Ademhalingsfrequentie: wat is een normale ademhalingsfrequentie

Ademhalingsfrequentie: hoeveel ademhalingen per minuut is normaal? Dat is een veelgestelde vraag. Het is belangrijk om daarbij een onderscheid te maken tussen het automatische ademhalingspatroon en de situatie waarbij de ademhaling bewust geteld wordt.

Ademhalingsfrequentie volwassenen ⎢ Ademhaling per minuut

In het dagelijks leven is het onmogelijk om de hele dag bewust te blijven ademen. Daar gaat de ademhaling gelukkig door wanneer je daar even niet bewust van bent. Wanneer je niet op je ademhaling let adem je automatisch. Dat is dus je automatische ademhalingspatroon. Het automatische ademhalingspatroon heeft een ademhalingsfrequentie. De ademhalingsfrequentie gaat over het aantal keer dat je per minuut ademt. Daar is een medische norm voor. Volgens medische literatuur123; wordt er bij een normale ademhalingsfrequentie 12 keer per minuut geademd. 

ademhalingsfrequentie

Ademhalingsfrequentie ⎜tellen van de ademhaling

Bij het bepalen van de ademhalingsfrequentie wordt vaak aangeraden om de ademhaling te gaan tellen. Dat geeft geen beeld van je automatische ademhaling. Ofwel van je ademhaling wanneer je daar niet bewust van bent. Zodra de ademhaling geteld wordt ga je namelijk vanzelf langzamer ademen. In deze video vertel ik meer over wat er gebeurd bij het tellen van de ademhaling. 

YouTube video

Ademhalingsfrequentie ⎜adempatronen

Adempatronen zijn de diverse manieren waarop we ademhalen. Ons adempatroon kan variëren afhankelijk van de situatie waarin we ons bevinden. Het normale adempatroon is het meest gangbare patroon, waarbij regelmatig en ontspannen ademen. Vooral dat ontspannen is voor velen niet meer vanzelfsprekend en gangbaar.

Tegenwoordig heeft zonder overdrijven bijna half Nederland een oppervlakkig adempatroon. Dit patroon wordt vaak gezien bij mensen die gestrest of angstig zijn en kan leiden tot hyperventilatie en duizeligheid. De ademhaling is zogenaamd ‘hot’. 
Voor velen beperkt dat zich tot interesse, terwijl er zoveel gezondheidswinst mee te behalen valt. Door het reguleren van je ademhaling, kun je meer ontspannen en in balans blijven. Dit is het gevolg mede het gevolg van het reguleren van je ademhalingsfrequentie.

Je ademhaling reguleert zich gelukkig vanzelf. Dat stelt je in staat om dit stuk te lezen. Maar of je ademhaling een normale regulatie heeft die vanzelf gaat? Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen. Via de Buteyko ademmethode leer je jouw ademhaling om zichzelf weer optimaal te reguleren.

Verhoogde automatische ademhaling ⎜ademhalingspatronen

Tegenwoordig is er bij veel mensen sprake van een verhoogde ademfrequentie. Er is dan sprake van hyperventilatie. Dat betekent letterlijk te veel ademen. Hyper betekent ‘teveel’ en ventilatie betekent ‘ademen. Even hyperventileren is niet gelijk een probleem. Er ontstaan symptomen zodra de hyperventilatie chronisch wordt. Onderaan deze pagina vind je een link naar deze symptomen. Chronische hyperventilatie is een vorm van chronische stress. Deze vorm van stress verergert symptomen van chronische aandoeningen.

Ademhaling meten: In twee stappen je ademhalingsfrequentie meten

Stap 1: doe de CP test

Je kunt je ademhaling meten via de CP test, waarbij CP staat voor Controle Pauze. Daarbij neem je op hoe lang je zonder moeite je adem kunt inhouden. Het aantal seconden hangt samen met je ademhalingsfrequentie. Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko heeft deze test ontwikkeld. Hij stond tien jaar lang aan het hoofd van een laboratorium in experimentele geneeskunde en biologie. Met de video hieronder kun je gelijk deze test bij jezelf, of iemand anders afnemen.

