Hypoxie, soorten en behandeling

Hypoxie symptomen. Hypoxie is een term waar gek genoeg veel mensen nooit eerder van gehoord hebben. Of ze hebben de term weleens horen vallen, maar hebben verder geen idee wat het nu precies betekent. En dat terwijl hypoxie zeker vandaag de dag steeds vaker lijkt voor te komen. Om je hier toch op een volledige manier over te informeren, nemen we in dit stukje tekst met je door wat hypoxie nu precies is, waaraan je het kunt herkennen, hoe het wordt veroorzaakt en welke behandelmethoden er zijn. Laten we bij het begin beginnen.

Hypoxie betekenis

Bij hypoxie is er sprake van een tekort aan zuurstof voor een bepaald gedeelte van het lichaam, of verspreid over het hele lichaam. Door dit tekort aan zuurstof raken bepaalde weefsels beschadigd. Dit kan van een relatief kleine beschadiging variëren tot hele grote schade. Ook heeft het in het ene deel van je lichaam grotere gevolgen dan in het andere. Het hangt er vaak maar net van af waar het zich precies afspeelt of het ook daadwerkelijk levensbedreigend wordt.

Zo kan hypoxie in de hersenen levensgevaarlijk zijn. Het kan daar een hoop schade aanrichten, aangezien de hersenen verantwoordelijk zijn voor een veel verschillende functies in het menselijke lichaam. Bovendien is er een verschil tussen gegeneraliseerde hypoxie en lokale hypoxie. Zoals de naam al doet vermoeden is gegeneraliseerde hypoxie verspreid over het hele lichaam. Dit in tegenstelling tot lokale hypoxie, dat zich slechts op één afgebakende plek binnen het menselijke lichaam bevindt.

Hypoxie

Hypoxie symptomen

Net als bij veel andere aandoeningen ook het geval is, is hypoxie te herkennen aan bepaalde symptomen. Doktoren kijken of ze deze symptomen kunnen ontdekken op het moment dat ze er onderzoek naar doen. We hebben het dan over symptomen als:

Hoofdpijn

Zoals gezegd is er bij hypoxie sprake van een tekort aan zuurstof. Wanneer dit dus ook in het hoofd het geval is, treedt er schade op. In sommige gevallen is dit heel licht en is dit herstelbaar. Desondanks treedt er dan vaak alsnog hoofdpijn op. Afhankelijk van de ernst van de hypoxie neemt ook de intensiteit van de hoofdpijn die je ervaart verder toe.

Vermoeidheid

Bij een tekort aan zuurstof, wordt er binnen het menselijk lichaam minder energie aangemaakt. Alle cellen in je lichaam zorgen ervoor door zuurstof wordt omgezet in energie. Deze kleine energiecentrales van het lichaam zorgen er normaal gesproken voor dat zuurstof in energie wordt omgezet. Bij een gebrek daaraan is vermoeidheid het logische gevolg.

Snellere hartslag, hypoxie symptomen

De snellere hartslag is het gevolg van compensatiegedrag van het lichaam. Doordat er minder zuurstof in het bloed aanwezig is, gaat het hart sneller bloed rondpompen. Dit om alsnog ‘op tijd’ de juiste hoeveelheid zuurstof door het lichaam heen te krijgen, richting de juiste locaties. Wanneer de toestroom van zuurstof dus afneemt op bepaalde plekken, neemt het hart maatregelen door sneller te kloppen.

Kortademigheid

Een gevoel van kortademigheid is daardoor ook niet ongewoon. Je gaat automatisch sneller ademhalen wanneer er niet voldoende zuurstof door het lichaam wordt opgenomen. 

Misselijk gevoel, hypoxie symptomen

Verder is het ook goed mogelijk dat je een misselijk gevoel overhoudt aan hypoxie. Ook de intensiteit van dit symptoom loopt vaak evenredig met de ernst van de hypoxie zelf. Hoe ernstiger het zuurstoftekort is, hoe misselijker het gevoel dat je er aan overhoudt.

