Astma, longembolie, bloedverdunners en menstruatiebloeding.

Op de middelbare school verplaatste ik me regelmatig in docenten. Ik vroeg me af hoe zij de dynamiek in de klas waarnamen. Ik observeerde dat graag en vond dat bijzonder. Er gebeurde namelijk zo veel. Mede daarom vind ik het leuk dat docenten en onderwijsadviseurs me weten te vinden. Onlangs had ik een docente Nederlands bij me die met haar dochter de cursus kwam volgen. In dit blog-artikel vertel ik meer over de aandoeningen van hen en de voortgang van de cursus. Zo krijg jij weer een beter idee van wat ik doe en hoe het verloop van zo’n cursus eruit ziet.

Moeder – kind training

Inmiddels heb ik met plezier drie moeder – kind trainingen gegeven. Buteyko therapeut zijn is zo’n mooi vak. Het is niet te zwaar op de hand, maar tegelijk heel effectief voor het herstel naar een goede gezondheid.

Moeder als oorzaak

Als een kind verkeerd ademt kan de moeder daar een grote rol in spelen. Ademhalen is namelijk een vorm van gedrag en kinderen volgen het voorbeeld van de ouder / verzorger. Daarom is het ook zo goed als moeder en kind samen Buteyko volgen. In deze cursus kwamen moeder en dochter om hun astma klachten te verbeteren. De moeder had tevens een dubbele longembolie achter de rug.

Longembolie

Bij een longembolie is een longslagader afgesloten door een bloedpropje. Het weefsel van de longen wordt dan niet meer, of slechts gedeeltelijk van zuurstof voorzien. De oorzaak is meestal een bloedstolsel dat ergens anders in het lichaam is ontstaan. Bijvoorbeeld bij trombose in het been. Zo’n bloedpropje (stolsel) komt met het bloed mee en blijft in een vertakking van de longslagader steken. Het deel van de long dat achter het stolsel zit kan dan geen zuurstof aan het bloed afgeven. Daardoor ontstaan er klachten zoals benauwdheid, pijn op de borst en hoesten.

Bloedverdunners 

Bloedverdunners worden bijvoorbeeld bij een hoge bloeddruk voorgeschreven. De docent Nederlands kreeg bloedverdunners voorgeschreven om te voorkomen dat er nieuwe bloedpropjes zouden ontstaan. De bestaande bloedpropjes worden automatisch door het lichaam  afgebroken. Soms is een operatie nodig om zo’n bloedpropje te verwijderen, maar dat komt zelden voor.

Menstruatie

Bij m’n cursiste veroorzaakten de bloedverdunners hevige bloedingen tijdens de menstruatie. Dit probleem komt overigens vaker voor onder vrouwen.

Bij de meeste vrouwen zorgen bloedverdunners ervoor dat de menstruatie wat heviger wordt. Zij verliezen dus meer bloed. Bloedverdunners hebben geen effect op de regelmaat van de menstruaties, ook niet op bijkomende klachten zoals stemmingsvariatie. – Prof. dr. Karina Meijer, Hoofd sectie Stolling UMC Groningen. Bron.

Tijdens de menstruatie wordt er vaak zwaarder geademd. Dan kan het moeilijker zijn om de Buteyko oefeningen te doen. In die periode kunnen de oefeningen dan ook aangepast worden zodat je toch consistent de oefeningen kunt blijven volhouden. Dat helpt ook om minder variaties te hebben in je stemming / emoties.

Hoe de cursus verlopen is

De cursus verliep eigenlijk heel goed. Zowel moeder als dochter wisten al na het eerste ademconsult de CP te verhogen. De CP kun je meten via deze video.

Wat niet vaak voor komt is dat de stijging van de CP zo snel ging als bij hen. Ik had ze daarom ook een beetje afgeremd. Daar is een reden voor, maar dat gaat voor nu te ver om op in te gaan. 

Dochter

De dochter begon met een hogere CP dan haar moeder. Zij heeft haar CP met ongeveer tien seconden verhoogd. Dat betekent dat ze een stuk functioneler / gezonder is gaan ademen. Binnenkort gaan we werken aan het afbouwen van haar medicatie.

Moeder

De moeder begon met een lagere CP dan de dochter. 
Met haar ben ik in het proces van afbouw van medicatie. Ze is bijvoorbeeld al overgestapt van de langdurige luchtwegverwijder (formoterol) naar de kortdurende luchtwegverwijder (salbutamol). Ook de salbutamol is ze aan het afbouwen.

Haar longvolume is weer op hetzelfde peil als voor de longembolie.

Contact aanhouden

We zijn er nog niet. Zowel met de moeder als de dochter houd ik het contact om de medicatie verder af te bouwen.Wil je beter leren ademen?

Contact

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE BUTEYKO CURSUS
Online longverzorging

Incl. 1 op 1 coaching
€ 197,-
Info en aanmelden

OFFLINE 1 OP 1 BUTEYKO CURSUS
Locatie: Utrecht
 € 375,-
Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Meer info

Ademen is belangrijk, maar
je moet het niet overdrijven.
GRATIS online training. Wordt bewust van de ingrijpende
gevolgen van verkeerd ademen, maar ook van de kracht
van een gezonde ademhaling.