YouTube video

Stap 2: Lees je ademhalingsfrequentie af uit de tabel

Professor Konstantin Pavlovich Buteyko heeft ontdekt dat de hoogte van de CP samenhangt met de hoeveelheid koolzuurgas in de longen en de ademhalingsfrequentie. Die bevindingen heeft hij vastgelegd in de door hem gepatenteerde Buteyko table of health zones. Wellicht schrijf ik daar nog een apart blogartikel over. Voor nu kun je in de onderstaande tabel zien hoe de uitkomst van de CP test samenhangt met de ademhalingsfrequentie.

Bij een CP onder de 40 is er volgens de medische normen sprake van chronische hyperventilatie. Bij een CP onder de 20 sec is de ademhalingsfrequentie hoog. Dan is het nodig om de ademhaling te her-trainen, als je binnen de medische norm wilt ademen. De mensen die bij mij komen hebben in de regel een CP onder de 20 seconden.

Bij een CP tussen ongeveer 20-25 seconden is het ook goed om de Buteyko therapie te volgen. Dan is de pijn van de klachten echter niet groot genoeg om daar wat aan te doen. Tenzij het fanatieke sporters, yoga docenten, masseurs, of zorgverleners zijn. Die volgen de cursus ook uit interesse.

Uitkomst CP test Ademhalingsfrequentie
5 30
10 26
20 20
30 15
40 12
50 10
60 8

Let op! juist meten en interpreteren

De CP en en ademhalingsfrequentie meten lijkt makkelijk. Toch gaat hier in de praktijk veel mis bij het meten van de CP en de interpretatie van de ademhalingsfrequentie:

  • Bij ademhalingsfrequentie gaan veel mensen bewust tellen hoe vaak er in een minuut wordt geademd. Zodra dat gedaan wordt zal de ademhalingsfrequentie in de regel verlagen. Een uitzondering daarop kunnen mensen met paniekklachten zijn. In de tabel hierboven gaat het om de ademhalingsfrequentie in het automatische ademhalingspatroon. Dat is de ademhaling wanneer daar niet bewust op gelet wordt, wanneer er dus niet geteld wordt. Dit wordt ook wel de onbewuste ademhaling genoemd.
  • Je ziet hier dat m’n gemiddelde ademhalingsfrequentie over de laatste 28 dagen 12.6 keer per minuut is. Deze ademhalingsfrequentie komt goed overeen met m’n CP. Die ligt stabiel tussen de 35 en 45 seconden. (Van een andere serie van 28 dagen heb ik de foto niet meer, toen was het 11.8)

    Ik heb m’n CP ook ooit een aantal weken rond een minuut gehad. Ik heb dus zelf het proces van het hertrainen van de ademhaling doorlopen. Hierdoor kan ik jou daar ook mee helpen.

    Ademhalingsfrequentie

Buteyko therapie ⎜ goede ademhaling

Via de Buteyko therapie leer je om je automatische ademhalingspatronen te herstellen richting de medische norm.  Dat betekent het verhelpen van symptomen van chronische hyperventilatie. Via de Buteyko Methode vind je meer informatie over deze ademtherapie. Het is mogelijk om daar de individuele cursus, of de Buteyko online cursus voor te volgen.

Gerelateerde blogartikelen

17280 keer meer ontspannen ademen
Piepende ademhaling en hoesten
Chronische hyperventilatie symptomen

“Een ei dat van de buitenkant gebroken wordt staat voor dood. Een ei dat van binnenuit gebroken wordt staat voor leven”. Kijk daarom eens naar wat er in je zit. 🧎‍♀️👌❤️

Kuiken en ei

Bij het openen van deze link in social media verschijnt er een afbeelding. Deze is afkomstig van Design photo created by kjpargeter – www.freepik.com

Dit kan nog relevant zijn

Zit je in een verbouwing? Dat kan stress (een hoge ademhalingsfrequentie) met zich meebrengen. Zou het niet fijn zijn als de aannemer het werk snel klaar heeft?  Aannemer Utrecht Motyka is een ervaren Pools aannemingsbedrijf waarvan de werknemers lange dagen maken. Zo heb jij weer snel je rust terug. 🙏

  1. Guyton, 1984
  2. Ganong 1995
  3. Straub, 1998

Over René, Je Buteyko ademtherapeut

Wil je beter leren ademen?

