuren tijdens een acute stresssituatie, maar niet in het alledaagse leven. Dan is neusademhaling de norm. 

Via mondademhaling voorzie je jouw longen van een slechte luchtkwaliteit. Daar worden je luchtwegen niet blij van. De lucht wordt namelijk niet goed gefilterd van bacteriën, virussen en bacillen. Bovendien wordt de lucht niet bevochtigd en verwarmd zoals dat bij neusademhaling wel het geval is. 

Eigenlijk zijn we ook niet gemaakt om via een mondkapje te ademen. Uit onderzoeken en ervaringen blijkt dat het dragen van een mondkapje schadelijk. Als je dan toch een mondkapje wilt, of moet dragen, dan kan de informatie hier je helpen om er het beste van te maken.

Mondademhaling veroorzaakt stressreactie ⎜Mondkapje benauwd

Een fysiologisch feit is dat mondademhaling een stressreactie in het lichaam veroorzaakt. Mondademhaling is namelijk verbonden met de bovenste longkwabben. Door onnodig veel via de mond te ademen wordt het sympathische zenuwstelsel over-geactiveerd. Dat is geen probleem als dat van korte duur is.

Als dat langdurig het geval is dan kan het chronische stress veroorzaken. Chronische stress verergert, of veroorzaakt chronische ziekten. Ook dat is geen nieuwe informatie. Het is van belang om deze informatie te vertalen naar de mondkapjes. Een betere gezondheid begint namelijk met bewustzijn.

Stikstofmonoxide ⎜ mondkapje benauwd

Dokter Louis J. Ignarro was één van de nobelprijswinnaars voor de ontdekking van het molecuul stikstofmonoxide. Hij heeft er een boek over geschreven met als titel “no more heart disease”. Dit molecuul is heel belangrijk voor de gezondheid. Het helpt de bloeddruk te reguleren, om bloedverklontering te voorkomen en om cholesterol waarden in balans te houden.

In de neusbijholten maak je stifstofmonoxide aan. Via neusademhaling kun je optimaal gebruikmaken van je natuurlijk aanmaak van het molecuul stikstofmonoxide. Op dit moment lopen er verschillende onderzoeken naar de mogelijke rol van stikstofmonoxide bij de bestrijding van corona. Over de positieve invloed van stikstofmonoxide op de gezondheid vind je meer informatie onder de gerelateerde blogartikelen. (onderaan deze pagina)

Neusademhaling kun je leren

Als je overschakelt op mondademhaling met mondkapje dat ontstaat er de genoemde stress respons. Daarbij ontvangen je longen een lage kwaliteit lucht en maak je geen gebruik van je natuurlijk stikstofmonoxide aanmaak in de neusbijholten. Dat is te voorkomen door via de neus te leren ademen. Rustig via de neus ademen is een verbetering, maar helaas adem je nog nog steeds geen nieuwe verse lucht in. Recyclen wordt meestal als iets goeds gezien. Het continu recyclen van je uitgeademde lucht is daar een uitzondering op.

Rustig ademen maakt neusademhaling makkelijk.

Vergelijk eens het ademen van 12 liter lucht per minuut met zes liter per minut. Via de neus is het moeilijker om 12 liter te ademen vergeleken met zes liter. De reden daarvoor is dat de kleinere neusgaatjes ongeveer tweemaal zoveel weerstand geven aan de lucht. Stel dat je de helft ademt van wat je nu doet. Dan wordt neusademhaling moeiteloos. Met een kapje zal het misschien nog niet prettig zijn, maar het gaat wel een stuk makkelijker

Het bovenstaande voorbeeld is realistisch. Uit onderzoek blijkt dat er bij chronische hyperventilatie 12 liter lucht per minuut (of meer) wordt geademd. Bij zes liter per minuut wordt er in termen van ademvolume conform de medische norm geademd.

Wil je weten of er bij jou sprake is van chronische hyperventilatie. Dan vind je onderaan deze pagina een gratis online test waarmee je chronische hyperventilatie kunt vaststellen. Chronische hyperventilatie (verkeerd ademen) is de vorm van chronische stress waar weinig mensen bewust van zijn. 

Chronische hyperventilatie verhelpen

Via de Buteyko therapie kan ik je helpen om beter te ademen met een mondkapje. Mijn naam is René van den Heuvel en als één van de weinige Buteyko therapeuten in Nederland beoefen ik dit mooie vak fulltime. Je kunt de individuele cursus, of de online cursus bij me volgen. Ik help je graag verder met je gezondheid.

Gerelateerde blogartikelen

Hyperventilatie test
Chronische hyperventilatie symptomen 
Stiksfmonoxide voor gezondheid
Stikstofmonoxide Covid-19
Hoge bloeddruk hyperventilatie
Duizeligheid, licht in het hoof, wazig zien

Er komt een afbeelding tevoorschijn als je deze afbeelding opent in social media. Deze is afkomstig van Designed by Freepik

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Meer info

INDIVIDUELE BUTEYKO CURSUS
Fysieke offline variant
In de stad Utrecht
 € 375,-.
Meer info
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.