Buteyko therapie

Buteyko therapie

De Buteyko therapie verhelpt symptomen van verschillende aandoeningen zoals chronische stress, astma, slaapproblemen, hooikoorts, burn-out, chronische hoestklachten, angstaanvallen en meer.

Leefstijl coaching en ademhalingsoefeningen via de Buteyko therapie

De reeds overleden elite arts dr. Konstantin Buteyko is de grondlegger van de Buteyko therapie. Via deze therapie en behandelmethode wordt het ademhalingsvolume genormaliseerd. Chronische hyperventilatie wordt verholpen. Ademhalingsklachten verdwijnen en een goede nachtrust komt terug.

Samenstelling bloedgassen uit balans

Dr. Buteyko zag bij zijn patiënten dat chronische ziekten samengaan met chronische hyperventilatie. Daarbij is er sprake van een diepe ademhaling als gewoonte en dat verandert de samenstelling van de bloedgassen. Als de bloedgassen uit balans raken- raak jij uit balans. Zo ontstaan slaapproblemen en symptomen van astma, een hoge bloeddruk, hartziekten, hooikoorts en meer.

Chronisch hyperventileren bij chronische stress

Ongezonde leefstijl factoren veroorzaken chronische hyperventilatie als gewoonte. Voorbeelden daarvan zijn een zittende leefstijl, het lijf vullen i.p.v. het te voeden, veel spreken, (lucht) vervuiling en verschillende vormen van stress. Dat leidt tot chronische stress op het organisme en vele gezondheidsklachten zoals slaapproblemen en een slechte concentratie. Astma, COPD en hartklachten hebben chronische hyperventilatie met elkaar gemeenschappelijk. Chronische hyperventilatie is een herkenbare en meetbare vorm van chronische stress.

Chronische hyperventilatie herkennen.

Veel mensen met gezondheidsklachten weten niet dat ze chronisch hyperventileren. Toch is het eenvoudig te herkennen. Er is bijvoorbeeld sprake van:

 • Ademen door de mond
 • Een hoorbare ademhaling in rust
 • Ademhaling via de borst
 • Regelmatig zuchten, puffen en snuiven
 • Diep inademen voor het spreken

Wil je inmiddels meer weten over de Buteyko Methode? Dan kun je via het scherm hiernaast de gratis online training volgen, of contact opnemen.

Test uit de Buteyko therapie: zelf de mate van hyperventilatie meten

Spanning opbouwen door chronische hyperventilatie

Bij veel en diep ademen als gewoonte ontstaat er een tekort aan zuurstof in de cellen. In het ebook (onderdeel van de gratis online training) leg ik uit hoe dat werkt. In het scherm hiernaast kun je je daarvoor aanmelden. Het tekort aan zuurstof leidt tot meer dan de “gewone” spanningsklachten. Als gevolg van chronische hyperventilatie dringt spanning diep in het lichaam door. Om de bloedvaten en luchtwegen ontstaat er namelijk een verkramping van de gladde spieren. Daarmee gaat veel en diep ademen ten koste van de bloedsomloop. Het hart moet dan harder werken om het bloed rondgepompt te krijgen. Ook het hart kan dan onder druk komen te staan.

De reguliere geneeswijze biedt geen alternatief voor de Buteyko therapie

Een huisarts, of arts in het ziekenhuis heeft geen vervangende behandeling voor het normaliseren van de ademhaling. Een arts vertelde me: “Chronische hyperventilatie kunnen we vaststellen, maar we hebben er geen directe oplossing voor. Voor het her-trainen van de ademhaling zijn ongeveer 450 minuten begeleiding nodig van een Buteyko therapeut. Daar is in de reguliere zorg geen tijd voor.

Adem is leven

Waarom zo weinig mensen de Buteyko therapie kennen

M’n cursisten zijn soms verbaasd, verontwaardigd, of kwaad. Jarenlang liepen ze rond met klachten. Specialisten konden geen oplossing bieden. Waarom wist ik hier niet van? Dat is een vraag die me gesteld wordt.

