Info Strottenhoofd, ontstoken strottenhoofd, rol ademhaling

Wat is het strottenhoofd?

Het strottenhoofd is een orgaan dat zich in de hals van het menselijke lichaam bevindt. Een ander woord voor dit orgaan is larynx. Dit orgaan is een zeer belangrijk onderdeel van de ademhaling. Het is daarom ook absoluut de bedoeling dat het strottenhoofd te allen tijden 100% intact is. Veel mensen weten wel van het bestaan ervan af, maar weten niet precies wat het doet. Waar bevindt het zich bijvoorbeeld? En wat is de exacte functie van dit orgaan?

Om op al deze vragen antwoord te geven, lees je in dit artikel uitgebreid informatie over de locatie, het functioneren en de mogelijke problemen met dit orgaan. Uiteindelijk heb je dan een mooi totaalbeeld van wat voor rol het strottenhoofd speelt in het menselijke leven.

Waar zit het?

Om te beginnen is het belangrijk om te weten waar het strottenhoofd nu precies zit. Hier is namelijk nog weleens tegenstrijdige informatie over beschikbaar. Het komt erop neer dat het strottenhoofd, of de strot, zich in de laryngofarynx bevindt. Dit zit onderaan in de keel. Op dit punt wordt je luchtweg gescheiden van je voedselweg. Het is dus ook in het strottenhoofd waar de lucht die je inademt de ene kant op gaat, terwijl voedsel- en drinkwaren de andere afslag nemen.

Om je een nog beter beeld te geven van de locatie, is het ook belangrijk om te weten dat het aan de voorkant van de hals is. Dus echt vooraan, onder de keelholte. Het vormt zo via de voorzijde van het lichaam de verbinding tussen de keel aan de ene kant en de luchtpijp en slokdarm aan de andere kant.

Strottenhoofd

Strottenhoofd

Anatomie strottenhoofd

Het strottenhoofd is op een bepaalde manier opgebouwd. Wanneer je de anatomie  erbij pakt, kom je dan ook een aantal onderdelen tegen. Dit zijn:

  • Pezen: Pezen verbinden spieren met potten. Hierdoor blijft alles goed op z’n plek zitten. Bovendien geven pezen wendbaarheid mee van onderdelen in het menselijk lichaam. Pezen zijn zeer sterk en dienen echt als verankering van een spier in een bot.
  • Spieren: De spieren in het strottenhoofd hebben een ondersteunde functie. Ze geven stabiliteit, stevigheid en beweeglijkheid aan de onderdelen van dit orgaan.
  • Kraakbeenonderdelen: Het kraakbeen in het strottenhoofd heeft ook een dubbele functie. Enerzijds is het aanwezig om schokken te absorberen. Aan de andere kant geeft het vorm. Zo heb je bijvoorbeeld het strotklepje dat voorkomt dat er voedsel- of drinkwaren in de luchtpijp terechtkomen. Het strotklepje bestaat uit kraakbeen.

Functie strottenhoofd

Al met al zijn er drie duidelijke hoofdfuncties te onderscheiden van het strottenhoofd. Deze hoofdfuncties maken dat het strottenhoofd van een daadwerkelijk toegevoegde waarde is voor het menselijk lichaam. Het gaat dan om de volgende drie:

  • Faciliteren ademhaling: Het strottenhoofd is ervoor verantwoordelijk dat lucht vanuit de keelholte naar de luchtpijp kan stromen. Dat doet het door de luchtweg open te houden. Het is daarmee een cruciaal onderdeel van de ademhaling. Als dit orgaan om de een of andere reden zou ontbreken, vindt er geen volledige ademhaling meer plaats.
  • Bescherming luchtpijp: Daarnaast heeft het strottenhoofd ook een beschermende rol met betrekking tot de ademhaling. Het strotklepje zorgt er namelijk voor dat de luchtpijp wordt afgesloten op het moment dat er voedsel of drinken in de keelholte komt. Dit om verstikking te voorkomen. Op het moment dat het strotklepje niet zou sluiten, bestaat er een kans dat er voedsel of drinken de luchtpijp instroomt. Hierdoor moet je hoesten.
  • Geluid produceren: Daarnaast bevinden ook de stembanden zich in het strottenhoofd. Dat betekent dus dat je dankzij het strottenhoofd geluid produceert. Door de binnenstromende lucht gaan de stembanden trillen. Dit produceert het geluid. Vervolgens wordt dit geluid verder gevormd door je mond en je keel. Hierdoor ben je in staat om het geluid op een bepaalde manier te sturen en verstaanbaar te worden.

    Strottenhoofd

    Strottenhoofd

Spieren strottenhoofd

De spieren in dit orgaan hebben dus als functie om beweging te faciliteren. Zo bevinden zich in de stembanden bijvoorbeeld spiertjes. Maar ook op andere locaties in het strottenhoofd vind je spiermassa terug dat alles op zijn plek houdt. Aan de ene kant zorgt het voor beweeglijkheid, maar aan de andere kant geeft het juist ook een vaste vorm mee. Zo blijft het strottenhoofd op z’n plek zitten, ondanks dat er bepaalde bewegingen mee mogelijk zijn.

