Hoe wintersport, paniekaanvallen, nekklachten en alcohol verbonden kunnen zijn.

Als Buteyko therapeut ben je eigenlijk een beetje een docent. Ik leer mensen namelijk de Buteyko adem methode. M’n cursisten leren van mij, maar tegelijkertijd leer ik ontzettend veel van hen. M’n kladblok begint vol te staan met aantekeningen. Toch voel ik dat ik dieper leer als ik een soort van rapportage voor mezelf maak. Dat is gelijk goed om met jullie te delen. Schrik niet, het is geen saai rapport denk ik. Misschien kun je jezelf er in herkennen. Zo had ik bijvoorbeeld een man van 26 (ingenieur) bij me die al maandenlang last heeft van verschillende klachten. Hieronder vertel ik daar meer over.

Ademproblemen tijdens wintersport

Tijdens wintersport adem je koude lucht in. Als je als gewoonte via de mond ademt en hyperventileert zal dat de luchtwegen irriteren. Zo kunnen astma klachten verergeren. 

Dit weet ik ook uit eerdere praktijksituaties;

Astma en COPD

Bij een meisje van 16 met astma verergerde haar klachten tijdens wintersport. Bij een gepensioneerde man met COPD verergerde zijn hoestklachten na een weliswaar mooie vakantie. Hij liet me prachtig filmpje zien waarbij hij in Lapland met z’n vrouw in een slee getrokken werd door een groep husky’s 🙂 Zijn klachten waren echter verergert door de overgang van klimaat en de bijhorende temperatuurverschillen.

Deze verergering van klachten na een mooie vakantie zijn een beetje zuur en zijn in ieder geval deels te voorkomen.

Alcohol, diep ademen en wintersport

Lekker een biertje in de skihut. Niets mis mee. Alcohol verzwaart echter wel de ademhaling. Bij een verkeerde ademhaling kan de combinatie alcohol, diep ademen en wintersport problemen veroorzaken. Je immuunsysteem heeft dan minder veerkracht.

Paniekaanvallen

Bij deze man is er sprake van chronische hyperventilatie. Bij chronische hyperventilatie heb je geestelijk ook minder veerkracht. Je kunt eerder in een acute hyperventilatie aanval / paniekaanval schieten. Dat is dan ook wat er bij hem gebeurde. Op de terugweg schoot hij als bestuurder steeds in een paniekaanval. Sindsdien heeft hij last van angst tijdens het autorijden. Steeds wanneer hij in de auto zit let hij op of hij wel toegang tot de vluchtstrook heeft. Tijdens een vergadering heeft hij het gevoel dat hij flauw gaat vallen. Daar maakt hij zich niet zo’n zorgen over, maar wat als dit tijdens het autorijden gebeurd?

Naar de keel gegrepen voelen en nekklachten

Tijdens het spreken gaf hij ook aan last van z’n nek te hebben. Daarbij wees hij naar de sternocleidomastoideus en scalenes. Dat zijn moeilijke benamingen voor de hulpademhalingsspieren in de nek. Deze spieren kunnen overspannen raken bij een paniekaanval en kunnen ook chronisch gespannen raken bij chronische hyperventilatie. Hierover wil ik nog meer gaan schrijven, maar wellicht begrijp je al dat de ademhaling een rol speelt in het ontstaan van nekklachten.

Exposure oefeningen bij de psycholoog

Bij exposure oefeningen worden bepaalde lichaamsklachten opgeroepen. Zo liet de psycholoog hem heel zwaar ademen om het gevoel van benauwdheid op te roepen. Hij moest rondjes draaien om z’n duizeligheid op te wekken. En blazen door een rietje om het gevoel van een tekort aan lucht op te wekken.

DOEL VAN DEZE EXPOSURE OEFENINGEN
Het doel van deze oefeningen was om de symptomen van een paniekaanval in een veilige setting op te roepen. Zodat je weet dat er niks aan de hand is, dat alles OK is. Die oefeningen hebben deels geholpen tegen z’n paniekaanvallen. 

Waar de psycholoog geen tijd voor heeft

Hoewel z’n paniekaanvallen verminderd zijn heeft hij nog steeds veel last van chronische hyperventilatie. Daar kan een psycholoog niet mee helpen. Het kost ongeveer 6-8 uur om te leren hoe je van chronische hyperventilatie kunt afkomen. Daar hebben psychologen gewoonweg geen tijd voor. Ook je huisarts, fysiotherapeut etc kunnen je hier niet mee helpen. Toch kun je hier wel wat aan doen. In tegenstelling tot wat veel mensen verteld wordt hoef je niet te leren leven met chronische hyperventilatie.

Motivatie

In de voorfase van het starten van de Buteyko cursus kan ik inmiddels een redelijk goede inschatting maken van iemands motivatie en de bereidheid om de oefeningen te doen. Goed om te zien dat dat bij hem sterk aanwezig lijkt te zijn!

Opgewekt

Deze klachten zijn natuurlijk heel vervelend voor hem. Tegelijkertijd word ik er opgewekt van omdat ik zie welke verbeteringen mogelijk zijn. En super interessant, want van iedere cursist leer ik zelf ook en ik zie de verbanden met opgedane kennis of praktijksituaties.

Ik heb trouwens een blogartikel geschreven over paniekaanvallen. Daar ga ik deze info nog aan toevoegen.
https://www.gezondeademhaling.nl/angst-en-paniekaanvallen/

Over een aantal weken gaat hij trouwens op vakantie naar een ver oord. Hoewel hij daarnaar uitkijkt heeft hij daar ook wat zorgen over. Hoe gaaf zou het zijn als zijn klachten voor die tijd grotendeels verminderd zijn.

Ik vind dat een bijzondere vorm van gedeeld succes dat je gezamenlijk kunt behalen.

Graag delen

Ken je wellicht iemand om deze mail mee te delen?
Dank alvast daarvoor, ook voor het lezen van dit bericht.

 Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.