info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Hartaandoeningen

Hartaandoeningen

Bij zware lichamelijke inspanning stijgt je hartslag. Als je tot rust komt daalt je hartslag. Zo zwart wit kennen we het allemaal. Tussen deze uitersten zit nog een groot gebied waar nog maar een kleine groep mensen bekend mee is. Daar gaat dit artikel over. De informatie kan je helpen om hartaandoeningen te voorkomen, of symptomen te verminderen.

Hartslag

Bijna alle studies die de relatie tussen hartslag en hartaandoeningen- en sterfte onderzochten rapporteerden dat er een verband is tussen een verhoogde hartslag en hartaandoeningen- en sterfte.  Bij mannen bleek deze relatie sterker te zijn dan bij vrouwen1

Het is aangetoond dat een toename van de hartslag met 10 slagen per minuut geassocieerd wordt met een verhoging van het risico op cardiale sterfte met ten minste 20%. Er is ook aangetoond dat de hartslag bij oudere mannen een sterke voorspellende waarde heeft voor het overleven tot op zeer oude leeftijd1.

De richtlijnen van de European Society of Cardiology en de European Society of Hypertension geven aan dat een versnelde hartslag wordt beschouwd als een onafhankelijke risicofactor.

Betablokkers

Betablokkers helpen om je hartslag te verlagen. Je arts schrijft het voor en je accepteert. En ja, de betablokkers verlagen je hartslag en je bloeddruk. Maar er zijn mogelijke bijwerkingen zoals:

 • duizeligheid
 • maagdarmklachten (misselijkheid, braken, diarree of verstopping)
 • zweten
 • koude handen en voeten
 • vermoeidheid

Daar heb je waarschijnlijk niet bewust mee ingestemd. Zouden er ook andere mogelijkheden zijn om je hartslag en bloeddruk te verlagen?

Hoe ademhaling en hart- en bloedvaten aan elkaar verbonden zijn

Nu komen we toe aan het gedeelte dat nog relatief onbekend is. De meeste mensen zien wel in dat de ademhaling iets te maken heeft met astma, of COPD. Maar hoe zit dat bij jouw hartklachten? Je weet in ieder geval dat je met je ademhaling je hartslag kan versnellen.

…”Gedwongen overmatige ademhaling veroorzaakte een vergelijkbare gemiddelde hartslagtoename bij alle proefpersonen…3

Hyperventilatie betekent teveel ademen.

Door hyperventilatie steeg de hartslag aanzienlijk met 36 slagen per minuut4.

Als je als gewoonte teveel ademt is je hartslag 24 uur per dag verhoogt. Dat veroorzaakt een onnodige belasting op je hart. Ik heb hartklachten, dus heeft dan te maken met m’n ademhaling? Mischien is dat wat je jezelf nu afvraagt. Voor het antwoord op die vraag is het belangrijk om te weten wat de voorwaarden voor een gezonde ademhaling zijn. En wat zegt wetenschappelijk onderzoek eigenlijk over het ademvolume bij hartklachten? Misschien wil je ook weten hoe je ademhaling op een praktische manier te beoordelen is.

Hieronder vind je meer info 🙂

Teveel ademen bij hartklachten?

Teveel ademen is meer ademen dan de medische normen voor een gezonde ademhaling. Daarbij adem je 12 keer per minuut, 6 liter lucht per minuut en een halve liter per ademhaling. Deze getallen zijn door fysiologen vastgesteld.

Je ademfrequentie tellen heeft geen zin. Door het tellen van je ademfrequentie ga je vanzelf rustiger ademen. Als je niet op je ademhaling let adem je frequenter. Dat is je automatische onbewuste ademhaling. 

Onlangs gaf ik iemand met inspanningsastma training. Ze vertelde dat ze door haar ademhaling te tellen op 12 keer per minuut uit kwam. O.b.v. m’n observaties en een test stelde ik vast dat ze toch teveel ademde.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat hartpatienten meer ademen dan de medische norm. Hieronder zie je obv acht onafhankelijke onderzoeken dat hartpatienten
bijna evenveel ademen als drie personen bij elkaar. 