Strottenhoofd stembanden

Zoals gezegd bevinden zich in dit orgaan dus ook de stembanden. Deze beginnen aan de voorkant van het strottenhoofd. Ongeveer op de hoogte van de adamsappel bij de man. En bij de vrouw dus ongeveer op diezelfde hoogte. Door middel van de spiertjes zitten ze aan het kraakbeen aan de buitenkant vast. Ze zijn geplaatst in de vorm van een V. Eén paar aan de linkerzijde en één paar aan de rechterzijde.

Dan is er nog een verschil tussen de valse stembanden en de ware stembanden. Dat wil zeggen dat je hiermee geen geluid kan produceren, aangezien ze niet in trilling kunnen worden gebracht. Voor de ware stembanden geldt het tegenovergestelde. Deze produceren het geluid dat je maakt bij bijvoorbeeld zingen, praten of schreeuwen.

Zingen, stem, strottenhoofd

Op het moment dus je dus wilt zingen, is het zaak om je stembanden in het strottenhoofd optimaal te besturen. Dat is ook wat zingen zo moeilijk maakt. Het is een zeer subtiele bezigheid om ervoor te zorgen dat de trilling van de stembanden precies juist is. Een kleine afwijking kan er al voor zorgen dat je vals zingt. Hetzelfde geldt voor de stem. Hoe hoger de druk van de lucht die je het strottenhoofd in perst, hoe sterker het geluid is. Bij een harde stem komt er dus lucht met een grote snelheid tussen de stembanden.

En dan is er natuurlijk nog een verschil tussen een hoge en een lage stem. Dit zit hem dan weer in de snelheid waarmee de stembanden trillen. Hoe sneller ze trillen, hoe hoger het geluid is dat wordt geproduceerd. Uiteindelijk worden in de mond en keel de laatste veranderingen aan het geluid toegepast voordat het je mond uitkomt. Hierbij spelen bijvoorbeeld ook de tong en de tanden een belangrijke rol. Maar het begint allemaal in het strottenhoofd.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Ontstoken strottenhoofd ⎟ Laryngitis

Net als veel andere plekken in het lichaam kan het ook voorkomen dat er qua gezondheid iets misgaat in het strottenhoofd. Een voorbeeld daarvan is een ontstoken strottenhoofd. Dit wordt laryngitis genoemd. Zowel het strottenhoofd zelf als ook de stembanden zijn dan ontstoken.

De oorzaak hiervan ligt hem vaak in de infectie van een virus of bacterie. Dit zijn ziekteverwekkers die over het algemeen ook de oorzaak zijn van een verkoudheid of een zere keel. In sommige gevallen ontstaat een ontstoken strottenhoofd door een allergie, vast roken of door een te grote inspanning van de stembanden. Dit laatste wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door langdurig schreeuwen of veelvuldig zingen.

Een ontstoken strottenhoofd wordt normaal gesproken vanzelf weer beter. In de eerste 2 a 3 dagen vindt vaak een verergering van de symptomen plaats. Daarna nemen ze langzaam maar zeker af. Binnen een week zijn de meeste mensen van alle klachten af. Het enige wat nog een tijdje kan blijven hangen, is schorheid.

Ontsteking van het strottenhoofd

Ontsteking van het strottenhoofd

Pijnlijk strottenhoofd

Een van de symptomen van een ontstoken strottenhoofd is dat deze pijnlijk is. Maar dit hoeft niet per se altijd het gevolg van een ontsteking van het strottenhoofd zelf te zijn. De pijn kan ook een andere reden hebben. Zo is een keelontsteking vaak dermate storend dat slikken erg pijn doet. Dit omdat het voedsel dan door de keelholte moet komen om naar beneden te geraken. Het voelt dan net of het strottenhoofd ook pijnlijk is, terwijl dit lang niet altijd het geval is.

In een meer zeldzaam en zwaarder scenario kan er ook sprake zijn van strottenhoofdkanker. Er kan zich dan een tumor vormen die bijvoorbeeld slikproblemen oplevert. Een tumor in het strottenhoofd kan het gevoel van een brok in de keel geven of voor herhaaldelijke verslikken zorgen.

In de meeste gevallen is er echter iets minder ernstigs aan de hand.

Keelpijn strottenhoofd

Bij keelpijn in het strottenhoofd is er het grootste gedeelte van de tijd sprake van een Laryngitis. Zoals gezegd is dit verantwoordelijk voor een aantal symptomen. Bij een dergelijke ontsteking komt het vaak voor dat een gedeelte van de mondholte en keelholte ook ontstoken is. Daarmee loopt de keelpijn vanuit de keelholte rechtstreeks door in keelpijn van het strottenhoofd.

