[rank_math_breadcrumb]

Is je leven als een klok of een zandloper?

Zondagochtend, vanmorgen sprak ik een goede vriend. We hebben een sportafspraak en zijn woorden waren positief; “Het is weer een nieuwe dag, we mogen het weer proberen.”

Na wat chit chatten vroeg hij me of ik m’n leven zag als een klok of een zandloper.

Daar moest ik om lachen.
Wat een goeie vraag.

Hij legde het verschil uit tussen de klok en de zandloper.

Een klok draait rond.
De grote wijzer schenkt je na iedere ronde een nieuwe minuut.
De kleine wijzer schenkt je na iedere ronde een nieuw uur.

Dat lijkt zo vanzelfsprekend.

De zandloper verschilt van de klok.

Deze bevat slechts een bepaalde hoeveelheid zandkorrels. Vergelijk zo’n zandloper eens met je leven. Iedere zandkorrel die er doorheen stroomt krijg je nooit meer terug.

Als je niet leeft zoals je wilt blijven de zandkorrels langzaam wegstromen. Dat gebeurd o.a. bij nutteloze activiteiten, door het uitstellen van keuze’s en passief zijn.

De klok blijft je weliswaar nieuwe ronde’s geven, maar de zandkorrels verdwijnen voor altijd.

Ik voelde die vergelijking wel.

Hij maakte vervolgens de vergelijking met z’n persoonlijke leven. Hij zij dat hij weer de sterkste versie van zichzelf wilde zijn. Dat was hij naar eigen zeggen in 2006. Financieel was hij nog niet onafhankelijk, maar geestelijk en lichamelijk was hij sterk. Hij beschreef dat hij zichzelf toen een tien gaf als sterkste versie van zichzelf.

Nu is dat nog maar de helft.

Ik kan m’n hoofd er niet omheen vouwen. Ik voel me vandaag de dag de sterkste versie van mezelf. En tien jaar geleden ervaarde ik mezelf de helft van wat ik nu ben.

Hoe kan dat nou terwijl hij toch alles mee heeft?

Ik heb niet alle antwoorden, maar help graag anderen om hun antwoorden te vinden. Als je doorleest vind je daar misschien richting in.

Materieel gaat alles hem dus voor de wind. Hij is ondernemer en is manager bij een internationaal bedrijf. Hij heeft twee BMW’s. En zo’n peperdure auto met van die deuren die naar boven open slaan. 

Toch zie ik aan hem dat het hem weinig doet. Het zijn auto’s waar mensen de nekken voor omdraaien, maar nergens merk ik dat hij z’n ego ermee opvijzelt.

Dat zou hem sieren als hij zich verder wel goed zou voelen.

WhatsApp Image 2018 11 18 at 11.20.59

Het was een WOW! moment voor hem toen hij van z’n Golf naar z’n eerste BMW ging. Toen begon hij echt carrière te maken. Nu komt het binnenkomende geld gewoon op de spreekwoordelijke stapel. Hoe hij doet is geen aangenomen houding. Daar prik je doorheen. Zeker als je iemand langer dan 20 jaar kent.

Onze gesprekken hebben nog steeds humor, maar er zit meer diepgang in. Hij mist een doel in z’n leven. Iets waar hij echt voldoening uit haalt. 

Steeds als ik hem zie hangt er een soort vermoeidheid om hem heen. Hij is gaan roken en het valt me op dat zijn ademhaling hoorbaar is in rust. Hij ademt diep en zucht veel. S’avonds is hij moe. Meer dan eens heeft hij me vertelt dat hij het vuur niet meer heeft zoals vroeger.

Hij heeft hooikoorts en ik zie dat ie verkeerd ademt. Dat verergert hooikoorts klachten.

En de zandloper blijft doorstromen.

Het gaat hier om een financial manager. Eerder had ik ook een register accountant bij me met een burn-out. Deze aandoening komt veel voor onder financials. Zo zie ik bij mensen met verschillende beroepen dat er verkeerd geademd wordt. Verkeerd ademen leidt tot tot chronische stress en verergert verschillende aandoeningen zoals burnout.

Nu kan ik nog een verhaal afsteken over het maken van keuze’s. Tuurlijk, als coach help ik daar ook bij. Verandering aanbrengen in je leven is spannend – op welk niveau je ook opereert.

Leer eerst eens goed te ademen voordat je de spanning aangaat die bij zo’n uitdaging hoort. Een gezonde ademhaling is de basis om de beste versie van je fysieke en mentale zelf te worden.

Daar kan ik je mee helpen via de online cursus, of via de offline cursus.

 

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537