Astmatische kinderen en gamers

Een informatiegebrek kan je levenskoers bepalen. Dat gaat ook op voor kinderen. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel. Zojuist sprak ik een aardige leerkracht die met ziel en zaligheid een prachtig boekje over kinderen met astma heeft geschreven. Er stonden mooie prenten in en het verhaaltje dat erin stond voelde ik wel.

Ik denk dat veel kinderen met astma zich erin zouden herkennen. Dat kan een geruststellende werking hebben. Terwijl ik het las werd ik enthousiast en kreeg ideeën om het boekje onder de aandacht te brengen. Daarmee zou ik gelijk dichterbij een punt op m’n bucket list zijn. Dat is kinderen sportles geven in combinatie met ademtraining. Een gave manier om m’n passie voor sport en een gezonde ademhaling uit te dragen. Dat veranderde helaas toen ik het eind van het verhaaltje naderde. Toen werden er namelijk puffers aangeboden als oplossing. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen medicatie. Dat heb ik onlangs nog beschreven in de mail over het astma medicatie protocol.

Maar actief puffers aanraden terwijl er een natuurlijke oplossing voorhanden is? Daar sta ik niet achter. Ik wil niet bijdragen aan een mindset waarbij de gedachte is dat een puffer de enige oplossing is.
Als er nu een paar bladzijden in stonden waarin eerst gesproken werd over het verhelpen van astma via ademtraining.. Dan was het anders geweest.

Nou hoor ik wel eens van mensen dat ze als kind astma hadden en over de puffer heen zijn gegroeid. Dat kan zo zijn, maar bij degenen die mij dat verteld hebben zie ik altijd kenmerken van chronische hyperventilatie. Ik heb ook echt cursisten die vroeger astmatisch waren, maar als volwassene toch de Buteyko cursus gevolgd hebben. Chronische hyperventilatie is de onderliggende aandoening van astma. Dat heeft dr. Constant Pavlovich Buteyko ontdekt. En chronische hyperventilatie kan de koers van je leven bepalen. Op vele manieren, maar ik blijf even in deze context.

Veel kinderen denken door astma, of chronische hyperventilatie niet sportief te zijn. Dat komt omdat ze snel buiten adem zijn. Zij worden daardoor niet als eerste gekozen tijdens gym. Ik denk dat veel kinderen daardoor te weinig bewegen en bijvoorbeeld gaan gamen. En dat kan de ademhaling ook weer verzwaren.

En dat allemaal door een gebrek aan informatie over hoe het ook kan. Heb jij, of ken je een astmatisch kind? Then spread the message.

Gerelateerde blogartikelen

Ontstekingsremmers astma afbouwen
Astma door stress
Astma vermoeidheid
Inhalatiemedicatie

 

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.