Contact

7 Comments

F

27 mei 2020 at 8:06 pm

Apart. Ik haal bij lange na de 40 seconden niet maar mijn gemiddelde ademhaling ligt dagelijks tussen de 9en 11 ademhalingen per minuut

    admin

    3 augustus 2020 at 8:16 am

    Dat komt omdat je bewust je ademhaling telt. De CP gaat over je onbewuste automatische ademhalingspatronen.
    Via het gratis belconsult leg ik het je graag uit.

Roel

11 maart 2021 at 9:37 pm

Ik ben een vrij sportief persoon en kan zonder probleem 90 seconden mijn adem inhouden. Toch is mijn AF gemiddeld 17. Mijn fitbit registreert dit ook tijdens mijn slaap.

    René 

    18 maart 2021 at 10:25 am

    Dag Roel,

    Bij een AF van 17 is er volgens de normen van professor Buteyko sprake van hyperventilatie.
    Chronische hyperventilatie kun je ook vaststellen via deze link
    https://www.gezondeademhaling.nl/chronische-hyperventilatie-test/ Wat er vooraf gaat aan het inhouden van je ademhaling kan ik vanaf hier niet beoordelen.

    Groet,
    René van den Heuvel

Lotte

14 april 2021 at 7:36 pm

Mijn fitbit zegt 19 af in mijn slaap. Mijn collega test is 22 sec. Mijn bloeddruk is 70-110 en mijn rust hartslag volge s de fitbit is 58
Heb ik dan chronische hyperventilatie?

    René 

    14 april 2021 at 8:05 pm

    Dag Lotte,

    Ja, dan adem je buiten de medische norm. Ik merk echter dat chronische hyperventilatie pas echt als belemmerend wordt ervaren zodra het verergert tot een CP onder de 20 sec en vooral onder de 15 seconden. Vanaf hier kan ik niet zien of je de CP test juist hebt gedaan. De meeste mensen houden te lang hun adem in wanneer ze voor het eerst de CP test doen.

    Met vriendelijke groet,
    René van den Heuvel

Ellen

9 januari 2022 at 5:54 pm

Naar aanleiding van de ontslagbrief na een kleine ingreep onder verdoving, kom ik op uw site terecht. Op de ontslagbrief staat namelijk dat ik, terwijl onder narcose, een ademhalingsfrequentie van 23 Ah/min heb. De waarde staat in rood met ernaast ‘hoog’. Aangezien ik de laatste weken last heb van pijn in de hartstreek, vraag ik me af of er ziektebeelden zijn die ook samengaan met een te hoge Ah-frequentie, of ofdat chronische hyperventilatie iets op zichzelf staand is (door eventueel stress enz.) Mijn zuurstofsaturatie is 100%. (dinsdag heb ik een afspraak met de dokter naar aanleiding van de pijn in de hartstreek) Wat ik wel kras vind, is dat chronische hyperventilatie dan ook onder narcose zou voorkomen, en dus helemaal onbewust.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

ONLINE CURSUS

Incl. 2 uur 1 op 1 coaching
€ 247,-

Info en aanmelden

OFFLINE 1 op 1 CURSUS 

Aanmelden: info@gezondeademhaling.nl
Offline begeleiding en coaching

Locatie: Utrecht

 € 375,-

Meer info

VERGOEDING: vraag het je werkgever via dit formulier.

KORTING bij samen volgen cursus

Offline 1 op 2 cursus
€100,- korting p.p.
Locatie: Utrecht

Contactgegevens

René van den Heuvel
H.j. Schimmelstraat 63
3532 TB Utrecht
info@gezondeademhaling.nl
+31 652519537