[rank_math_breadcrumb]

Lachyoga: Wat is het en wat doet het?

Lachyoga is een vorm van yoga die zich richt op het bevorderen van ontspanning en het verminderen van stress. Het combineert lachen en ademhalingsoefeningen ter verbetering van de gezondheid van lichaam en geest. Het is in de jaren 90 ontstaan in India. Sindsdien zijn mensen over de hele wereld het gaan toepassen. En toch wordt er helaas nog steeds niet genoeg gelachen 🙂

De basis van lachyoga is dat het lichaam niet weet of een lach echt is of niet. Zelfs als je begint met een nep-lach, kan deze snel veranderen in een echte lach. En dat voelt goed, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Het heeft mij geholpen om m’n ex los te laten. Daar lees je straks meer over.

Lachyoga

Lachyoga

Deze van van lachen helpt dus bij het verminderen van stress, angst en depressie. Het versterkt bovendien het immuunsysteem en verbetert de slaapkwaliteit. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de bloedcirculatie, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van spierspanning.

Lachyoga is een makkelijke en leuke manier om je lichaam en geest te ontspannen. Het kan overal worden beoefend en vereist geen speciale uitrusting of kennis van yoga. Of je nu op zoek bent naar een manier om stress te verminderen, je humeur te verbeteren of gewoon een leuke manier om tijd door te brengen met vrienden, deze vorm van yoga kan een geweldige optie zijn.

Wat is Lachyoga?

Het is een unieke combinatie van lachen en yoga-ademhalingsoefeningen. Het is een vorm van yoga die is gebaseerd op de overtuiging dat lachen gezond is. Lachyoga is ontwikkeld door de Indiase arts Dr. Madan Kataria in 1995. De oefeningen zijn gebaseerd op de filosofie dat lachen niet alleen een reactie is op iets grappigs, maar ook een manier om het lichaam en de geest gezond te houden.

Geschiedenis

Dr. Madan Kataria bracht een groep mensen bij elkaar om te lachen als een vorm van therapie. Hij ontdekte dat het lachen niet alleen een positief effect had op de geestelijke gezondheid, maar ook op de fysieke gezondheid. Hij besloot om de lachoefeningen te combineren met yoga-ademhalingsoefeningen. 

Filosofie

De filosofie achter lachyoga is dat lachen een natuurlijke manier is om het lichaam en de geest te ontspannen. Het is gebaseerd op het idee dat het lichaam geen onderscheid kan maken tussen een nep-lach en een echte lach. Door te lachen, zelfs als er niets te lachen valt, kan het lichaam dezelfde positieve effecten ervaren als bij een echte lach.

Deze activiteit is voor iedereen toegankelijk. De oefeningen zijn eenvoudig en vereisen geen speciale vaardigheden of ervaring. Het doel van ervan is gewoonweg om je gelukkiger en gezonder te voelen.

Fysieke voordelen lachyoga

Lachyoga kan de fysieke gezondheid op verschillende manieren verbeteren. Zoals gezegd brengt het ontspanning en daarmee een verbeterde bloedcirculatie. Het kan ook de aanwezigheid van stresshormonen zoals epinefrine en cortisol verminderen.  

Mentale voordelen van lachyoga

Het biedt ook mentale voordelen. Het verbetert de stemming en binnen enkele minuten ontstaat er een gevoel van geluk en tevredenheid. Door lachen komen er namelijk endorfines vrij. Dat geeft een gevoel van euforie. Je kunt hiervoor ook gaan hardlopen, maar dat kost veel meer moeite. Lachen is makkelijker. 

Hoe werkt Lachyoga?

Het is een unieke manier van lachen zonder reden en zonder humor. Het doel van lachyoga is om de lachspieren te stimuleren en de zuurstoftoevoer in het lichaam te verhogen. Hierdoor ontstaat er een gevoel van ontspanning en positiviteit.

Ademhalingsoefeningen

De ademhalingsoefeningen zijn gericht op het verhogen van de zuurstoftoevoer naar het lichaam. Dit draagt bij aan een gevoel van ontspanning en rust. 

Lachoefeningen

Lachoefeningen bij lachyoga zijn gericht op het stimuleren van de lachspieren en het creëren van een gevoel van positiviteit. Er zijn verschillende lachoefeningen die men kan doen tijdens een lachyoga sessie. Enkele voorbeelden zijn:

  • De ‘ho ho’ lachoefening: hierbij lacht men als ‘ho ho ho’
  • De ‘ha ha’ lachoefening: hierbij lacht men als ‘ha ha ha’
  • De ‘melklachoefening’: hierbij doet men alsof men melk drinkt en begint te lachen

De lachworkshops van Marnix Lamers

Marnix Lamers ken ik al tijd jaar. Een heel puur, eerlijk en oprecht persoon. Ik denk echt dat velen hem zo beschrijven. In 2015 heeft hij tegen een aantrekkelijke prijs twee plekken voor ons geregeld op de gezondheidsbeurs. Daar gaf hij zijn lachworkshops en ik gaf workshops in de Buteyko adem methode.

Lachworkshops van Marnix bij Hipsy

Zijn lachworkshops zijn als eerste wat je verwacht: leuk! Maar daarnaast ook therapeutisch op een speelse, creatieve en humoristische manier. Dus zonder dat het er gelijk zo dik bovenop licht. Zijn workshops zijn dan ook inderdaad niet zwaar maar licht!