Tintelingen in de vingers

Bij hypoxie in de vingers ervaar je een bepaalde tinteling. Deze vorm komt relatief vaak voor en is voor sommige mensen erg onprettig. 

Blauwe vingers

Wanneer het zuurstoftekort in de vingers lang aanhoudt, komt het voor dat de vingers een blauwe kleur krijgen. Vooral op een oudere leeftijd zie je dit regelmatig gebeuren. Dit komt doordat de bloedtoevoer richting de vingers tijdelijk stopt. Naast de blauwe kleur van de vingers neemt ook langzaam het gevoel erin af.

Verlies van bewustzijn, hypoxie symptomen

In de zeer ernstige gevallen leidt hypoxie tot het verlies van bewustzijn. Het zuurstoftekort is dan dermate ernstig geworden, dat het lichaam niet meer als geheel in staat is om te functioneren. Uiteraard is dit een zeer gevaarlijke situatie, die gelukkig relatief weinig voorkomt.

Hypoxie oorzaken

Hypoxie ontstaat natuurlijk niet zomaar. Er zijn duidelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan deze aandoening. Het vaststellen van de oorzaak is van groot belang voor het kiezen van de juiste behandeling. Het is namelijk een kwestie van het aanpakken van de oorzaak. Pas dan ben je bezig aan een effectieve oplossing. De redenen voor een gebrek aan zuurstof op bepaalde plekken in het lichaam zijn zeer uiteenlopend. Er zijn in de basis 5 verschillende oorzaken te benoemen. We lopen deze hierbij één voor één met je door:

Hypoxemische hypoxie

De oorzaak van deze vorm van hypoxie is een te langzame ademhaling (ofwel hypoventilatie: dit komt weinig voor) of een partiële zuurstofdruk die wat aan de lage kant is. Een lage partiële druk komt bijvoorbeeld voor wanneer je je op grotere hoogtes bevindt. Deze vorm van hypoxie is duidelijk merkbaar en heeft over het algemeen geen directe ernstige gevolgen. Zeker niet wanneer er op tijd wordt ingegrepen.

Anemische hypoxie

Bij anemische hypoxie gaat er iets mis in het bloed. De capaciteit om zuurstof te transporteren is dan onvoldoende. Hierdoor geraakt het zuurstof uit het bloed niet snel genoeg van de ene naar de andere locatie. Oorzaken van dit fenomeen zijn bijvoorbeeld:

  • Bloedarmoede
  • de aanwezigheid van koolmonoxide
  • het gebruik van bepaalde medicijnen

Stagnatiehypoxie

Dan zijn we aanbeland bij stagnatiehypoxie. Bij stagnatiehypoxie neemt de bloedstroom richting weefsels en de hersenen af. Hierdoor komt er minder zuurstof op deze kritieke plekken. Deze vorm van hypoxie wordt over het algemeen veroorzaakt door:

  • Flauwvallen
  • Lage temperaturen
  • Hartproblemen
  • Hoge gravitatiekrachten

Door de lage temperaturen beginnen de bloedvaten bijvoorbeeld te vernauwen. Hierdoor stroomt minder zuurstof doorheen.

Histotoxische hypoxie

Wanneer er sprake is van histotoxische hypoxie, dan is het weefsel in je lichaam niet meer in staat om zuurstof op te nemen. De benodigde cellen zijn niet meer op de juiste manier actief om dit voor elkaar te krijgen. Wat deze vorm van hypoxie extra vervelend maakt, is dat het weefsel hierbij onherstelbaar beschadigd is geraakt. Er is ook geen manier meer om het probleem om te keren. Oorzaken van deze ernstige hypoxie zijn bijvoorbeeld:

  • Koolmonoxidevergiftiging
  • Misbruik van alcohol of andere verdovende middelen

Acute hypoxie

Acute hypoxie is een aandoening die ten tijden van het coronacrisis is opgedoken. Mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus, Covid-19, hebben een sterke afname van het zuurstofgehalte in het bloed. Deze is zodanig laag dat het gevaarlijk wordt. Daarbij hoeven er niet per se andere symptomen van Covid-19 aanwezig te zijn. Acute hypoxie moet dan ook direct behandeld worden.

