Doe de Zuurstoftest

Zuurstoftest

Je hebt vast wel eens je hartslag, of temperatuur gemeten. Waarschijnlijk ook je bloeddruk. De kwaliteit van je ademhaling zegt ook iets over je gezondheid. Deze ademtest is een medische test waar je geen apparatuur voor nodig hebt. Daarmee krijg je inzicht in hoe het ervoor staat met je ademhaling. Het is een belangrijke graadmeter voor je gezondheid.

YouTube video

Astma

In het artikel “Rating of breathlessness at rest during acute asthma”.1 staat iets interessants voor je. De omvang van je kortademigheid (dyspnoea) en je adem inhoud tijd correleren met de ernst van de obstructie van de luchtstroom bij een acute astma aanval.  Dit betekent dat de adem inhoud tijd omgekeerd evenredig is met de ernst van de kortademigheid in rust.

De adem inhoud tijd heeft dus een correlatie met een belangrijke parameter die officieel geaccepteerd is voor de diagnose van astma.

Cardio vasculair

Dr. Friedman, directeur van het Harold Brum Instituut (San Francisco) voor cardiovasculair onderzoek; “De adem inhoud tijd is omgekeerd evenredig met de ernst van kortademigheid”. (Friedman, 1945).

Dus bij een lage adem inhoud tijd is er sprake van veel kortademigheid. Bij een hoge adem inhoud tijd is er sprake van weinig kortademigheid

Twee Amerikaanse dokters, Robert Kohn en Bertha Cutcher schreven het artikel: “Breath-holding time in the screening for rehabilitation potential of cardiac patients”. Daarin beschreven ze hun hun testresultaten van meer dan 100 hart patiënten. Ze waren van mening dat een individu met een lage adem inhoud tijd (<10 sec) minder kans heeft op het succesvol doorlopen van een (beroeps) revalidatietraject.

Dr. Buteyko, uitvinder van de Buteyko methode

De Russische dokter K.P. Buteyko heeft duizenden mensen onderzocht met respiratoire en cardiovasculaire aandoeningen. Hij ontdekte dat zieke mensen een adem inhoud tussen de 10 en 20 seconden hadden. Ernstig zieken hadden een adem inhoud tijd van rond de 5 seconden. Dan telt iedere seconde. Uit zijn onderzoek bleek namelijk dat de dood intreedt na een adem inhoud tijd van 1 seconde.

Zieke mensen hebben altijd een lage adem inhoud tijd

Bij mensen met een lage adem inhoud tijd is er sprake van chronische hyperventilatie. Hyperventilatie is iets wat je jezelf onbewust hebt aangeleerd. Gelukkig kun je bewust kiezen om beter te leren ademen bij ziekte. Dat is waar de Buteyko adem methode effectief bij is en daar kan ik je verder mee helpen.

Chronische hyperventilatie

Chronische hyperventilatie

 

 

 

 

 

 

  1. correlation with spirometry and usefulness of breath-holding time” (PerezPadilla et al, 1989)

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 247,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Contactgegevens

Gezonde ademhaling, De leefstijlspecialist
René van den Heuvel
H.J. SCHIMMELSTRAAT 63
3532TB UTRECHT, Nederland

info@gezondeademhaling.nl

+31 652519537

Btw id NL001939597B14 | KVKnr. 51725010

Gratis online minitraining: wordt bewust van een stressvolle ademhaling als oorzaak van spanningsklachten en ziektesymptomen.