Binnenkort geeft hij lachworkshops bij Hipsy. Wat ik ook van Marnix weet is dat hij initiatieven en evenementen vindt (en zelf organiseert) waar echt een positieve energie hangt. Zo heb ik dat in ieder geval meerdere malen ervaren. Ik zou dus zeker even een kijken nemen.

Even een balletje opgooien

Zoals je al las bestaat lachyoga uit lachoefeningen en ademhalingsoefeningen. Omdat ik Buteyko ademtherapeut overwegen we om samen een lachworkshop te gaan geven. Hij neemt jullie mee in het actieve lachdeel en vervolgens neem ik jullie me in de ontspanning. Lijkt dit je wat? Bij voldoende aanmeldingen gaan we het organiseren. Mail dan even naar marnix@wayra.nl

Lachyoga en Correctie van Scheve Lach

Lachyoga kan helpen bij het corrigeren van een scheve lach. Een scheve lach kan ontstaan door verschillende redenen, zoals een verkeerde houding, spanningen in het gezicht, of een verkeerde manier van lachen. Lachyoga kan helpen bij het ontspannen van de gezichtsspieren en het corrigeren van een scheve lach.

Tijdens een lachyoga-sessie worden verschillende oefeningen gedaan om de gezichtsspieren te ontspannen en de lachspieren te activeren. Door deze oefeningen kan de lach worden gecorrigeerd en kan een scheve lach worden verminderd of zelfs helemaal verdwijnen.

Liplift oefening

Een voorbeeld van een oefening die kan helpen bij het corrigeren van een scheve lach is de “lip lift”. Bij deze oefening wordt de bovenlip omhoog getrokken terwijl de onderlip naar beneden wordt geduwd. Dit kan helpen bij het ontspannen van de spieren rond de mond en het corrigeren van een scheve lach.

Een andere oefening die kan helpen bij het corrigeren van een scheve lach is de “glimlach”. Bij deze oefening wordt er een glimlach op het gezicht getoverd en worden de mondhoeken omhoog getrokken. Door deze oefening kan de lachspier worden geactiveerd en kan een scheve lach worden gecorrigeerd.

Lachyoga kan dus een effectieve manier zijn om een scheve lach te corrigeren. Door de verschillende oefeningen kunnen de gezichtsspieren worden ontspannen en kan de lachspier worden geactiveerd. Het is belangrijk om regelmatig lachyoga-oefeningen te doen om een scheve lach te corrigeren en te voorkomen.

Mijn ervaring met lachyoga in India

Omdat ik meer wilde weten over ademhalingsoefeningen ben ik in 2017 naar India gegaan. Er was geen cursus om alleen de Yoga ademhalingsoefeningen te leren. Daarom heb ik gelijk de opleiding tot Yoga docent gevolgd. Dat heeft me erg goed gedaan overigens. Na een maand was ik een stuk leniger en zat sterken en strakker in m’n vel.

Onderdeel van deze opleiding was lachyoga en dat was best een bijzondere ervaring vond ik. Eerst deden we dus de lachoefeningen en ik deed lekker nep mee. Zo voelde het ook. Maar op een gegeven moment werd het toch echt een potje goed lachen. Heel bevrijdend was dat. Na een tijdje enorm gelachen te hebben mochten we gaan liggen..

Ik ging toen op m’n rug liggen en ik voelde echt die overgang van drukte naar rust. En met m’n ogen gesloten had ik ook een visuele gewaarwording. Aan alle kanten zag ik (met m’n ogen gesloten dus) dat ik me in een een mooie lichtblauwe emulsie bevond. En ik lach daar zoooo ontspannen. En vervolgens dacht ik aan m’n ex vriendin die op m’n rechterschouder lach. En zo lag ik daar in totale peace.

Maar vervolgens keek ik met m’n ogen gesloten naar linksboven. Ik weet het, het klinkt heel raar allemaal. Maar toen zag ik dus een straal zonlicht naar binnenkomen. En ik voelde me daar enorm tot aangetrokken. En ik keek vervolgens weer naar haar op m’n rechterschouder en toen weer naar dat licht. Ik wilde naar dat licht. En zo heb ik haar kunnen loslaten.

Lachyoga in Nederland

In Nederland zijn er verschillende plaatsen waar men lachyoga kan beoefenen.

Lachyoga Amsterdam

In Amsterdam zijn er verschillende locaties waar je het kan beoefenen. Zo is er bijvoorbeeld de Lachclub Amsterdam, die elke maandagavond bijeenkomt om lachyoga te beoefenen. Daarnaast zijn er ook andere yoga-studio’s in Amsterdam die het aanbieden, zoals YogaFest Amsterdam en Delight Yoga.

Lachyoga Haarlem

De Lachclub Haarlem biedt wekelijkse lachyoga-sessies aan. Daarnaast zijn er ook andere yoga-studio’s in Haarlem die lachyoga aanbieden, zoals Yoga Innerwork en Yoga Moves.

Lachyoga Drenthe

In Drenthe kun je het beoefenen bij de Lachclub Drenthe. Deze lachclub organiseert regelmatig sessies op verschillende locaties in de provincie.

Lachyoga Utrecht

De Lachclub Utrecht wekelijkse lachyoga-sessies aan. 

Op het moment dat je het bovenstaande gelezen hebt kunnen de bovenstaande locaties en tijden natuurlijk weer veranderd zijn. Dus Google zelf ook even.

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537