Zie hieronder de verwijzingen.
56789101112

Hartkloppingen, angina pectoris, borstpijn

Bij teveel ademen ontstaat er een tekort aan koolzuur in het lichaam. Koolzuur heeft een vaatverwijdende functie, door een tekort verkrampen de kleine bloedvaten. De bloedtoevoer naar de hartspier zal verminderen. De kleine bloedvaten geven de grootste weerstand aan de bloedcirculatie. Bij een vernauwing wordt het zwaarder voor het hart om het bloed rond te pompen. De hartslag zal stijgen.

Als je teveel koolzuurgas uitademt daalt de koolzuurwaarde in je bloed tot onder het normale niveau. De PH waarde van het bloed zal vervolgens stijgen. Het bloed wordt meer alkalisch. De spieren reageren hierop door melkzuur te produceren om de PH waarde in het bloed te herstellen. De spieren zullen samentrekken, trillen, of zeer doen. Het hart is ook een spier en dat zal gaan samentrekken. Dat vertaalt zich in hartkloppingen en hartoverslagen. Deze extra stress kan bijdragen in de ontwikkeling van angina pectoris en borstpijn.

Hartklepaandoeningen

De normale synchronisatie en harmonie van  de hartspier wordt verstoord door teveel ademen. De hartkleppen moeten namelijk op het juiste moment openen en sluiten. Als een goed afgestemde motor. Als dat niet gebeurd kan het bloed minder efficiënt circuleren. 

Cholesterol en aderverkalking

Dr. Buteyko en zijn collega’s voerden medische studies uit naar hartziekten en cholesterol waarden. Zij ontdekten dat chronische hyperventilatie leidt tot verhoogde bloed cholestrol waarden in mensen die daar een genetische aanleg voor hebben.

Door teveel ademen ontstaat er een geleidelijke opbouw van cholestrol in de wanden van de bloedvaten. Dat kan leiden tot een hoge bloeddruk. Uiteindelijk kan er aderverkalking, een beroerte, of een hartaanval ontstaan. 

Dr. Buteyko zag aderverkalking als een verdedigingsmechanisme van het lichaam. Een poging om meer koolzuurgas in het lichaam te houden.

Deze arts was hoofd van een laboratorium in experimentele biologie en geneeskunde waar onderzoek naar de ademhaling werd gedaan. Dat leverde in tien jaar tijd 40 wetenschappelijk werken en 5 proefschriften op.

Test je ademhaling

Theorie is vooral zinvol als je er wat mee kunt. Daarom hier een aantal aanwijzingen voor chronische hyperventilatie. Daar is waarschijnlijk sprake van bij:

 • Ademen via de borst
 • Ademen via de mond, 
 • Veel zuchten en puffen, vaak heb je dit niet door
 • Diep ademen 
 • s’ochtends met een droge mond wakker worden
 • Als je veel moet gapen
 • Als je je gespannen voelt

  Er is ook een ademtest om je ademhaling te beoordelen. Deze leg ik uit in de video rechtsboven op deze pagina.

Hyperventilatie tijdens reanimatie

Uit onderzoek bleek dat er bij 13 gereanimeerde volwassenen sprake was van een gemiddelde ventilatie van 30 ademhalingen per minuut. Geen van de 13 volwassenen heeft het overleefd 13

Het hart van een mens lijkt op dat van een varken. In hetzelfde onderzoek kregen varkens lucht toegediend in verschillende frequenties per minuut. Er waren drie groepen varkens. Zes van de zeven varkens overleefden het bij 12 ademhalingen per minuut. Eén van de zeven varkens overleefde het bij 30 ademhalingen per minuut.

Doel van dit onderzoek was:
De veronderstelling onderzoeken of overmatige ventilatiesnelheden tijdens het uitvoeren van reanimatie door overijverig maar goed opgeleid reddingspersoneel een significante afname in de bloedstroom naar de hartspier en een verhoogde kans op overlijden veroorzaakt.

Conclusie van het onderzoek:
“Aanvullende educatie van reanimatie aanbieders is dringend nodig om deze nieuw geïdentificeerde en dodelijke gevolgen van hyperventilatie tijdens reanimatie te verminderen”.

In ander onderzoek wordt een vergelijkbare conclusie gedaan. De aanhoudend druk in de hoge luchtwegen heeft waarschijnlijk een schadelijk effect op de bloedstroom tijdens reanimatie. Richtlijnen voor respiratoire snelheden zijn bekend, maar het lijkt erop dat ze in de praktijk niet worden nageleefd14.

