Herstel van kanker vermoeidheid, dyspneu

Een 58 jarige dierenarts is onlangs de Buteyko cursus komen volgen. Ze is aan het herstellen van darmkanker met uitzaaiingen naar de longen. Ze heeft last van de de volgende chronische hyperventilatie symptomen: te weinig lucht, beklemming op de borst, snel buiten adem bij inspanning, ophoesten van taai slijm, een verstopte neus, veelvuldig zuchten en gapen, koude handen en voeten, onderbroken slaap, nervositeit en veel zweten. Onlangs heeft ze haar laatste bestraling gehad. Aan de onderkant van de longen is er een klein litteken ontstaan dat in de loop der tijd misschien kan herstellen.

Dyspneu en kanker ⎜Wat is dyspneu

Bij dyspneu is er sprake van een gevoel van te weinig lucht. Dit wordt ook beschreven als benauwdheid, kortademigheid, of het gevoel van achter de adem te zijn. Uit verschillende studies blijkt dat er bij kanker sprake is van dyspneu. Dyspneu veroorzaakt een verhoogde ademfreqentie t.o.v. de medische norm. Door een te hoge ademfrequentie ontstaat een tekort aan zuurstof op celniveau als gevolg van het Bohr effect. Het Bohr effect betekent dat zuurstof alleen in de aanwezigheid van koolzuurgas opgenomen kan worden in de cellen. Bij een te hoge ademfrequentie ontstaat er een tekort aan zuurstof in de cellen. Daarmee wordt er een zuurstofarme omgeving ontwikkeld waarin kanker kan groeien.

All chronic pain, suffering, and diseases are caused by a lack of oxygen at the cell level.”

– Dr. Arthur C. Guyton, MD
The Standard Textbook on Medical Physiology

Snuiven, hoesten, mondademhaling

M’n cursist kwam op de eerste dag snuivend, hoesten en hijgend binnen. Zoals gebruikelijk. Mooi, want dan zie ik gelijk dat er verbetering mogelijk is. Op het eerste ademconsult heeft ze weer een rustige ademhaling kunnen ervaren zonder onregelmatigheden zoals snuiven, hoesten, of een diepe mondademhaling. Dat zijn de eerste stappen richting het verminderen van dyspneu en haar andere symptomen.

Dyspneu verminderen in spreekkamer

De dierenarts merkt dat ze in de spreekkamer soms moeite heeft met spreken. Dan wordt ze een beetje duizelig. Ook dit herken van cursisten met andere sprekende beroepen zoals een leidinggevende functie en secretaresses. 

Dementerende moeder aan huis verzorging stress

Overgang: huisarts

Reumatoloog

Wil je beter leren ademen?

Contact

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 247,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Contactgegevens

Gezonde ademhaling, De leefstijlspecialist
René van den Heuvel
H.J. SCHIMMELSTRAAT 63
3532TB UTRECHT, Nederland

info@gezondeademhaling.nl

+31 652519537

Btw id NL001939597B14 | KVKnr. 51725010

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.