[rank_math_breadcrumb]

Aan het luisteren…☀️

‘Aan het luisteren’: op die status sta ik vaak wanneer ik m’n cursisten telefonische spreek. Een paar van hen liep namelijk ergens tegenaan. Ik zal dat eerst inleiden en daarna vertel ik er meer over:

Zodra iemand de Buteyko cursus start verbetert de ademhaling meestal al vrij snel. Dat betekent een vermindering van symptomen en een verbeterde gezondheid.

Maar.

Vervolgens kan zich een moment van stress, of een stressvolle periode voordoen. De CP zal dan weer zakken. Dat betekent dat de ademhaling verzwaart en er meer stress ervaren wordt. 

Het doel is om te voorkomen dat de CP daalt en dat is ook mogelijk. Iemand die de Buteyko Methode nog niet zo lang kent kan echter terugvallen in oude ademhalingsgewoontes.

Dat is een beetje vergelijkbaar met iemand die een personal trainingsprogramma volgt. Aan het begin is iemand enthousiast en gaat het goed. Vervolgens ontstaat er een stressvolle periode waardoor de motivatie voor het programma daalt. In m’n opleiding tot personal medical trainer werd dat een ‘crisis’ moment genoemd.

Bij een daling van de CP kan de motivatie dalen, of kan er twijfel ontstaan. “Werkt de Buteyko therapie wel?”. Dat is ook een soort crisismoment. Dat voelt voor de cursist niet prettig, maar eigenlijk is het iets goeds. Het biedt je de kans om meer inzicht te krijgen in wat je als stress ervaart en wat het effect daarvan is op je ademhaling.

Soms kun je zelf niet precies achterhalen waardoor je ademhaling verzwaart. Dan ben ik er om de oorzaak met je te achterhalen. 

Aan het luisteren

Aan het luisteren ⎢persoonlijke begeleiding

Een concreet voorbeeld:

Gister sprak ik een cursist waarvan de CP is gestegen van 5 seconden naar 29/30 seconden. Dat is echt een hele goede vooruitgang. Vervolgens daalde haar CP weer en dat was balen. Vooral voor haar, want ik herken dit als onderdeel van het herstelproces.

Wanneer een cursist op zo’n punt is beland kan persoonlijke begeleiding zinvol zijn. Dat bied ik dan ook aan in de online Buteyko cursus.

M’n cursist wist namelijk niet precies waardoor haar ademhaling weer was verzwaard en waarom ze weer meer stress ervaarde. Als Buteyko therapeut kan ik je helpen om jouw specifieke triggers voor stress te achterhalen. Zodra je die in kaart hebt zijn de oplossingen dichtbij.

Aan het luisteren ⎢ persoonlijke begeleiding

Wat we ook besproken hebben is om tijdelijk andere ademhalingsoefeningen te doen. Ik merk vaak dat andere ademhalingsoefeningen in dit soort situatie’s beter werken, – hoewel dat per persoon verschilt.

Reinigingsreacties zijn trouwens ook een onderwerp dat we bespreken, maar dat laat ik voor nu even onaangesneden.

Dus ja, zo kwam het dit keer uit om op zondagmiddag te bellen bellen met m’n cursisten. Ik weet niet of ik dit ieder weekend zou doen, maar ik vind het wel een leuk onderdeel van m’n werk.

Overweeg jij wellicht om een Buteyko cursus te volgen? Kijk dan eens op online Buteyko cursus.

Tot later weer!

Gerelateerde blogartikelen

17280 x meer ontspannen ademen per dag
Buteyko ademhaling
Chronische hyperventilatie test

Wanneer je deze link in social media opent komt er een afbeelding tevoorschijn. Deze is afkomstig van: Designed by Johndory / Freepik

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537