info@gezondeademhaling.nl
0652519537

Baby’s en ademhaling

Baby’s en ademhaling

Inbakeren voorkomt hyperventilatie en ademen door de borst bij baby’s. Een ingebakerde baby ademt langzaam en minder in volume per minuut. Er wordt dan vooral diafragmatisch geademd. Het brein en de rest van het lichaam zal dan goed voorzien worden van zuurstof. Dat leidt tot een goede nachtrust en spijvertering.

Een foetus krijgt alle bloedtoevoer via de navelstreng van de moeder. Het bloed dat via de navelstreng wordt aangeleverd bevat zowel CO2 als O2. Ziekte van een foetus komt bijna nooit voor in de baarmoeder. Na de geboorte is een baby vatbaarder voor ziekten en andere abnormaliteiten in het metabolisme. Dat komt omdat een baby bij de geboorte een schok krijgt vanwege de verandering in luchtsamenstelling. In de nieuwe leefomgeving is er ongeveer 35% minder CO2 aanwezig. Dat veroorzaakt stress en een zware ademhaling in de pasgeborene. Het inbakeren maakt de overgang naar de nieuwe leefomgeving makkelijker.

Binnen primitieve culturen was het inbakeren van kinderen een gewoonte. In Azie werden er bijvoorbeeld houten stokjes gebruikt om de kinderen in te bakeren. Inbakeren met kleding of doeken was te warm. De stokjes werden langs de romp geplaatst en via touwtjes aan elkaar gebonden. In Schotland werd het bakeren van kinderen van generatie op generatie overgedragen. In het Engeland van de middeleeuwen waren er zelfs verschillende soorten kleding om baby’s in te bakeren. 

Het inbakeren kan soms leiden tot oververhitting. Dat kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het metabolisme van kinderen ligt namelijk 2-3 keer hoger dan volwassenen. Baby’s ontwikkelen beter in een frisse omgeving.

In het volgende abstract kun je meer lezen over de voordelen, maar ook de aandachtspunten bij het inbakeren van baby’s. Het inbakeren van een baby kan ook een aantal risico’s in zich dragen.

Het doel van dit artikel is niet om je alles te vertellen over inbakeren. Hier heb ik het over inbakeren vanuit het perspectief van ademhaling. Als je meer over inbakeren wilt weten kun je ook eens kijken op deze site. Of ga op zoek naar meer objectieve bronnen. 

Ademhalingsfrequentie kinderen

Onlangs wilde iemand weten of haar zoontje teveel ademhaalt. Ze vertelde dat hij veel lijkt te ademen tijdens het slapen. Daar stond ze bij stil omdat ze aan haar eigen ademhaling werkt vanwege haar vermoeidheidsklachten. Hieronder zie je een tabel over de ademhalingsfrequentie van pasgeborenen, peuters, kleuters en kinderen.

Als je het aantal ademhalingen van je kind wilt weten kun je erbij gaan zitten als het slaapt. Tel vervolgens het aantal ademhalingen. Deel het aantal ademhalingen door vijf. Dan heb je het gemiddeld aantal ademhalingen per minuut. Je kunt dan kijken of het aantal ademhalingen overeenkomt met de onderstaande tabel. Als je kind ouder is kun je ook de ademtest afnemen. Dat gaat makkelijker en sneller. 

Ademhalings frequentie

 

Indiaanse moeders hielden nauwkeurig de ademhaling van hun kinderen in de gaten

Al in 1982 schreef de artiest George Catlin het boek “Shut your mouth and save your life”. Het viel hem op dat Indianen veel aandacht schonken aan de ademhaling van hun kinderen. Op ieder moment dat de baby de mond opende drukte de moeder zachtjes de lippen tegen elkaar om ervoor te zorgen dat er via de neus geademd werd. Het viel Catlin ook op dat er onder de Indianen veel minder sprake was van ziekte dan onder Europese kolonisten. Zij sliepen met de mond open, hijgend naar adem in stoffige, hete en ongeventileerde kamers.

De interesse in dit blogartikel motiveerde me om over het volgende te schrijven: Hoe een beugel op jonge leeftijd te voorkomen is  Daarin gaat het ook over een normale ontwikkeling van het gezicht van kinderen.Wil je beter leren ademen?

Contact

1 Comment

Rhaiza

28 april 2015 at 1:19 pm

Onlangs een sessie van Rene gehad over ademen en kinderen gehad. Zeer interessant. Je wordt er zelf ook bewust van en ik let er nu meer op bij mijn dochter. Beter voorkomen dan genezen!!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

AANMELDEN GRATIS ONLINE TRAINING

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

INDIVIDUELE CURSUS
3 ademconsulten van 1,5 uur
Levenslange coachings garantie
Inclusief werkboek / ebook / videomateriaal
€ 375,-
Meer info

ONLINE BUTEYKO CURSUS
€ 197,-
Meer info

Groepscursus

18 januari 10:30 – 13:30
25 januari 10:30 – 13:30

€ 300,-
Aanmelden / info
info@gezondeademhaling.nl

Ik schrijf een boek over de Buteyko therapie.

Buteyko boek

Buteyko boek