info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Engeland

Het medische blad Thorax heeft in 2003 een onderzoek gepubliceerd dat is uitgevoerd door een groep artsen van de longafdeling van het City Hospital in Nottingham, Engeland. Er deden niet rokende vrijwilligers mee aan het onderzoek en een aantal van hen had stabiele astma.

De deelnemers werden verdeeld over drie groepen:

  1. De Buteyko groep (23 personen) leerde van een Buteyko therapeut gedurende vijf sessies van twee uur de Buteyko Methode.
  2. Deze groep (24 personen) ging aan de slag met de “Pink City Lung Exerciser” (PLCE). Dit apparaat geeft een weerstand bij het uitademen. De uitademing wordt daarbij twee keer zo lang als de inademing met als doel om een rustige ademhaling te krijgen.
  3. Dit was de controlegroep. (22 personen) Zij kregen een apparaat dat leek op de PCLE. Via dit apparaat was er echter geen sprake van weerstand bij de uitademing. Een nep – of placebo apparaat dus.

De drie groepen werden zes maanden lang gevolgd. De deelnemers hielden allerlei gegevens bij zoals hoeveel ze oefenden, welke medicijnen zij gebruikten en of er veel of weinig last was van astma.

De resultaten

Bij aanvang van het onderzoek lag het dagelijks gebruik van kortwerkende luchtwegverwijders (zoals Ventolin) bij de drie groepen gelijk. Dat lag op een gemiddelde van twee putjes per dag.

Na zes maanden gebruikte niemand van de Buteyko groep nog een kortwerkende luchtwegverwijder. Het gebruik aan medicatie bleef bij de controlegroep en de PCLE groep onveranderd. Bij de Buteyko groep was er sprake van nog een sterke verbetering: de klachtenscore daalde van 4,0 naar 1,0

De Buteyko groep was zelfs al bezig met het afbouwen van het gebruik van hun ontstekingsremmers. Na zes maanden oefenen was het gebruik hiervan bij de Buteyko groep met 42% afgenomen.

Buteyko-groep Controlegroep
Aantal  astmapatiënten2322
Luchtwegverwijder
(bij begin)
2 pufjes / dag2 pufjes / dag
Ontstekingsremmer
(bij begin)
757 µg / dag*603 µg / dag*
Symptoomscores
(bij begin)
4**3,5
Luchtwegverwijder
(na 6 maanden)
100% minderGelijk gebleven
Ontstekingsremmer
(na 6 maanden)
42% minderGelijk gebleven
Symptoomscores
(na 6 maanden)
Was 4, nu 1Gelijk gebleven
 *  1 µg = 1 microgram **  Astmasymptomen-score per dag
(van 0 = geen last t/m 13 = erg veel last)

Vrij vertaald was de conclusie die de onderzoekers aan hun artikel in Thorax meegaven als volgt;

“De Buteyko Methode kan astmasymptomen verbeteren en het gebruik van kortwerkende luchtverwijders verminderen, maar het lijkt de longfunctie of longgevoeligheid niet te veranderen”.

De samenvatting van het artikel kun je lezen op de website van Thorax.

Artikel in Thorax

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Personal Buteyko training
4 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
€ 375,-
Meer info

 

 

Online Buteyko training
€ 197,-
Meer info

Eerst overleg voordat je een besluit maakt? Neem gerust contact op.

Naam *

Email *

Bericht

Symptomen hyperventilatie (zie ook blog)