Licht in het hoofd, gevoel van watten in je hoofd.

Een symptoom van hyperventilatie is je licht in het hoofd voelen. Soms wordt gedacht dat je dat ervaart door te grote hoeveelheden zuurstof in de hersens. Het tegendeel is waar. Door hyperventilatie daalt de hoeveelheid koolzuurgas onder medisch gezien normale concentratie’s. Alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas kan zuurstof in de hersens opgenomen worden. Een tekort aan koolzuurgas betekent een tekort aan zuurstof in de cellen. Waaronder in de hersenen.

Duizelig, moe en licht in het hoofd: chronisch hyperventileren

Licht in het hoofd zijn gaat vaak gepaard met duizelig en vermoeidheid. Daar heb ik verschillende blogartikelen over geschreven. Daarvoor kun je kijken op  hyperventilatie en duizeligheid, of extreme vermoeidheid en spierpijn. Vermoeidheid ontstaat bijvoorbeeld door een verhoogde aanmaak van melkzuur als gevolg van hyperventilatie. 

Wazig gevoel in het hoofd, gevoel van watten in je hoofd

Ook deze symptomen worden door hyperventilatie veroorzaakt. Deze gaan vaak samen met het gevoel van wegvallen in het hoofd en een draaierig gevoel in het hoofd. Dat veroorzaakt concentratieproblemen.

Praktische verklaringen

Je weet inmiddels hoe de symptomen die hier genoemd worden te verklaren zijn. Zodra je meer gaat ademen ontstaat er hyperventilatie. Je ademt dan meer dan je metabolische behoefte. Je gaat zwaarder, sneller, dieper en hoger ademen. Dat veroorzaakt een tekort aan zuurstof in de hersenen.

Licht in hoofd na eten

Als je veel eet schakel je over van buikademhaling op borstademhaling. Zodra je in rustpositie overschakelt op borstademhaling is er sprake van hyperventilatie. In de Buteyko adem therapie krijg je dan ook adviezen op het gebied van voeding. De Buteyko therapie gaat over leefstijl en bestaat uit meer dan ademhalingsoefeningen.

Griep, duizelig, licht in hoofd

Zodra iemand griep krijgt wordt er zwaarder geademd. Dan ontstaan de symptomen van hyperventilatie. Iemand met astma krijgt last van astma aanvallen, een piepende ademhaling en vermoeidheid. Veel gezondheidsklachten zijn te voorkomen door het immuunsysteem te versterken door rustig te ademen als gewoonte. Iemand die rustig en ontspannen ademt als gewoonte krijgt geen griep. 

Buteyko therapie, Buteyko ademhaling, Buteyko Methode

Ontspannen en stressloos ademen kun je leren. Daarvoor je je verder verdiepen in de Buteyko Methode, of wellicht heb je interesse in het volgen van een Buteyko cursus. Je kunt je ook opgeven voor de gratis online training.

Verwante blogartikelen

Duizelig, licht in het hoofd, wazig zien
Duizeligheid, voeding en multifocale bril

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

KORTING €100,- p.p. VOL

Beperkt plek vanaf april
Volg de offline 1 op 2 cursus  (2 personen)
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

OFFLINE 1 op 1 CURSUS VOL

Beperkt plek vanaf april
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-
Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537

Gratis online minitraining: wordt bewust van een stressvolle ademhaling als oorzaak van spanningsklachten en ziektesymptomen.