Al met al bemoeilijkt keelpijn in het strottenhoofd voornamelijk de ademhaling en het binnenkrijgen van voedsel- en drinkwaren. Vooral wanneer de amandelen ook ontstoken zijn, ervaren mensen hier veel problemen mee. 

Een goede ademhaling is voor veel processen binnen het menselijk lichaam erg belangrijk.

Opgezet strottenhoofd ⎟ keel schrapen

Bij een opgezet strottenhoofd heb je vaak de neiging om je keel te schrapen, om te kuchen of om vaker dan normaal te slikken. Dit is omdat het net voelt alsof er iets klem zit. Er is dan echter puur sprake van een opgezet strottenhoofd.

Op het moment dat er ergens in het strottenhoofd een ontsteking zit, zet dit uit. Hierdoor komen de wanden als het ware een stuk naar binnen zetten. Dat kun je zien op het plaatje als je even naar boven gaat. Er is dan minder ruimte dan normaal in het strottenhoofd. Dit wordt door het lichaam direct als vreemd geregistreerd. En dus ga je logischerwijs automatisch op zoek naar een oplossing.

Deze bekende ‘brok in de keel’ gaat meestal na verloop van tijd vanzelf weer over. Het opgezette strottenhoofd is dan weer volledig gezond en gaat terug naar de originele vorm.

Al met al ben je ondertussen waarschijnlijk volledig overtuigd van de belangrijke rol die het strottenhoofd in het menselijke lichaam heeft. Als facilitator van de ademhaling is het cruciaal dat je strottenhoofd in topconditie is. Een kleine ontsteking kan geen kwaad, maar over het algemeen moeten de toegangswegen richting de longen altijd open zijn.

In combinatie met de aanwezigheid van stembanden en de doorgang richting de slokdarm is het een opmerkelijk kruispunt. Veel processen komen hier op één locatie samen. Deze belangrijke spil in het dagelijkse leven mag dan ook zeker niet onbelicht blijven. Dat is de ademhaling.

Relatie met de ademhaling

Hiervoor heb je gelezen over een ontstoken, pijnlijk en opgezet strottenhoofd. Een oorzaak daarvan kan een virus, bacterie, of andere ziekteverwekker zijn. Om te beginnen zou ik je dan vragen wanneer je daar meer van binnen zult krijgen: via mondademhaling, of via neusademhaling? Dat zal natuurlijk via mondademhaling zijn, want daarbij wordt de neus niet gefilterd zoals dat bij neusademhaling wel het geval is. Via neusademhaling kun je de hoeveelheid ziekteverwekkers die je binnenkrijgt beperken.

Chronische hyperventilatie

Je kunt je ook afvragen of de hoeveelheid ingeademde nog van belang is. Zou het kunnen dat je meer ademt dan nodig is? Net als te veel eten zijn er ook veel mensen die te veel ademen. Bij meer ademen dan de medische normen is er sprake van chronische hyperventilatie. Dan zul je automatisch meer ziekteverwekkers inademen. Denk ook eens aan een andere genoemde oorzaak van een ontstoken strottenhoofd; Dat is hard schreeuwen, of zingen. Dan adem je ook automatisch meer lucht. Continu meer ademen dan nodig is wordt chronische hyperventilatie genoemd. Wist je dat chronische hyperventilatie de onderliggende oorzaak is van veel chronische aandoeningen, waaronder astma?

Buteyko ademhaling Buteyko Methode

Via de Buteyko therapie kun je weer goed en vooral ontspannen leren ademen. Onder de gerelateerde blogartikelen kun je onder ademfrequentie lezen wat een medische gezien normale ademhaling is. Door op de juiste manier te ademen kun je bijvoorbeeld vrij worden van astma, maar ook van allerlei andere klachten die te maken hebben met chronische hyperventilatie. Ook over chronische hyperventilatie vind je meer informatie onderaan deze pagina.. 

Buteyko therapie

Er woord nu een aantal keer gestrooid met het woord “Buteyko”, maar wat is Buteyko eigenlijk? Buteyko was de achternaam van Professor Konstantin Pavlovich Buteyko. Hij heeft de Buteyko Methode ontwikkeld. Ik ben René van den Heuvel en ben therapeut in deze ademmethode. Via mijn individuele cursus of de online training kan ik je helpen om je gezondheid te verbeteren.

  • Buteyko online cursus

    Online Buteyko cursus

     247,00
    Bestel Nu!

Gerelateerde blogartikelen

Brok in keel wegkrijgen
Trachea
Waar zit je middenrif?
Ademsteun zingen
Chronische hyperventilatie
Hyperventilatie test
Ademhalingsfrequentie
Astma door stress
Hoesten door stress
Hartoverslagen door stress
Prednison
Hoge luchtvochtigheid astma
Slaapapneu
Slijm in longen verhelpen
Snel buiten adem
Inhalatiemedicatie
Ontstekingsremmers astma
Pijn in nek en schouder stress
Zere onderrug

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537