Behandeling, hypoxie symptomen verhelpen

Al met al kent hypoxie dus een hoop verschillende vormen. Van de verschillende vormen tot aan de grote hoeveelheid symptomen. Echter is de behandeling uiteindelijk toch het belangrijkste onderdeel.

De behandeling van hypoxie is sterk afhankelijk van het soort hypoxie dat je hebt opgelopen. Het is niet zomaar mogelijk om hetzelfde te doen voor alle verschillende vormen van hypoxie. In plaats daarvan is het belangrijk om voor een gespecialiseerde aanpak te kiezen.

Een situatie waarbij er bijvoorbeeld een vrij makkelijke oplossing beschikbaar is, is bij hypoxemische hypoxie. Zeker wanneer deze het gevolg is van grote hoogten. Je moet er dan op letten dat je op een normale snelheid en met een normale diepte ademhaalt. Indien je een zuurstofmasker tot je beschikking hebt, is het handig om hiervan gebruik te maken.

Zuurstoftherapie

In de meer acute en ernstige situaties wordt er vaak gekozen voor zuurstoftherapie. Je hebt dan het onderscheid tussen de kortdurende vorm en de langdurige vorm.

Bij een kortdurende zuurstoftherapie normaliseert het zuurstofgehalte in het bloed weer na zo’n 2 tot 4 weken. Dat is het punt dat de behandeling wordt stopgezet. Het is dan niet meer nodig om het nog langer vol te houden. In sommige gevallen duurt het echter langer voordat het gewenste effect wordt bereikt. Alleen duurt een kortdurende zuurstoftherapie nooit langer dan 3 maanden.

Daarnaast is er dus de langdurige zuurstoftherapie. Deze is bedoeld voor de meer ernstige gevallen. Je moet dan denken aan mensen die niet zelfstandig kunnen ademen. Het ernstige zuurstofgebrek houdt voor een lange tijd aan. Zelfs wanneer alle middelen worden ingezet om het zuurstofgehalte te maximaliseren. In deze gevallen wordt er vaak voor gekozen om 24 uur per dag en 7 dagen per week zuurstof toe te dienen. De overlevingskansen nemen dan iets toe, ook al blijven deze over het algemeen aan de lage kant.

Buteyko ademtherapie

Hoe je ademt bepaald ook in hoeverre zuurstof in de cellen van je lichaam wordt opgenomen. Veel mensen ademen echter verkeerd waardoor zuurstof niet optimaal wordt opgenomen in de cellen.

Dit verkeerde ademen is een gevolg van stress. Daarbij is er sprake van het inhouden van de ademhaling, een gespannen en onregelmatige ademhaling, borstademhaling en mondademhaling als gewoonte. De Buteyko ademtherapie bied hier een oplossing in. Deze therapie is ontwikkeld door longarts Konstantin Pavlovich Buteyko en helpt de zuurstofopname in de weefsels te verbeteren.

Ik ben René en sinds 2014 ben ik Buteyko therapeut. Als je meer wilt weten over de Buteyko ademtherapie dan kun je kijken op de homepagina. Als je hier al meer over weet dan kun je overwegen om de online cursus, of de individuele cursus te volgen.

Gerelateerde blogartikelen

Ademconditie meten
Chronische hyperventilatie symptomen
Inspanningsastma
Snel buiten adem
Brok in keel wegkrijgen
Bohr effect 
Tintelingen handen 
Cyanose
6 minuten wandeltest
Longemfyseem
Voorzetkamer

Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.