Ik kan niet lekker doorademen…

Zojuist weer een ademtraining gegeven en de inzichten vlogen me weer om de oren – en m’n cursist ook. Geen ademtraining is hetzelfde, want (gelukkig) is ook geen mens hetzelfde. Hij had over zijn klachten zoals BENAUWDHEID, DRUK OP DE BORST en dat hij niet goed kon doorademen.

Diep en langzaam doorademen

M’n cursist was bij zijn fysio geweest en die liet hem diep en langzaam doorademen.

Hielp helemaal niets

M’n cursist vertelde dat dit helemaal niks hielp. Z’n klachten bleven hetzelfde, of werden zelfs erger. Het diepe ademen veroorzaakte namelijk ook een druk op z’n borst. Let wel; ik ben hier niet op fysio’s af te kraken. Ik heb overigs een longfysiotherapeut die de Buteyko therapie bij me volgt. In haar mail zei ze dat er in de fysio opleiding weinig gedaan wordt met ademtraining.

Geen diepe ademhalingsoefeningen bij hyperventilatie

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen klachten van chronische hyperventilatie juist verergeren. Op m’n tijdlijn vind je nog zo’n voorbeeld van iemand die me benaderd heeft. Zijn therapeut leerde hem diepe ademhalingsoefeningen. Dat maakte zijn klachten alleen maar erger.

Gezond ademhalingspatroon nabootsen

Bewegingsdeskundigen weten het volgende. Een trainer leert een basketballer geen oefeningen die lijken op bewegingen van een tennisser. Daarmee worden de prestaties van de basketballer niet verbeterd. Waarom zou dat bij ademhaling anders zijn?

Ademhaling is ook een beweging

Om beter te leren ademen is het daarom van belang om een gezonde ademhaling na te bootsen. Bij een gezonde ademhaling wordt er ontspannen en oppervlakkig / klein / onmerkbaar geademd. Dat zijn kenmerken van een medisch gezien gezonde ademhaling. Bij zo’n diepe ademhaling zoals in het voorbeeld wordt het tegenover gestelde gedaan. En dan wordt er verwacht dat de klachten verminderen? Dat gaat em niet worden.

Buteyko adem methode

Via de Buteyko Methode leer je een gezond ademhalingspatroon na te bootsten via ademhalingsoefeningen en leefstijl verbeteringen. Geen ademgymnastiek, maar een therapie die je leert om je ademhaling duurzaam te verbeteren. Rustig en ontspannen ademen als gewoonte. Zonder steeds een diepe teug lucht te hoeven nemen. Dat is lekker doorademen. Dat is hoe je vanuit ontspanning VRIJHEID in je lichaam ervaart.

Bij het plaatsen van dit blogartikel in social media komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze afbeelding is Designed by FreepikWil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.