Een verklaring daarvoor ligt in de verleden. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog werden klachten van chronische hyperventilatie voor het eerst opgemerkt. De medici deden weinig met dit probleem en psychologen wisten er geen raad mee. Sindsdien is dit probleem niet onderkend. Sindsdien lopen mensen onnodig rond met gezondheidsklachten.

Taalbarrière en het ijzeren gordijn

Dr. Buteyko begreep dit probleem wel. Hij heeft zijn leven gewijd aan het erkend krijgen van zijn behandelmethode in Rusland. Dat is gelukt. Vervolgens is de Buteyko Methode door het ijzeren gordijn en de taalbarrière nog jaren onbekend gebleven. Over tien, of twintig jaar zal de Buteyko Methode bekend zijn. Dan zal blijken dat dr. Buteyko de langste adem had. 

De Buteyko therapie werkt in acht stappen

 1. Je vertelt me je gezondheidsprobleem. Ik luister en stel vragen.
 2. We leggen je gezondheidssituatie vast via het intake formulier. 
 3. Het meten van je ademhaling via een ademtest.
 4. Eerst leer je hoe je je neus kunt deblokkeren via een ademoefening.
 5. Overschakelen van mond ademhaling naar neusademhaling.
 6. Ontspannen i.p.v. uitademen.
 7. Het ontspannen van het diafragma waarbij een licht gevoel van luchthonger wordt opgewekt. 
 8. Praktische leefstijl adviezen die bijdragen aan een gezonde ademhaling.

In de cursus werk ik met verschillende testen zoals een hartslagmeter en een bloed saturatie meter. Daardoor zul je de oefeningen beter begrijpen. Ik merk ook dat deze testen m’n cursisten op hun gemak stellen.

Aantasting van verschillende systemen in het lichaam.

Als gevolg van chronische hyperventilatie ontstaat er een disbalans in de bloedgassen. Het organisme reageert daar verkrampt op. Dat gaat ten koste van verschillende lichaamssystemen.

 • Ademhalingssysteem: kortademigheid, hoesten, benauwdheid, snurken, een verstopte neus, loopneus, een piepende ademhaling, luchtweginfecties, geeuwen en verlies van geur en smaak.

 • Zenuwstelsel: slechte concentratie, duizeligheid, zweten, wattig gevoel in het hoofd, tintelingen van handen en voeten, flauwvallen, trillen, en hoofdpijn.

 • Hart: een hoge hartslag, pijn in het borstgebied, een overslaande, of onregelmatige hartslag.
 • Psychisch: angst, frustratie, rusteloosheid, prikkelbaarheid, spanning, depressie, angst en stress.

Andere symptomen zijn: een droge mond, vermoeidheid, moeilijk in slaap vallen, moe wakker worden, verminderde productiviteit, slechte dromen, nachtmerries, droge en jeukende huid, zweterige handpalmen, vaak plassen, diarree, constipatie.

Chronische hyperventilatie kan ieder orgaan, of systeem in verschillende mate aantasten” – Dr. Claude Lum

Werking van de Buteyko therapie

Na het klikken op de afbeelding hieronder verschijnt er een pfd. Vanaf blz 52 vind je een beschrijving in het engels over de werking van de Buteyko Methode.

Praktijkervaringen van m’n clienten

Hieronder een paar reviews waarbij via de reguliere zorg is doorverwezen naar de Buteyko therapie. Davey is  naar mij persoonlijk doorverwezen.  

Hieronder het verhaal van Esther. Haar Arbo arts heeft haar op de Buteyko therapie gewezen.

Op deze pagina kun je meer ervaringen vinden. 

Buteyko therapie volgen?

Je vind meer informatie door op de afbeelding hieronder te klikken.

Buteyko praktijk Utrecht

Buteyko praktijk Utrecht.

 

 

Wil je beter leren ademen?

Contact
Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.