Dit stukje informatie kan een beetje zorgwekkend klinken en ik vroeg me af of ik dat moest plaatsen. Als ik hartpatient was had ik dit willen weten. Bij mij is overigens nooit een hartklacht gediagnosticeerd, maar als ik terugkijk weet ik dat ik verschillende symptomen van angina pectoris had.

Revalidatie na hartaanval

Het hertrainen van de ademhaling heeft langdure positieve gevolgen voor de fysiologie van de ademhaling en heeft een sterke samenhang met een vermindering van de gerapporteerde hartklachten.15 Het hertrainen van de ademhaling wordt ook aangeraden als aanvullende maatregel in de rehabilitatie na een hart aanval16 

De Buteyko adem methode

Heb je hartklachten en het vermoeden dat je te zwaar ademt? Dan kan ik je helpen om je ademhaling weer op orde te krijgen. Stuur gerust een mailtje als je vragen hebt. Of bel even.

Take away tip

In 1863 bedacht de Zweedse chemicus, uitvinder en industrialist Alfred Nobel dynamiet door chemische nitroglycerine te combineren met silica. Nitroglycerine is hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt om een explosief te maken. In het menselijk lichaam wordt dit omgezet in het gas stikstofoxide.

Deze stof biedt geweldige voordelen voor de gezondheid. Soms wordt stikstofoxide aangeduid als het machtige molecuul. Het wordt aangemaakt in de 100.000 km bloedvaten door het lichaam, inclusief de neusholte en neusbijholten.

De tip om mee te nemen is dus “adem door je neus”. Niet even, maar voor de rest van je leven. Eet evenveel met je neus als dat je ademt met je mond. Als je niet door je neus kunt ademen kan ik je helpen om dat te herstellen.

Stikstofoxide speelt namelijk een grote rol in de gezondheid door cholestrol te verminderen, de opbouw van plaque in de bloedvaten te keren en het voorkomen van bloedstolling17. Derentowicz P1, Markiewicz K, Wawrzyniak M, Czerwińska-Kartowicz I, Buława E, Siwińska-Gołebiowska H]. 1. Prog Cardiovasc Dis. 2009 Jul-Aug;52(1):6-10. doi: 10.1016/j.pcad.2009.05.003. Heart rate as a risk factor for cardiovascular disease. Perret-Guillaume C1, Joly L, Benetos A.
 2. Prog Cardiovasc Dis. 2009 Jul-Aug;52(1):6-10. doi: 10.1016/j.pcad.2009.05.003. Heart rate as a risk factor for cardiovascular disease. Perret-Guillaume C1, Joly L, Benetos A.
 3. Heart rate response, emotional disturbance and hyperventilation.
 4. J Hum Hypertens. 1995 Feb;9(2):119-22. Pressor effect of hyperventilation in healthy subjects. Todd GP1, Chadwick IG, Yeo WW, Jackson PR, Ramsay LE
 5. Dimopoulou et al, 2001
 6. Johnson et al, 2000
 7. Fanfulla et al, 1998
 8. Clark et al, 1997
 9. Banning et al, 1995
 10. Clark et al, 1995
 11. Buller et al, 1990
 12. Elborn et al, 1990
 13. Aufderheide, T.P. Lune, K.G. 2004 Death by hyperventilation: a common and life-threatening problem during cardiopulmonary resuscitation. Critical Care Medicine. Sep;32(9 Suppl);S345-51
 14. Resuscitation. 2007 Apr;73(1):82-5. Epub 2007 Feb 7. Do we hyperventilate cardiac arrest patients? O’Neill JF1, Deakin CD.
 15. Dequire, S. Gervirtz, R Kawahara, Y. And Maquire, W. 1992 Hyperventilation syndrome and the assessment of treatment for functional cardiac symptoms. American Journal of Cardiology. Sep 1;70(6):673-7.
 16.   2004 Jun;11(3):223-7. Impact of a correct breathing stereotype on pulmonary minute ventilation, blood gases and acid-base balance in post-myocardial infarction patients. Vasiliauskas D1Jasiukeviciene L  
 17. Med Wieku Rozwoj. 2000 Apr-Jun;4(2):209-17. [Nitric oxide (NO)–Nobel prize in medicine and physiology for 1998

Wil je beter leren ademen?

Contact

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

GROEPSCURSUS
9   nov: 10:30 – 13:30
16 nov: 10:30 – 13:30
Meer info